Saturday, 18 March 2017

BUBUR CACA TEPUNG KANJI

Bubur Caca Tepung Kanji..
Haaa...Kalau Bubur Caca yang colourfull tu mesti ramai yang tahu kan...kan,,,kan....
Ni Bubur Caca Tepung Kanji...
Xde colourfull..
Just clear...
Tapi sedappppppp...mmmmm



Mak aku masakkan Bubur Caca Tepung kanji ni
Sebab aku puasa...
Mak aku masakkan nasi juga..
tapi Bubur Caca Tepung Kanji ni untuk dessert la..


Aku suka tengok isi dia yang jernih cantik..
Bila cedok nampak macam sagu..
Tapi panjang-panjang macam cendol..


Bila masuk dalam molot..
Licinnnn jer dia lari masuk dalam tekak..
xde break dah...terus terjun dalam pewut aku..!!!
Hahahaha...macam nampak jer bubur tu lalu dalam usus..
Pastu cacing-cacing yang berehat dalam perut tu mesti terkezut nampak benda panjang macam spesis dia ni...
Haaaaa,,,jauh x imaginasi..


BUBUR CACA TEPUNG KANJI

1cawan tepung kanji  ( tepung ubi)
1/2 cawan air panas baru mendidih
2 cawan santan pekat
2 daun pandan
1 keping gula Kelantan/ gula Melaka
½ sudu teh garam

1. Tepung Kanji / tepung ubi..Masukkan dalam bekas besar


2. Tuang sedikit dahulu air panas..agak- agak ¼ cawan..Masa ni nampak tempat tuang air panas tu jadi jernih macam gam..Kacau dengan sudu.Jangan terus habiskan air ½ cawan tu sebab kita perlukan adunan yang keras..


3. Uli tepung air panas tu..Jika masih ada tepung yang berderai baru tuang lagi sikit air panas..


4. Uli hingga jadi seketul dough yang keras. Bahagikan dough kepada 4 bebola supaya mudah dicanai .


5. Canai setiap bebola hingga agak- agak setebal ¼cm @ setebal roti canai..Gunting memanjang agak- agak selebar 2 jari setiap keping..

6. Setiap jalur atau kepingan tadi digunting menjadi jejari agak- agak sebesar biji cendol.
Setiap kali selepas habis 1 jalur gaulkan dengan sedikit tepung kanji supaya setiap biji guntingan tidak melekat.JANGAN  guna banyak tepung untuk gaul kerana jika banyak banti masa rebus air akan jadi pekat macam gam...Guna sikit jer tepung supaya x melekat sahaja..Buat hingga habis.


7. Masak ½  periuk air..anggaran 4 cawan air hingga menggelegak..


8. Masukkan guntingan tepung kanji tadi dan rebus hingga timbul dan nampak agak jernih..
Lebih kurang 5 minit direbus



9. Tambah gula kelantan/ gula melaka dalam rebusan.

10. Tambah lagi santan pekat,garam dan pandan..Sentiasa kacau supaya santan tidak mendadih..(mendadih tu ialah santan jadi pecah- pecah terasing macam proses buat cheese)

TIPs:
Jika masa gunting dough tadi digaul dengan tepung yang banyak...buang dulu lebihan serbuk tepung  kanji tu kerana jika tidak,air rebusan jadi pekat macam gam kanji..
JIKA air rebusan manjadi pekat masa rebus caca tadi..tapis dan buang airnya..Masak semula caca bersama secawan air biasa dan baruv ambah santan pekat..

6 comments:

  1. Bubur ni memang sangat sedap. Pernah makan dulu2..arwah tok rajin buat. lebih sedap dr bubur caca warna warni tu..eh.. mengimbas kenangan betul lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...
      Sebab cam chewing gum kan...
      Tapi kiter nakan sikit jer sebab manis .mak kitet yang makan banyak w/pun x puasa..hahaha

      Delete
  2. Nanti nak cuba la bubur caca tepung ubi...x pernah dan x pernah makan bubur caca tepung kanji..thanks dik cella...seakan cendol sagu rumbia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...
      cuba..cuba..jangan x cuba
      cendol sagu rumbia kita lum pernah makan..tanya nenek..nenek cakap nenek tahu dan penah makan cendol sagu rumbia tu..nanti aunty buat entri sagu rumbia tu yer

      Delete
  3. Yang ni sama macam yang warna warni beli kat kedai tu ka ? Sedapnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sama..
      yg warna warni tu mak kita cakap wat ngan tepung gandum yg diwarnakan..
      Yang ni tepung ubi sebab tu rupa dia jernih..
      Mmm..lain kali nak minta mak kitet warnakan plak..
      Mesti lagi cantik sebab warna mesti lutsinar

      Delete