Naper bukan Kari Ikan Dengan Sengkuang..?
Haaa..sebab mak aku cakap kalau Kari Ikan biasanya ngan bendi..terung bagai..
Sengkuang biasanya orang buat Sengkuang Calit..campur dalam Rojak Buah or sejukkan makan cenggitu jew...
Tapi kalau Kari Sengkuang dah cari kat Google memang x jumpa lagi...
Kira RARE ar...
Hahaha....
Tapi kalau kat umah aku Kari Sengkuang ni selalu juga terutama bulan puasa mesti mak aku masak juga sekali..
Kalau x masak Kari...mesti mak aku akan masak Sayur Lemak Putih Sengkuang campur Pucuk Manis...!!
Haa..yang tu mesti mak akubsorang jer makan..
Aku memang x jalan sayur lemak...
Cuma kadang lupa nak snap pic or kadang separuh pic dah terdelete..
Dan yang terdelete tu plak Kari Sengkuang..
Hahaha..memang xde ar..
Hari tu masa balik kampung masa CNY pun kitorang makan Kari Sengkuang.
Makan kat kenduri orang kahwin..
Jap nak selongkar pic gallery jap kot ada lagi gambar gi kenduri tu..
Haaaa..jumpa pun...
Mak aku cakap yang lauk daging tu Kari Sengkuang ngan Daging la tu..
Aku dah x ingat...
Tapi bila tengok pic ni baru ingat..
Haaa...tu pinggan mak aku yer..
Pinggan aku nasi ciput jew..
Aku banyak minum air tu sebab tu Air Tebu Fresh do..!!
Kalau kenduri kat sana seronok sebab macam- macam makanan disediakan..
Mihun Sup..Laksa...Pengat..Apam Balik..Rojak..Bubur..ice cream..
Air pun dah macam kat pasar malam..colourfull...!!!
Ish...tetiba lak rasa nak balik kampunggggg..!!
Minggu depan cuti sekolah...
Mmm...rasa- rasa mak aku nak balik ke..????
Sengkuang...
Turnip in English...
Mak aku cakap kalau kat Indon dipanggil Bengkuang..
So,kalau jumpa perkataan Bengkuang pada botol jamu tu dah jangan pelik lak...sebab hanya beza 1 huruf je...tapi bendanya sama jer..
Mak aku sengkuang a.k.a bengkuang ni memang disukai oleh orang- orang Indon sama ada untuk dimakan atau untuk bahan kecantikan...
Waaaa...patutlah pelakon Indon cantik- cantik..hihihi
Kata mak aku lagi masa mak aku gi Bukit Tinggi kat Indon tu...
Mak aku cakap sengkuang ni antara tanaman yang banyak ditanam oleh petani dan dijual sepanjang jalan..
Haaa...tu mak aku yang cakap...
Aku lum pernah gi Indon..
Aku nak makan Kari Sengkuang lah dulu..
Jap lagi nak mandi...hihihi
KARI SENGKUANG
1 biji sengkuang saiz sederhana
2 ekor ikan
2 asam keping
10 cili padi
3cawan santan cair
4 sudu minyak
2 sudu rempah kari ikan
garam secukupnya
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih cincang
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1. Kupas Sengkuang dengan cara menarik kulitnya ikut uratnya...
2. Potong sengkuang sederhana nipis..
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis hingga harum..
4. Massukkan serbuk karibyang dibancuh dengan 1 cawan air..Tumis dan masak hingga naik minyak..
5. Masukkan sengkuang hiris
6. Masak sekejap hingga sengkuang 1/4 masak
7. Masukkan santan dan biar hingga mendidih sebelum dimasukkan ikan..
8. Bila sengkuang empuk barubdimasukkan asam,garam dan cili padi yang dipatahkan..Sesuaikan rasanya dan siap..
( Sengkuang bukanlah empuk gebu seperti ubi keledek,tetapi empuk sengkuang tetap rangup seperti lobak putih atau carrot ..Untuk pastikan sengkuang empuk warnanya berubah daripada putih menjadi lut sinar)
Gulai...eeh kari sengkuang...mcm sedap je...boleh cuba lenkali....x pernah makan dan x pernah masak..lemak sengkuang pernah larr...tq dik cella..
ReplyDeleteSedap....
DeleteMak kitwr cakap rasa macam rebung..
Tapi kiter makan x rasa cam rebung pun..rasa cam turnip jer..hahaha