Inilah buah perah yang sudah diterima. Sebenarnya bukan buah perah tetapi biji buah perah. Buah perah ni sejenis buah yang dikira beracun kerana jika dimakan mentah atau tidak kena cara masaknya dikatakan akan mabuk. Buah perah ni sejenis buah yang pokoknya tumbuh liar dihutan. Dahulu susah nak dapat info pasal buah perah ini kerana tidak semua orang tahu infonya. Hanya yang tahu sahaja tahu. Tetapi sekarang kalau cari info buah perah ni dalam Google, sudah banyak infonya.
Kali pertama saya makan buah perah ketika Pameran MAHA. Saya beli kat kiost Pahang. Tetapi kerana luar musim, saya hanya dapat merasa buah perah yang sudah dijeruk. Saya suka rasanya yang gebu & lemak seakan buah berangan. Kali ini saya dapat makan versi segar yang lebih lemak.Tapi sayangya mungkin kerana buah perah ni dibungkus kedap udara menyebabkan berwap & banyak yang rosak. Buah yang rosak bila direbus kurang sedap & rasanya pahit.Buah yang rosak saya terpaksa buang kerana bimbang akan mabuk Buah yang masih elok rasanya sedap berlemak. Bila Apul whatsApp bertanya keadaan buah perah, saya katakan semua elok kerana saya tidak mahu menyusahkan dia. Apul cakap kalau rosak dia akan pos semula untuk ganti. Ish, bukan salah dia, lagipun Apul sanggup bersusah payah pesan dari orang asli & tanpa charge. Hanya bayaran untuk orang asli itu sahaja. Padahal dia bukan penjual buah perah, tidak kenal saya pulak tu.
Apul juga kogsi cara lain masak buah perah selain daripada kebiasaan iaitu direbus. Tapi kata Apul, rebus juga yang terbaik. Disamping lebih terjamin keluar racunnya, rebus juga memudahkan kerja megopek kulit buah perah untuk dapatkan isinya.
Niat asal saya saya hendak rebus banyak-banyak & bawa untuk kawan-kawan makan. Tetapi dari respon beberapa orang kawan, ramai yang takut hendak makan. Maka saya tidak mahu mengambil risiko. Karang buatnya ada yang keracunan, saya pula disalahkan. Sudahlah mereka kebanyakan orang bandar yang tidak pernah makan makanan exotic macam ni. Saya sudah memang asal anak kampung yang memang sudah biasa makanan exotic termasuk ubi gadung beracun yang babi pun tidak sudi makan.Tetapi ia menjadi makanan nostalgia penduduk kampung saya. Akhirnya saya hanya bawa ke tempat kerja & kongsikan dengan Ita, Dina, Ruby, Yati, Cik Man & beberapa orang kawan serta yang sudi makan.
Mereka ini yang nampak excited hendak makan buah perah ini bila saya naikkan dalam whatsApp saya.
Buah Perah rebus..
Buah Perah rebus..
Di rumah juga hanya saya seorang yang makan. Ketiga-tiga anak saya semuanya menolak bila saya pelawa. Langsung tidak mahu mencuba kecuali Cella mencuba sebiji dua.Itupun setelah saya kopek kulit dan suapkan kemulutnya. Abang & kakaknya memang langsung tidak mahu mencuba.
Kulit bijinya seperti kulit biji gerah. Buahnya juga seperti buah getah. Begitu juga cara buah ini gugur sama seperti buah getah. Meletup bila cukup matang & kulit yang pecah juga memang tidak jauh beza dengan kulit buah getah. Cuma kulit biji buah perah lebih kurus & panjang.
Terima kasih kepada Apul, walaupun saya langsung tidak mengenalinya. Saya hanya sebut Apul sebab kawannya sebut Apul dan saya simpan nombor telefon Apul pun sebagai "Buah Perah Apul". Apul selalu update statusnya whatsAppnya & baru saya tahu Apul ni kerja kat Stesen Janakuasa TNB kat Perak.
Selalu dia update sekitar kawasan janakuasa tu. Cantik sangat tempatnya. Kadang gambar kebun mereka bercucuk tanam. Pernah sekali dua saya reply statusnya kerana suka dengan view yang di upload. Dari situ baru saya tahu Apul ni orang PJ. Dekat je ngan KL. Tapi dia cakap sudah lama tidak dapat dapat balik PJ sebab PKBP dah sebulan untuk KL dan Selangor. Semoga Allah mudahkan urusan Apul & dapat pulang kepangkuan keluarganya. In sha Allah tahun depan kalau tiba lagi musim buah perah, saya akan hubungi Apul lagi.
YaAllah rindu mkn buah perah makin payah nak jumpe la ni.kalu buat asam rom lagi power bagi yg minat la sbb benda peram2 ni ada bau sikit.flirst ajar suami mkn dia kata kenapa nak mkn kumbang ni pastu pantang jumpe daa
ReplyDeleteYa betul, orang Pahang memang familiar dengan buah perah ini kan.. Adik saya pernah bercerita bila balik ke Jerantut, hidangan ikan patin & ikan kenerak masak asam rom. Tapi ada juga yang buat asam rom menggunakan biji buah getah kan.. Di kampung saya dahulu ada seorang (asal dari Thailand) memang dia kutip biji getak & jerukkan. Katanya sedap.
DeleteSaya ni nak dikatakan orang kampung pun ya, orang bandar pun ya. Sebenarnya sy dibesarkan di kampung dalam bandar, alah, macam Kg Baru di Kuala Lumpur tu la, haha. Sy rasa di Johor memang tak ada buah perah ni, banyak buah-buah exotic yang sy tak kenal, sy jumpa bila balik ke Kuala Ketil, rumah mertua. Itupun tak pernah nak makan sebab keluarga mertua sy pun jenis yang kampung dalam bandar.
ReplyDeleteTapi bila Mak Cella kata rasa buah perah macam buah berangan, mungkin sy berani mencuba sebab sy penggemar buah berangan.
Kalau di Baling memang terkwnal juga buah perah ni SK..Tapi dikawasan pedalaman la sebab pokok perah ni hidupnya di hutan tebal. Rasanya memang tidakmjauh beza dengan buah berangan
DeleteSebenarnya...babgbab makanan exotic ini, emak saya pun tidak pernah makan buah perah ni. Emak saya walaupun orang kampung tetapi dia tidak makan sembanrangan. Saya sahaja yang suka makanan exotic. Rasanya saya lagi banyak makan & kenal makanan exotic sebab memang pemakan orangnya. Hihihi
Selalu dengar tentang buah perah tapi tak pernah jumpa apalagi merasa. Sekali pandang, isi buah perah ini seperti kacang Brazil. Kalau rasanya macam buah berangan, memang sedaplah tu! Mudah-mudahan dapt juga jumpa buah perah ni satu hari nanti.
ReplyDeleteBetul cikgu.. Isinya hampir sama sengan kacang Brazil kan... Tapi ini mungkin versi Malaysia kot. Hihihi...
DeleteRasanya sedap kalau buahnya fresh, kalau yang jeruk tu sedikit ada rasa masam macam kita buat tempoyak jugak la.
In sha Allah kalau ada rezeki dapat merasa. Tapi di Sabah lagi banyak buah exotic..
Pertama Kali dengar
ReplyDeleteMasa bulan Ogos & September hari tu macam viral jugak la buah ni dalam kalangan peminatnya.. Mungkin masa tu musimnya
Delete