Friday 22 September 2017

NASI GORENG SOSEJ SALAI

Nasi Goreng Sosej Salai
Sosej Salai tu apa??
Haa...Sosej Salai tu Francis Light yang cakap
Kalau nenek aku cakap Smoked Frankfuter..
Hahahaaha..
Hmmm...mak aku cakap kalau zaman dolu smoked @ salai tu salah satu cara mengawet makanan dengan cara mengeringkan makanan dengan diasap dari asap kayu api dan sabut..
Contoh makanan yang diawet dengan cara salai a.k.a smoke ni pisang masak yang dibelah- belah..ikan dan daging..
Mak aku cakap dolu zaman nenek guna dapur kayu...
Mak aku cakap selain makanan tu tahan lama...cara ini juga memberi rasa salai iaitu bau asap yang unik pada makanan tersebut
Tapi smoked frankfurter ni memang aku suka rasa asap dia..


Dinner aku ngan mak aku ..


Nasi Goreng Sosej Salai...
Smoked Frankfurter Fried Rice..vs Hot Tea
Bila makan sosej + Nasi Goreng
Cakap pun jadi la broken english
Hahahaa..


Lately ni mak aku asyik masak Nasi Goreng jer
untuk dinner..
Tapi aku suka Nasi Goreng yang mak aku masak..
Tak jemu2...
Sebab mak aku akan alter jadi macam- macam Nasi Goreng..
Nasi Goreng
Petai...Kimci...Daging..Yam..Tomyum...Cili Padi...Kampung...Patayya...Cina...Kambing bagai
Tapi paling aku suka ialah
NASI GORENG KAMBING...macam kat sini..
Nasi Goreng Petai pun aku sukaaa sangat...
Tapi paling x bez Nasi Goreng Cina
Sebab x pedas..rasa cam magi ayam jer & paling aku x suka sebab mixvegetable dia..
Jenuh nak kumpul tepi pinggan untuk mak mak aku amik..
Hahahaha...saper pernah wat camti kita geng..!!!

NASI GORENG SOSEJ SALAI
2 cawan nasi
5 batang smoked frankfurter
1 sudu marjerin
1 sudu minyak
1 paket perencah nadi goreng tomyam Adabi
daun sup & daun bawang

1. Potong sosej setiap batang menhadi 10 ketul
2. Panas marjerin dan goreng sosej hingga masak
3. Tambah 1 sudu  minyak dalam gorengan sosej
4. Masukkan nas dan gaul rata
5. Tabur perencah nasi goreng tomyam dan gaul rats
7. Sesiaikan rasa dan tabur dau  sup daun bawang



Ni la Smoked Frankfurter tu...


Guna marjerin untuk goreng sosej
Kerana marjerin tidak sepanas minyak masak bila diguna untum goreng sosej.Kulit sosej x la kering & kekal cantik macam paksi moisturiser..
Hagahaha...


Bila sosej dah masak..tambah 1 sudu minyak masak sebab masukkan nasi..Kalau masuk marjerin jer pun boleh..tapi nanti nasi goreng moist jer la..Sebab tu tambah minyak supaya nasi goreng jadi garing sedap...


Masukkan nadi dan gaul rata


Ni perencah Nasi Goreng Tomyam Adabi .
Selalu nak akubguna pes tomyum yang import dari Perlis tu..
Yang ni guna Adabi....
Kalau aku yang masak Nadi Goreng...
Aku suka perencah ni sebab serbuk...senang nak tabur...


Tabur serbuk perencah Nadi Goreng Tomyam Adabi dan gaul rata


Srlalu kacau hingga nampak berasap


Sesuaikan rasa dan tabur daun sup daun bawang hiris & siap..

No comments:

Post a Comment