Sunday 3 September 2017

MASAK UNTUK RAYA HAJI 2017

Hari Rabu ...
We all dah balik Kedah...
Dua hari sebelum Raya Haji
Nenek dah bz buat ketupat palas
Makanan wajib setiap kali raya
Ketupat nenek memang sedap
Aku memang suka
Semua  suka


Nenek memang pakar masak Ketupat Palas
Untuk Raya Haji ni nenek cakap guna hampir 5kg pulut
Pulut special nenek cakap nenek ngan kawan nenek naik ETS gi beli pulut kat Padang Besar minggu lepas.
Nenek kata buat ketupat awal- awal untuk frozen sebab hari Khamis nenek nak Puass Sunat Arafah...
Tahun ni aku x dapat joint nenek puasa sunat arafah tu sebab ABC .
Tahun lepas best bila semua PUASA SUNAT ARAFAH kat sini...
Hari Khamis lak gi Pasar Kemboja ngan Achik..
Sebab nak Raya Haji...
Achik cakap Pasar Kemboja buka 2 hari dati pagi sampai malam raya..
Pastu ikut Achik gi amik Ketupat Daun Buluh.
Ketupat Daun Buluh Achik yang tempah.





Malam Jumaat iaitu malam raya...
Mak aku ngan Achik bz masak Gulai Ikan Tongkol untuk hidangan Pagi Raya Haji..
Gulai Ikan Tongkol making by my mom...


Kari Daging making by Achik...
Raya kali ni Achik cakap nak hidangkan
Trade Rice...
Hahahaha...Nasi Dagang la...
Tapi lauk jer masak waktu malam raya..
Semua lauk masak kat umah Achik...
Pastu tido...
Esok pagi raya awal



Nasi Dagang Beras Merah..
Mak aku ngan Achik masak pagi raya haji..
Beras Nasi Dagang ni Achik beli kat Kelantan..
Achik & family baru balik  holiday kat Pahang,Trengganu & Kelantan...
Seronoknya Aqil & Haikal..


Acar juga untuk hidangan Raya Haji...
Semalam x dapat buat catatan kat diary maya ni sebab kat umah baru tu line internet slow giler macam Pig Snail...
Omputih cakap macam Siput Khinzir la..ha3
Nak upload pic jer terus hang..
Nak whatsApp pun lambat..
Ok..sambung lagi pasni....
To be continue

No comments:

Post a Comment