Saturday 23 September 2017

AYAM MASAK KICAP PEDAS

Ayam Masak Kicap Pedas..
Lauk lunch semalam...
Dapat makan puas- puas....
Sebab semalam Cuti Awal Muharram....

Eh...idea spontan berpuisi..
Hahaha....idea ni kadang spontan
Kadang puas difikir xnak manjadi
Nak- nak lagi kalau time cikgu nak cepat- cepat..
Jangankan idea berpuisi..
Idea nak tulis ulasan pun jadi blank..
Aku nyer style..
Lagi cikgu nak cepat..
Lagilah aku blank..
Hahahaha


Ayam Masak Kicap Pedas
Dah agak lama mak aku x masak lauk ni..
Lately ni kan mak aku banyak masak Nasi Goreng..Mee Goreng jer...
Semalam cuti...
Pastu kakak pun balik...
Mak aku masak Ayam Mask Kicap Pedas ni untuk lunch bertiga...
Sebab ayam tu besar- besar & kuah dia pekat sedap...
Rasa puas makan sampai malam...


Lauk ni sebenarnya mak aku masak awal pagi lagi....
Baru pukul 8 camtu mak aku dah siap masak Ayam Masak Kicap Pedas ni..
Sebabnya pastu mak aku nak gi amik kakak...
Kakak sebab nanti nak gi ASEAN Para Games Closing...untuk Asigment kakak
Kakak cakap kawan- kawan kakak gi ngan bas UiTM..
Tapi kakak nak gi sendiri &...
& aku nak ikutttttt...
Heeeee


Mak aku cakap masak awal supaya nanti balik dari amik kakak dah boleh makan
Lagipun mak aku cakap lauk Ayam Masak Kicap Pedas ni kalau makan selepas beberapa jam dimasak lagi sedap sebab kuah dia lagi pekat dan sebati...

Untuk Sarapan aku...
Mak aku just goreng Sosej Salai baki 5 batang yang mak aku masak Nasi Goreng Sosej Salai semalam tu...
Makan ngan mayonese & chilly Sauce
Cukup la kenyangkan perut aku untuk wat kerja..
Hahahaha..cam kerja berat jerk kan...
Tapi memang berat pun..
Sebab ada sebakul kain baju mak aku dah siap basuh...soh aku jemur..pastu mak aku pesan lagi soh sapu & mop lantai
Aku sanggup jer sebab aku xnak ikut mak aku gi amik kakak..
Hahahaha...
Bored do..!!!
Puncak Alam tu bukan ada mender sangat pun..hutannn jer sepanjang jalan yang bengkang bengkok macam ular kena palu..
Awal- awal dolu aku suka la nak ikut
Sekarang da malazzz...
Aku lagi rela jemur kain...mop lantai bagai
Hahahaha...

Ops...resepi mak kau dah siap....
Sambil aku berapu tunggu resepi..
Aku dah terikut Chef Pari Jinich..
Beletiaq ...

AYAM MASAK KICAP PEDAS
½ ekor ayam - potong 6 & gaul garam kunyit
½ cawan cili blend
½ cawan kicap pekat manis
½ cawan air asam jawa cair
½ cawan air
¼ cawan minyak
2 sudu sos tiram
1 sudu rempah soto@ serbuk rempah sup adabi
½ bawang besar
1 cili merah + cili padi
daun bawang


1. Ayam dibasuh dan digaul garam dan serbuk kunyit


2. Goreng ayam hingga masak..Sekadar masak...x perlu garing



3. Ketepikan ayam yang siap digorenv


4. Cili blend...Blend cili kering dan bawang besar..
Untum resepi ni hanya guna 2 sudu besar atau lebih kurang ½ cawan...Selebihnya simpan dalam peti ais..


5. Minyak goreng ayam tadi dikurangkan dan tinggalkan dalam kuali agak- agak ¼ cawan dan tumis cili blend hingga naik minyak..



6. Tambahkan rempah soto @ rempah sup untuk dapatkan bau rempah- ratus..
Jika x nak guna rempah soto @ serbuk rempah sup..gunakan rempah tumis biasa iaitu kayu manis,cenhkih,bunga lawang dan buah pelaga



7. Masukkan kicap pekat manis dan tambah sikit air supaya tidak  hangus



8. Masukkan air asam jawa . Jika guna pes asam jawa segera..gunakan 1 sudu kecil dicampur ½ cawan air



9. Masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata
    Biar mendidih hingga agak pekat


10. Bila nampak pekat...masukkan bawang besar hiris dan cili merah @ beberpa biji cili kering yang digunting..


11. Matikan api dan tabur daun bawang & jika suka extra pedas tambah beberapa cili padi dipatah- patahkan..



12.. Siap...
    Untuk lebih sedap..masak beberapa jam sebelum makan..Contohnya untuk lunch..masaklah lauk ni waktu pagi...



No comments:

Post a Comment