Thursday 7 August 2014

HABISKAN STOK MENU IFTAR RAMADHAN : IFTAR 20 DENGAN ROTI PURI KARI DAGING & AIR LAICI

Dah masuk Syawal ke-11 dah hari ni...baru ada masa dapat buka blog aku yang dah hampir sebulan x update...Last update untuk menu iftar 19 ramadhan...bulan puasa dah masuk minggu akhir tu memang penat.+ plak ngan trial UPSR minggu akhir tu jugak..hmm memang hilang akal la kalau aku asyik ngadap lappy ni sedangkan itu adalah minggu test..hehehehe
Ala..kita kan kena utamakan mana yang lebih penting & mustahak...
Hari ke-20 puasa ,mak aku dah sibok buat kuih raya yang orang tempah...ada yang mak kawan-kawan aku tempah & ada yang tempahan luar...mak kawan-kawan aku pun banyak juga...so,untuk miggu akhir ramadhan mak aku kata iftar sempoi2 je...
ROTI PURI & KARI DAGING
2 cawan tepung
sikit garam
1 sudu teh mauripan
sikit gula
air sua
sikit  marjerin
minyak untuk goreg

1. Gaul tepung dengan mauripan,gula garam & uli dengan cara masuk air sikit2 sampai jadi sebuku doh macam nak buat roti canai
2. masukkan marjerin anggaran 1 sudu & uli sampai tidak lekat tangan.
3. Bulat2kan jadi beberapa bebola sebesar bola ping pong & biarkan sebentar
4. Canai bebola hingga nipis & goreng dalam minyak banyak hingga timbul & agak garing
Makan dengan kari daging...
Minuman segera jew...Air Laici kotak & bubuh laici dalam tin...tambah air batu..
Siap lah Air Laici untuk buka puasa....

No comments:

Post a Comment