Thursday, 7 August 2014

HABISKAN STOK MENU IFTAR RAMADHAN : RAMADHAN 21-SAHUR GARLIC BREAD & IFTAR AYAM KURMA

 
Menu sahur pagi Sabtu Ramadhan 21...Garlic bread cicah Kari Daging baki kari  masa buka puasa semalamnya.Kari yang buat cicah Roti Puri...
 Teh O panas memang wajib la....
 Guna Roti Gardenia je pun...Sapu Garlic Spread segera yang beli dah siap....pastu panggag dalam oven kejap hingga panas & tepinya garing...
Mak aku kata kena banyak minum air sebab garlic tu buatkan kita haus masa siang nanti...Lagi 1 mak aku pesan suruh gosok gigi betul-betu sebab makan garlic nanti nafas berbau...
Kerana hari Sabtu & Ahad adalah hari yang mak aku akan allout buat kuh raya..maka mak aku kata hanya masak 1 lauk je...Kurma Ayam...

KURMA AYAM
1/2 ekor ayam-potong
2 bungkus kecik rempah kurma
1santan kotak
1 dan pandan
1 asam keping
garam & sikit gula
3 kentang-poton g4
minyak untuk tumis

bahan tumis:
1kayu manis
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
1ketul halia- hiris halus
2 bawang putih
1/2 bawang besar

1. Panaskan sikit minyak & tumis bahan tumis sampai garing.
2.Masukkan daun pandan simpul biar hingga wangi
3.Masukkan rempah kurma yang dah dibancuh dengan air.
4.Bila naik minyak macam juga masak kari..baru masukkan ayan & kentang.
5. Masukkan separuh santan & 2 cawan air hingga kentang empuk
6. Bila kentang dah empuk baru masukkan asam keping,garam & sikit gula.Tambah baki santan pekat.
7. Siappp

No comments:

Post a Comment