Sunday, 17 August 2014

PUDING LAPIS SAGU MUTIARA..APAM WARNA-WARNI..RAYA..RAYA...RAYA...

Puding Lapis Sagu Mutiara......Nampak cantik sebab aku suka warna pink...
Mak aku buat untuk  mak Syasha yang nak buat Open House hari ni...
Nampak mak aku buat malam tadi....
Huh....kalau aku la..memang x sanggup nak buat...tengok mak aku buat..nak kena lapis satu-satu ..
ntah..x faham aku tengok mak aku kejap masukkan dalam peti ais..kejap kuarkan..kejap tuangkan..kejap ntah apa lah..
Mak aku buat 2 yang besar...& 2 yang kecik..
Yang kecik tu mak aku kata untuk makan sendiri...
Yang besar tu...1 untuk bawa gi rumah Syasha...1 lagi mak aku kata nak bawa untuk Majlis Hari Raya perumahan kitorang..
Nak tulis resipi...mak aku kata dia save dalam h/phone....ala...malas la nak tulis balik...selalu aku copy paste je dari folder resipi mak aku tu ..
 Klu x pun mak aku akan cakap aku taipkan..
Xpelah..taip jugalah resipi dari h/phone ni..

PUDING LAPIS SAGU MUTIARA

2 bungkus agar2 sebuk (1 bungkus = 10gm)
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 liter air
1 kotak santan
pewarna makanan
1cawan gagu biji - rendam
Loyang 8x8

1. Rebus sagu dalam air banyak & basuh serta biar terendam dalam air supaya x melekat.bahagi 6 bahagian
2.Masak air sampai mendidih.
3. Agar2 sebuk + gula & gaul...tabur dalam air mendidih
4.Masukkan susu & santan
5.Ceduk 1 cawan agar2 + 1 bahagian sagu..kacau rata.Agar2 selebihnya biar atas api kecik..Jka terlalu pekat sebab lama atas api tambah air panas sikit2.
6. Bekukan dalam freezer sekejap.
7. Ambl lagi 1 cwn & + 1 bhgian sagu & pewarna..tuang atas lapisan putih & bekukan sekejap..
8 Ulang proses ni supaya jadi 6 lapisan
-putih
-kuning
-putih
- hijau
-putih
-pink

Ni untuk bawa gi rumah Syasha... Open House dia mula pukul 10 pagi hingga petang...
Masa ni dah siap nak bawa dah sebab dah dekat pukul 10....Sampai umah Syasha  dah dekat pukul 11...Tapi aku mati kutu la sebab Syasha xde..dia gi tusyen...Mak aku je la bukan main bersembang sampai  terpaksa aku ingatkan beberapa kali ajak balik..
Ni yang mak aku tengah potong untuk bawa ke Jamuan Raya perumahan kitorang..
Ni plak yang aku makan kat rumah lepas balik jamuan raya...

 Apam warna warni ni pun bawa juga....
Mak aku kata hari ni hari untuk Warna-warni..Kasi meriah sikit raya,,,

APAM WARNA-WARNI
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
2 cawan nasi
2 1/2 cwn air
1 1/2 cawan gula
1 bungkus mauripan
kelapa parut + garam

1. Blend nasi & air & gula
2. Tuang dalam tepung-tepung yang dah campur rata dengan mauripan
3. Gaul rata & perap 2 jam
4. Sapu acuan dengan minyak & panaskan dalam kukus
5.Sudukan tepung yang dah perap dalam acuan & kukus 20 minit.
6. Hidang dengan kelapa parut +garam

Tapi masa bawa kuih ni g umah Shasya tadi xde kelapa sebab lupa nak beli..
Ala...makan camtu  je pun dah ok...Aku memang x suka kelapa sebab rasa nak batuk je kalau makan ngan kelapa.

RAYA...RAYA...RAYA...
 Sajer je kumpul  beberapa cerita raya  sebab sekarang kan masih raya lagi..
Sambutan Hai Raya sekolah aku...Hari Jumaat..Pakaian baju raya..
Sukanya hatis sebab dah 4 tahun sambut raya kat sekolah x boleh pakai baju raya..
Tahun ni Guru Besar baru ..Guru Besar baru Pn Zauyah bagi pakai baju raya..seronknya...

Tapi cikgu dh warning Thn 6 x boelh bawa h/phone..ipad apa bagai...
Tapi biasa la...pandai-pandai la kitorang  ..hehehehe..amik gambar curi-curi je..tu gambar belakang je semua..hahahaha
Amik gambar selfei pun curi2 jangan sampai cikgu nampak..hahahaha
Takbir raya...


Hazel...kawan aku juga ni..dia mix serani ..orang Sarawak..bukan Muslim pun tapi dia juga semangat nak sambut raya..Siap berbaju kurung & sanggul lagi....cantik la...tapi amik gambar dari belakang jew..

Tapi kelakar pun ada...sebab hari ni juga penutup Senamrobikthon...Makanya dengan baju raya tu kena la buta senaman sikit...hahahhaa...x pe lah..janji dapat pakai baju raya...
Haaaaaa..ada yang ngelat x buat senaman sebab nak control ayu...



Persembahan....


Time balik seklah dah x macam hari sekolah..Parent..cikgu..semua nampak sama je..baju macam-macam..
Haaaaa.kantoiii...ada budk panjat pagar...ayo...nanti nak bagitau cikgu disiplin..hehehehe
Pastu budak tu plak bgtau aku bawa h/phone & camera..lagi la kantoi...hehehe

3 comments:

  1. cella.....resepi samperit takdak eh...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sowiiiiii..Masa mak buat raya hari tu lupa nak amik gambar step by step...
      Tapi xpe...sy minta mak tolong taipkan resipi ye...

      Sampret
      1 ketul butter
      1 cwn gula icing
      1 telur
      1 camt esen vanila
      1 cwn tpg kastad
      1 1/2 cwn tpng jagung
      Tepung gandum ikut keras yang sesuai
      ceri-potong

      1. Mix butter & gula icing sampai putih
      2.Tambah telur & vanila
      3. Tambah tepung jagung & tepung kastad.Mix lagi sampai rata
      4.Guna tangan untuk tambah tepung gandum sikit demi sikit hingga agak2 boleh picit dalam acuan...Cuba masukkan dalam acuan & tekan untuk pastikan keras atau lembik..
      Adunan kena lembut baru mudah nk picit...Tapi jgn terlalu lembik sbb kalau lembik sangat nnt masa bakar bunganya akan "tidur".. Kalau keras susah nk tekan..agak2 la ye..
      6. Tekan dalam dulang & hias dengan ceri potong
      7.Bakar suhu 180 & agak2 dlm 15-20 minit..

      Tips: guna gula icing labih baik dari gula kaster..kerana gula icing senang hancur...Kalau gula kaster x betul2 hancur nanti masa bakar bunganya kembang & x cantik..

      Semoga ianya dapat membantu...

      Delete
    2. tima kasih bnyk cella...tima kasih kat mama cella gak...nanti kak buat k...

      Delete