Thursday 7 August 2014

HABISKAN STOK MENU IFTAR RAMADHAN : RAMADHAN 22- IKAN PARI MASK LEMAK CEKUR...ASAM PEDAS IKAN PARI & AYAM MASAK KICAP

Haaaa..macam meriah la sikit menu iftar 22...
Mak aku kata sebab kesian aku ngan abang dah beberapa hari makan sempoi je....Lagipun mak aku kata hari Ahad kena special sikit..
Tapi mak aku tetap kata kesiankan kakak sebab setiap hari kakak akan upload gambar makanan yang dia makan waktu berbuka...Memang akupun kesian ngan kakak sebab tiap hari hanya makan makan nasi bungkus je..Selalu juga kakak upload gambar dia hanya berbuka dengan mee goreng @ kuay teow goreng je sebab makanan kat cafe habis..Kakak kata Cafe kat UiTM tu selalu kehabisan nasi & yang tinggal hanya mee...sebab kakak kata dia lambat turun untuk beli makanan..Sahur pun hanya air kosong & kurma je...Tapi aku tengok kakak x de la kurus pun...camtu la jugak...hahahaha
 Ni lauk mak aku..Mak aku sorang je yang makan...Aku ngan abang x makan pun seba ada bau cekur...

IKAN PARI MASAK LEMAK CEKUR

2 keping ikan pari -sapu garam & panggang hingga masak
1 kotak santan
1 asam keping
garam & gula
sikit minyak
2 daun cekur

bahan tumbuk
10 cili padi
sikit belacan
5 ubi cekur saiz jari kelingking
1/2 bawang besar

1. Panaskan sikit minyak & tumis bahan tumbuk sampai harum
2. Masukkan separuh santan & sikit air.
3. Masukkan ikan pari panggang ,asam keping,garam,gula biar mendidih
4. Masukkan baki santan pekat. Kuahnya kena pekat
5. masukkan daun cekur yang dimayang halus seperti bunga rampai..


 Nampak memang kuahnya pekat & yang hijau-hijau tu la daun cekur yang dah hiris halus..Mak aku kata sedap sangat...tapi aku x makan pun...

 Ni  plak lauk aku....siki je ayamnya sebab maka aku kata hanya untuk habiskan stok dalam peti ais sebab ni minggu akhir puasa..Hari Jumaat dah nak balik kampung

AYAM MASAK KICAP + KENTANG
2 dada ayam-potong dadu & gaul garam kunyit
2 kentang- potong & goreng hingga masak
sikit minyak
1 asam keping
1/2 cawan kicap manis
sikit halia
sikit daun sup

bahan blend
2 cili merah
2 bawang putih
1 bawang besar

1. Panas minyak & goreng ayam sekejap sahaja.angkat & goreng pula kentang
2. Tinggalkan 3 sudu minyak dalam kuali & tumis bahan blend hingga garing
3. Masukkan kicap,sikit air,asam keping & biar mendidih
4. Masukkan ayam,kentang & tabur daun sup

Ni plak lauk untuk abang..ASAM PEDAS IKAN PARI

ASAM PEDAS IKAN PARI
3 keping ikan pari
1 cawan air asam jawa
sikit garam & gula
daun kesum
minyak

bahan blend:
15 cili kering
1 bawang besar
2 bawang putih
sikit belacan-kalau suka
sikit lengkuas
1 serai

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend sampai garing
2. Masukkan ikan pari & biar 1/2 masak
3. Masukkan air asam jawa,garam & sikit gula
4. Bila mendidih & masak baru masukkan daun kesum & siap...

Mak aku kata selain nak habiskan stok dalam peti ais,mak aku juga dah hampir habis siapkan tempahan kuih raya..tu sebab boleh masak special sikit..hari ni mak aku kata dia dapat siapkan 20 balang je sebab oven tu kecik ...Sepanjang bulan puasa ni...tiap hari Sabtu & Ahad memang mak aku akan terus buat kuih raya bermula selepas sahur hingga malam..Mak aku memang super hero..hahaha..
Aku pun pelik tengok mak aku...Mak aku macam x penat je...dari bangun sahur sampai malam buat kuih raya..Sepanjang bulan puasa memang x nampak mak aku rehat..
Bila tanya..mak aku kata kena siapkan juga sebab hari Isnin esok tu,mak kawan aku nak amik kuih-kuih tu .Mak dia kata sebab suami dia nak bagi kuih-kuih tu kepada staff dia dia pejabat...Waaaa...best la jadi staff bapa kawan aku sebab bos siap bagi kuih raya...
Mak aku pun dah janji ngan aku akan bagi upah RM 1 untuk setiap balang kuih yang kawan-kawan aku order...Yang ni pun mak aku akan bagi upah juga sebab yang order tu mak kawan aku..So,kira aku punya customers...hahaha..sukanya hati aku...Tahun lepas pun aku dapat lebih 20 hinggit sebab kawan aku order banyak...Imtisal sahajapun dekat 10 balang..Asniza...Fatimah..Maisarah...dorang suka sangat Almond Chip yang mak aku buat....eh..panjang plak ...opsssss...

No comments:

Post a Comment