Lauk lunch semalam punya semalam..
JERING BERLADO20 biji jering tua
1 genggam bilis bersih.
1 asam keping
Minyak,garam,gula
Bahan blend kasar:
5 cili merah
1 genggam cili padi merah( cili bangladesh)
1 bawang holland
5 bawang putih
1. Rebus jering hingga empuk.Belah dua dan setiap sebelah hiris tiga
2. Goreng bilis hingga garing,ketepikan.
3.Goreng semua bahan blend hingga masak dan blend jangan terlalu halus.(seeloknya blend jangan guna air.Jika perlu -guna minyak)
4. Tumis bahan blend dan masukkan asam,garam dan secubit gula.
5. Masukkan jering,bilis dan gaul rata.Sesuaikan rasa.
Tapi ni lauk saya sorang sebab yang lain tak makan jering.Depa saya masak lauk lain.Asam pedas ikan vs telur dadar untuk depa.
Jering ni antara sayur yg dana tak pernah masak, pernah makan tapi tak semacam petai. Mmg tak pakar la
ReplyDeleteBetoi..jering tak macam petai tapi kalau jering tua bila direbus sedap Dana..try la🤭
DeleteBetoi..jering tak macam petai tapi kalau jering tua bila direbus sedap Dana..try la🤭
DeleteMama, kita duk fikir jering kat rumah ni nak masak apa, sekali nampak posting ni.. hahahah bolehlah cuba
ReplyDeleteBetul la kadang bila blogwalking kita dapat idea nak masak kan Lin..
Deleteteringinnya kak dh lama xmkn..jering antara menu yg saya xblh bawa masuk dlm rumah,tp ikan pekasam tu snts ada stock dlm peti
ReplyDeleteHahahaha...ada pantang yer🤭
DeleteSaya pun dulu2 ada kepantangam tak boleh bawa masuk petai/jering/kerdas.Tapi pantang tu dah berakhir hampir 20 tahun🤭
tak makan jering but ikan pekasam tu..emmmm...dapnye...terbau2 sampai sini dah ni.. he he he
ReplyDeleteMA makan juga yer ikan pekasam...Kalau goreng time hujan-hujan makan ngan pulut kelapa..uiii
DeleteTak yah kuahhh, ada kuah tak dapat feel lauk kering tapi piuk nasi pulak yang bocor.
ReplyDeleteBetoiii...boleh bocor piuk🤣
DeletePunca nasi tak cukup sepinggan ni!
ReplyDeleteBetoi dah tu...🤭🤭🤭
Deleteammi sekarang ni semenjak ada chopper...kalau buat balado mmg pakai chopper...elok je kasar2 cilinya sesedap mata memandang.
ReplyDeletenanti nak try jugalah buat resepi ni...tp letak jering sikit (utk abahnya je)...yg lain kita kasi petai
Kan...rasanya guna chopper lagi cantik sbb tak guna cecair kan..
DeleteSaya belum ada chopper🤭
Betul tu lauk mcm ni mmg sesuai mkn dgn nasi putih je.. x perlu lauk lain yg berkuah dah.. utk bekfes pn sodappp
ReplyDeleteAlamak...kalau bekfes hari cuti kat rumah ok kot.Kalau kat tempat kerja kena bawa gula-gula Halls@ Fisherman's Friends banyak-banyak
DeleteMak pah suka jering yang dah bercambah tu tumbuk, goreng berlada letak ikan bilis goreng garing...SA x makan...bau dia haduiiiiii....semerbak bilik air
ReplyDelete