Friday 11 June 2021

SAMBAL TEMPE TUMBUK

 

Berpeluh makan nasi hari ni.Pekena dengan sambal tempe tumbuk.Sedap sungguh..


Sedar tak sedar dah dua kali makan nasi hari ni.Pagi makan nasi goreng perabih bakinnasi goreng yang  masak buat bekal anak bujang tu.Tengahari makan nasi lagi ..tak tahan tengok sambal tumbuk tempe ni..hihihi...

Puncanya tempe ni la...Ni easanya dah dua minggu dalam peti ais.Beli sebelum lockdown lagi ni.
Kalau nak buat tempe goreng,dah tak berapa rangup sebab dah lama.Tempe goreng sedap kalau tempe baru.Kalau tempe yang dah tak segar memang saya selalunya akan buat sambal tempe tumbuk.Saya suka...

SAMBAL TEMPE TUMBUK
2 bungkus tempe- potong-potong
½ cawan cili padi merah + hijau
½ cawan bilis bersih
1 bawang besar- belah-belah
5 bawang putih
1 sudu teh garam
minyak

1. Panaskan anggaran ½ cawan minyak & goreng tempe hingga garing.Ketepikan

2. Goreng ikan bilis hingga garing & ketepikan.

3.Akhir sekali goreng pula cili padi,bawang besar,bawang putih hingga layu.

4. Tumbuk semua bahan sambil ditambah garam secukupnya.Tumbuk sederhana kasar & siap.


6 comments:

  1. Sedapnya sambal tempe tumbuk. Memang tak hengat donia dah kalau makan dengan nasi.
    Teringat orang kampung kami zaman dulu. Tak tahulah yang sekarang sebab dan dekat 30 tahun ditinggalkan. Biasanya kalau ada tempe lama yang dah keluar bau tu, diorang masak lemak dengan pucuk ubi. Sedap pulak....hahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamanya cikgu dok Sabah.
      Boleh try masak lemak tu pulak la lain kali.Kalau ada pucuk ubi la..Kalau dapat lauk-lauk kampung macam ni memang syok layan

      Delete
  2. Kita kat rumah ni takde geng nak makan tempe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai la sini kita ada geng..Dari nenek,mak & anak beranak...hihihi

      Delete
  3. 'Tempe busuk jangan dibuang
    buat gulai si pucuk ubi'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dua Javanese kata masak dengan pucuk ubi.Mwsti sedap nih

      Delete