Tuesday 29 June 2021

SAMBAL KERING TEMPE vs TERUNG GORENG


Sambal Kering Tempe..

SAMBAL KERING TEMPE
3 keping tempe (tempe plastik saiz selebar tapak tangan dewasa)
½ cawan bilis bersih
¼ cawan cili blend
2 sudu bawang blend.
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula perang
2 sudu air asam jawa pekat
Minyak 

1. Tempe dikerat 4 dan hiris nipis.Goreng garing.

2. Bilis bersih dibasuh & gaul sikit garam supaya rangup.

3. Panaskan minyak anggaran 4 sudu .Tumis bawang blend & tambah cili blend & sikit air.Masukkan juga,air asam,garam & gula perang.

4. Masak hingga naik minyak & sedikit gelap.Sesuaikan rasa & matikan api 

5. Bila sambal sudah sejuk suhu bilik,masukkan tempe & bilis goreng.Gaul rata & siap.

Terung goreng..

TERUNG GORENG
1 biji terung panjang
( kerat 4 dan belah 8)
2 sudu tepung Bestari
2 sudu tepung beras
Air  & minyak

1. Tepung Bestari + tepung beras dibancuh macam tepung goreng pisang.tak perlu tambah garan sebab tepung Bestari dah masin.

2. Panaskan minyak yang banyak.

3. Celup terung dalam adunan tepung & goreng seperti menggoreng pisang.

6 comments:

  1. terung celup tepung bestari tu suka..nanti nk beli terung la

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Cicah sambal kicap mac pisang goreng pun sedap wak..

      Delete
  3. Dua-duanya sedap ni!
    Adeeeehhh! Terlioq!!!!

    ReplyDelete