Friday, 28 June 2019

CARA BUAT DAGING JERUK SENDIRI

Jeruk Daging Goreng
Lauk iftar semalam
Sedapppp
Minggu lepas mak aku ada beli Jeruk Daging Frozen
Dah citer pasal DAGING JERUK ..kat sini..




Semalam Genap seminggu
Makan lagi lauk Daging Jeruk ni
Tapi specialnya sebab yang ni bukan frozen
Tapi homemade Daging Jeruk by mak aku...
Puncanya  mak aku kata sebab beli yang minggu lepas tu satu bekas tu skit makan tak puas
So,malam tu juga mak aku homemadekan Daging Jaruk sendiri



Ni Daging Jeruk Goreng yang minggu lepas
Habis makan waktu iftar
Abang x dapat makan


Ni Daging Jeruk frozen yang beli tu
Sebab x puas makan sikt
Mak aku cakap refer kat group masak-masak
Dapat jawapan terus buat

JERUK DAGING
500  gm daging
20 biji limau kasturi- 1/2 cawan jusnya
2 biji lemon
2 sudu makan garam halus

1. Basuh daging & hiris nipis
2. Gaul daging hiris bersama jus limau kasturi dan garam
3. Lemon dibelah dua dan hiris nipis
4. Susun 1 lapisan daging dalam bekas plastik atau kaca
5. Susun hirisan lemon atad lapisan daging
6. Susun daging berselang seli dengan lemon
7. Simpan dalam peti sejuk selama seminggu  baru digunakan untuk masak

**** simpan pada rak bawah bukan freezer


Daging yang dah siap dibersihkan dan dihiris nipis


Lemon


Gaul daging bersama garam halus dan jus limau kasturi



Susun daging dan lemon berselang seli


Simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya seminggu sebelum di masak supaya asam garamnya sebati



DAGING JERUK GORENG
300 gm daging jeruk
1 bawang besar
5 cili padi
1 batang leek
5 tomato ceri
minyak

1. Panskan minyak anggaran 1/4 cawan
2. Tumis daging jeruk.( Toskan airnya)
3. Bila daging mengeluarkan jus,teruskan masak hingga jusnya kering dan yang tinggal hanya minyak
4. Masaukkan bawang,cili,tomato,leek dan jika ingin berkuah masukkan sedkit jus daging jeruk



No comments:

Post a Comment