Thursday 20 June 2019

KUE TEOW DAGING vs SAMBAL KICAP SEDAP

Kue Teow Daging
Untuk iftar hari ke- 4 puasa 6 aku
Aku bukan la suka sangat kue teow
Tapi dah itu jer mak aku masak..
Makan la juga
Kakak suka la sebab kue teow ni fav kakak
Yang ni sampai 2 pinggan kakak makan..
Huh...ngeri tengok !

Tapi yang nj siyes sedap
Aku yang x berapa nak suka pum jadi suka
Selain sedap sebab banyak daging
Kue teow ni lebih feel aku nak makan sebab xde taugeh & kucai
Sebenarnya 2 mender tu yang buat aku x suka sangat pada kue teow
Bila xde mender tu...laju jer aku makan
Haaa....dah la puasa kan...
Dapat makan tanpa gangguan kucai dan taugeh..

Huh...sedap banget
Mak aku kata sedap sebab guna air rebus daging

Menambah lafi sedap tu sebab ada sambal.kicap special ni
Memang sedap dan lain rasa dia
Bila tanya mak aku...rupanya mak aku guna sambal bakso dan ditambah kicap..
Hari Sabtu kan mak aku ada masak SUP DAGING ALA BAKSO...kat sini...
Mak aku cakap memang sengaja buat sambal bakso tu penuh 1 botol
Simpan dalam peti ais..
Untuk makan ngan apa2
Contohnya ngan kue teow ni la
Mak aku cakap mungkin bertambah sedap sebab dah beberapa hari simpan.
Rasa dia lagi sedap..
Tambah lak  ngan kicap manis...
Seharian puasa...
Makan ngan kue teow
Memang sedap...
2 paket kue teow mak aku goreng memang selesai
2x aku ulang makan..
Masa iftar sekali
Masa tengah buat homework tengah malam pun aku boleh repeat dinner
Hahaha...
Sampai mak aku cakap cedok sikit simpan untuk abang


KUE TEOW DAGING 
2 paket kue teow
1/2 kg daging- rebus
1 cawan air rebusan daging
1/4 kobis- racik halus
2 pokok daun sup
1/2 caaan kicap manis
1/4 cawan minyak
1 sudu teh garam

Bahan Blend:
10 cili kering
1/2 bawang besar
5 bawang putih

1. Rebus daging seketul- seketul.Bila empuk baru hiris nipis.Simpan air rebusan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan daging hiris dan air rebusan daging
4. Masukkan garam dan kue teow yang sudah dibasuh dan ditoskan
5. Gaul rata dan renjis kicap
6. Tambah kobis hiris halus dan gaul rata
7. Sesuaikan rasa dan tabur daun sup
8. Hidangkan bersama sambal kicap



2 comments:

  1. Kita pun tak suka tauge,tak sedap langsung..hehehe,tapi kucai kita suka..

    ReplyDelete