Monday, 3 December 2018

NASI GORENG PEGAGA BERKHASIAT

Nasi Goreng Pegaga Berkhasiat
Haaa....kena letal berkhasiat
Sebab mak aku kata daun pegaga memang banyak khasiat..
Haaa...bab daun pegaga aku memang makan ok..!
Walaupun ada sikit sikit pahit bila kunyah dia
Tapi aku memang makan..
Sebab mak aku cakap bagus untuk orang perempuan yang dah period
Apa yabg bagusnya..?
Mmm.....banyak kali tanya..
Banyak kali juga mak aku suruh makan jer..
Mak aku kata makan jer dulu sejal dari sekarang
Nanti dah tua akan dapat rasa kebaikannya..
Mmm...camana kalau x sempat tua..???
Hahahaha...ok..ok..ok...mak aku dah jeling...
Kikikiki...


Actuly hari ni ni tulis about MAHA
Tapi hadoiiiiii....
Camaner lah aku leh x perasan..
Dah kuarkan batery camera untuk charge sejak semalam..
Tapi boleh aku lupa nak on suiz..
Mmmm....
Salah sendiri redho jer laaaaa
Tulis la dulu about Nasi Goreng Pegaga


Nasi Goreng Pegaga ni sedap tau..!
Walaupun nampak macam banyak "sampah"
Hahaha...dolu aku panggil sampah jer kalau ada macam2 ulam
Now..dah banyak ulam aku dah boleh makan...
Tapi still ada beberapa jenis yang aku cannot go..!
eg..peria..kerdas...haaa...tapi x tahu la kot nanti aku dah tua aku jadi suka..


Nasi Goreng Pegagag ni mak aku masak untuk dinner...
Bukan malam tadi...
Sebab malam.tadi makan Sup Cendawan
Tapinni Nasi Goreng Pegaga untuk dinner hari Isnin
Dah seminggu pun..
Sebab hari Isnin tu mak aku bawa balik banyak pegaga..
Mak aku cakap petik kat belakang  tanki air tu dengan achik cleaner..


NASI GORENG PEGAGA
4 cawan nasi
1 cekak pegaga
1 tin kecil sardin
1 biji telur
3  sudu minyak

BAHAN TUMBUK:
5 cili padi merah Bangladesh
2 bawang merah
2 bawang putih
1 sudu tej garam

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
2. Masukkan sardin dan lenyekkan
3. Masukkan nasi dan gaul rata
4. Buat lubang ditengah nasi dan pecahkan telur
5. Gaul rata dan balik2an nasi hingga berasap
6. Basuh pegaga dan hiris kasar
7. Masukkan dalam nasi dan gaul sekejap sahaja supaya rata dan matikan api..


Ni mak aku cakap kutip pegaga ni ngan chik Ruby & chik Yati cleaner.


 Ni mak aku kata spesis Pegaga Air..

Haaa....ni pic hari Rabu.
Hari bawa bekal guna Mangkuk Tingkat tu
Masa mak aku gi petik pegaga ni untuk lunch..
Pokok pegaga ni mak aku kata dah banyak botak kena mesin rumput..
Orang mesin rumput dah mwsin sekali ngan pokok pegaga


 Yang tinggal pokok2 pegaga dicelah2 longgokan batu sebab kat tempat berbatu mesin rumput takleh lalu..
Sslamat lah pokok pegaga tu
Gomuks2 lak tu..
Aku pun suka pegaga
Antara khasiat pegaga mak aku kata
Boleh menenangkan hati
Sebab tu kalau nak awet muda nenek moyang pesan makan pegaga
Kalau hati tenang...
Nampak ceria dan muda la
Kalau jiwa kacau nampak la serabai..
Tapi jangan la plak high exspectation sangat
Kalo nenek ko dah dah beruban dah xde gigi nak jalan pun pakai tongkat..
Jangan la bagi makan pegaga
Pastu nak exspect nenek ko jadi muda macam cantik macam che Ta..!
Mak aku cakap kalau jadi macam tu..dah lama la mak aku lagi muda ssbabak aku makan pegaga..Kalau kambing tengok pun nangis..
Sekali makan secekak...
Mak aku cakap walaupun x awet muda tapi Alhamdulillah Allah bagi kesihatan yang baik..
Jarang sakit..mungkin sebab banyak makan ulam dan herba...
Tapi apa sahaja perkara kita hanya boleh bersyukur tetapi jangan takabbur..
Sebab baik nikmat kesihatan ke..
Nikmat harta benda yang melimpah..
Anak2 yang berjaya..
Keluarga yang bahagia..
Kalau Allah nak tarik..
Sekelip mata sahaja boleh hilang segalanya...!
Begitu juga yang melihat orang lain sihat,kaya raya,berjaya dan nampak bahagia..
Jangan lah kita dengki kerana kita tidak tahu ujian apakah yang  telah dan bakal Allah uji mereka..!
Mmm...mak aku cakap ni nak tuju pada siapa..?
Sebab lain macammmmmm jer bunyinyaaaaa..!
Mmmm...bila tanya mak aku kata untuk peringatan diri sendiri dan anak beranak..



Bahan Tumbuk ni mak aku cakap tumbuk banyak sesiap
Nanti simpan dalam peti ais...
Untuk goreng nasi @ sambal sardin time tengah lapar..
Haaa....masa tumbuk cili dok jauh2..
Aku ngeri tengok biji cili bangladesh tu memang banyak..
Aku tanya mak aku pernah x masa tumbuk cili ,ada cili masuk mata...?
Mak aku cakap kalau pompuan yang selalu masuk dapur mesti ada pengalaman cili terpercik masuk dalam.mata nyer..!
Alaaaa......xnak la cili masuk mata aku...
Mak aku cakap kalau cili terpercik masuk dalam mata memang hazab dia hanya yang melalui dapat merasai...
Hahahaha....macam ngeri jer..?
Kata mak aku nenek pesan kalau cili terpercik dalam mata..
Cepat2 amik garam dan makan sejemput garam..
In sha Allah pedihnya berkurangan
Betul ker..?
Mak aku cakap tak tahu apankaitan dengan makan garam tu
Tapi mak aku kata memang mujarab sangat.
Lepas dah makan garam ..
Amik air bersih masukkan dalam cawan dan ulang2 celik dalam air tu..
Tukar air beberapa kali dan ulang celik dalam air bersih tu beberapa kali..
Sakit ker mata..?
Haaaa...mak aku cakapnkalau kena kat tangan pun dah rasa pijar..
Can imagine la kalau masuk dalam mata..!!
Tapi kalau dah pedih mata terpercik cili,camaner nak cari bekas garam..?
Mmm...memang aku cari nahas tanya soalan tu..!
Hahahaha...time tu juga la mak aku sindir aku .
Haaaaa...mak aku cakap sebab tu setiap barang kena letak tempat yang sama lepas guna supaya senang nak meraba walaupun mata pejam..
Heeeee....sebenarnya mak aku bari lepas berleter sebab aku amik kit yang ada sepit kuku,korek telinga dan sewaktu dengannya dalam  bilik mak aku.
Pasti aku tak letak semula tempat asal tu..
Mmm...dah time tu juga mak aku tengah cari nak guna.
Memang kena leter laaaa...
Actually hari tu mak aku beli 2 set..
1 mak aku letak kat luar untuk aku ,abang ngan kakak guna
1 lagi mak aku letak kat bilik dan pesan jangan usik !
Tapi sebab yang kat luar dah hilang.
Aku ingat kakak amik
Kakak kata mungkin abang amik
Abang kata..mana tahu..!
Hahaha...ko aser?????
Dah jom makan Nasi Goreng Pegaga ni dolu..
Kasi cool..!
Hahahaha...

Ni pinggan mak aku ni...Nasi Goreng Pegaga ke Pegaga Goreng Nasi..?
Banyak pegaga dari nasi..
ANEKA NASI GORENG ....kat sini

4 comments:

  1. salam

    Cili masuk mata tu common dah masa tumbuk cili nak buat sambal belacan atau nak buat rencah.. selalu gak kena.

    arwah mak ajar ambil garam letakkan bawah lidah. dan basuh mata dengan air..lalukan air.. basically rinse bawah air paip.
    it works .... asap.
    garam bawah lidah tu mungkin to numb the brain cortex or confused the the brain asap..

    " There, your gustatory cortex (the taste center of your brain) finishes the job of telling you, which taste you perceive, sweet, salty, bitter, sour, or savory. Taste signals begin when food particles are sensed by receptor proteins on the taste bud cells "

    selalunya gitula... boleh raba raba cari bekas garam..

    anyway about nail clippers etc.. you all baru je tiga orang.. lawaknya menda tu tiga orang can't even keep it in place. hahahaha

    Naasib baik mak you all cool je..

    haahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      Heeee...kiter xnak la cili masuk dalam.mata..
      Semua mak bagi tips yang sama sama ek bila mata masuk.cili..heee
      Kalau raba2 nak amik bekas garam tapi terambil bekas kunyit camaner..hahaha..
      Nail clippers tu selalunya abang ar..tak pun kakak ..
      Kiter tak....
      Hahahaha....larikkkkkm

      Delete
    2. takpe la kalau kunyit.. kurang kurang nanti boleh la test new petua...

      heheh now kakak takdak... awak dua orang la suspectnya...kakakakaka

      Delete