Wednesday, 19 December 2018

TREE TOP WALK-SEDIM


Tree Top Walk Sungai Sedim
Masih diary 3h 2m kat Kulim..
Haikal ngan aku memang dah lama nak explore Tree Top Walk ni
Alhamdulillah 15 Dec 2018 hajat tercapai
Beberapa tahun dulu pernah sampai sini
Tapi x dapat masuk Tree Tip Walk tu sebab dah lewat petang
Hari Jumaat 14hb pun dah datang tapi sama juga kesnya..
Datang lewat petang Tree Top Walk dah tutup
Sib baik jugak la itinerary tu Pakcik replace dengan MENJEJAK KAMPUNG LINDUNGAN RAJA....kat sini
So lain kali take attention...
Tree Top Walk tutup pukul 5 petang!

 Dah lama aku x joint aktiviti outdoor
Seronoknya bila dapat  menhidu bau hutan
Mendengar air mengalir
Menghayati nyanyian unggas
Aku suka hutan..
Dolu zaman kegemilangan aku dalam  kokurikulum ....semua itu menjadi rutin mingguan dan bulanan
Bertahun- tahun diberi keistimewaan oleh Cikgu Fatah...Cikgu Mior..Cikgu Iswandi dan Cikgu Sufian..
Pulau Tioman...
Kuala Gandah
Gunung Nuang
Dusun Eco Resort
Sungai Gading
Sungai Rumput
Lembah Pangsun
Sungai2 Langat
Pantai Pengkalan Balak
Pantai Cherating
Dan banyakkk lagi...
Sayangnya masa turn aku Peringkat Kebangsaan dibuat di Kelantan..
Tapi best la dapat jumpa dan berkenalan dengam kontinen dari swlufuh Malaysia..
Tahun sebelum aku buat kat Kinabalu.
So..bukan rezeki aku ke Sabah
Dan banyak lagi tempat yang aku dah explore
Pusat Kokurikulum KL dah banyak kali jadi tempat tidur aku
Even...Tasik Tituwangsa pun aku dah turun mandi dalam tu sampai gatal2 badan..
Hahaha...ada ke yang pernah mandi dalam Tasik Titiwangsa..?
Terasa2 lagi kesedapan  air Tasik Titiwangsa tu.
Rasa dia manis & creamy..
Hahahaha....kalau x caya try la minum..!
Hahaha...
Abang2 & kakak2 Pusat Ko la tu
Rendam kitorang dalam  tu untuk water confident sebelum gi snorkeling kat Pulau Tioman
Ah...itu semua hanya tinggal kenangan..
Hanya untuk dikenang
Jom...cipta kenangan baru..!
TQ Achik..Pakcik...
Membawa aku dan semua menyusu jalan2 kenagan yang baru..!


 Sebelum sampai Tree Top Walk dah dengar dah bunyi deruan air sungai yang deras..
Sebelum tu kena  lalu jalan bukit yang curam..
Serem doh..
Kiri kanan gaung..
Pakcik selamber jer drive ikut jalan sempit tu
Mak aku terkial2 la tapi nak ke tak nak ker..kena la jalan juga.... dah jalan dia 1 lorong jer sempit lak tu..
Kalau aku yang drive...rasanya aku dah benti tengah2 jalan dah
Hahaha


Aqil nampak air sungai...!
Ko aser..?
Hahaha..
happy giler Aqil dapat jumpa air sungai


 Tengah layan air sungai yang sejuk
Ada aktiviti ragting la
Lalu tepi kitorang
Selalu layan kat TV
Ni nampak la struggle & advanture dorang control ruft tu lalu air terjun yang deras ni
Ops...mak aku cakap ninbukan Air Terjun
Kalau Air Terjun lebih tinggi.
Ni yang rendah tapi alira  sungai deras banyak batu ni mak aku kata
Dipanggil JERAM


 Mak aku cakap beberapa tahun dulu mak aku pernah nak rafting kat Sungai Padas Sabah
Tapi sebab takut berkubur kat Sabah..mak aku kata just hiking Gunung Kinabalu jer
Hahaha...mak aku kata taku aku jadi anak yatim kalau mak aku lemas..
Nauzubillah...


Tapi tengok aktiviti kenu ni lagi advanture
Rafting ok lagi ramai2
Kenu ni sowang2 do..!
Tapi nampak best la


Ok..dah habis lintas langsung rafting & kenu..
Kita mandiii..
Jom Aqil..!
Mula2 takut nak masuk air...
Dah lama takut nak kuar air
Hahaha...takut semua orang nak balik cepat
Aqil lum puas mandi sungai..!


Habis takkan aku nak tengokk jer..!
Hahaha...masuk la juga dalam air
Sejukkkk bai..!
Tengah seronok2 tu
Tiba2 ada 3 orang perempuan India dihanyutkan arus deras..
Menjerit2 dorang
Sib baik ada sorang lelaki  daoat tolak dorang ke tepi..
Huh....pengalaman ngeri tengok orang dihanyutkan air dan hampir lemas..!


 Aqil kesejukan
Jom tukar baju dolu..
Nak gi Tree Top Walk


 Tree Top Walk ni kena drive atas lagi dari tempat mandi tadi


 Parking kat bawah .
Jalan kaki naik tempat beli tiket dan pintu masuk


Siapa snap siapa...???

 Tiba2 nenek kata nak sanding atas pelamin ni jap
Hahaha...cute tak nenek aku..!
Ke slim an nenek aku menjadi kecemburuan mak aku..
Nenek lagi slim.
Aku ..nenek dan  Achik boleh kongsi baju sebab sama size!


Ni view Tree Top Walk tu dari tempat nenek duduk tu..
Pakcik dalam kereta kat parking
Mak aku..nenek &Achik xnak naim Tree Top Walk tu..
Mula plan aku nga  Haikal jer nak najk
Sskali Aqil cakao nak ikut juga..
Achik dah risau takut Aqil penat tengah perjalanan nanti
Tapi Aqil cakap Aqil boleh..!!!!
Aqil steady jer!

Harga tiket
Adult Rm 10
Aku ngan Haikal sorang sepohenggit
Aqil tiket childeen RM 6
Cekedaod..!!!

My ticket

Haiii....
Kami bertiga nak memulakan exporation
Doakan kami selamat pergi selamat kembali
Hahaha


Memang Top Tree la
Jalan atas pokok



Abang sado & Adik comel
10 tahun Haikal jadi anak tunggal
Kini dah 7 tahun Aqil memberi tanggungjawab menjadi abang kepada Haikal..!
Haaaa...ayat KBAT

 Tadi Abang Sado
Ni mai kakak  perasan nak posing plak
Tapi xleh lah nak posing sangat
Segan la bila Hailak jadi photographer
Hahaha



 Tapi kalo nak swgan..
Mmm...xde la pic


 Posing jugak la.....


Heee...yang ni selfie
Untuk IG
Hehehe...

Aqil x lepas tiket
Takut nanti conductor nak check tiket
Hahaha


 Sepanjang perjalanan...
Haikal tidak melepaskan tangan Aqil
Nampak tak...betapa responsible nyer Haikal.menjadi Abang
Hanya Achik yang selalu cakap Haikal x jaga adiknya dengan baik..
Tapi dibelakang Achik...hanya aku yang nampak
Sebab dah cakap.kan..dibelakang Achik memang Achik x nampak la
Hahaha...
Ni dorang jalan depan aku..
Aku nampak la..
Kikikiki...


 See.....
Dan2 tu la Aqil jadi seorang adik yang sangat baik..
Mengikut kata Haikal
Berani dia nak buat perangai ditengah2 belantara sunyi ni..
Hahaha...



Tengah rimba bai..!
Hanya ada bunyi air sungai mengalir
Bunyi unggas
Time ni la aku terbayangkan pwrasaan oranv yang sesat dihutan..
Aduh....jangan aku ..!!!


 Aqil hanya lepaskan tangan Haikal untuk tampar nyamuk..!
Bukan nyamuk la..
Ada la unggas2 dan serangga tersesat singgah kat siku Aqil..
Dah singgah mestilah gigit2 skit kasi gatal skit kat siku Aqil
Kasi chance la Haikal lepas jap tangan Aqil
Hahaha...


Itupun untuk solo pic ni
Aqil terpaksa pegang jaring kiri dan kanan tu..
Gayat ..!
Giler x gayat...
Berjalan atas pucuk pokok bai..


View dari celah jaring..


View dari Tree Top Walk..
Waterfall


 Setiap katinggian ada signbord untuk kita tahu kita berada pada ketinggiannya
Macam ni 16 meter

 18 meter


High peaks
26.05 metre..
Pastu kita akan kembali turun keparas rendah


 Masa tengok bawah
Baru terasa tinggi
Berada dipuncak pokok

 Ok..dah sampai bawah



Jom balik..
TQ Achik..
Pakcik
Menyusun itinerary menarik sepanjang  3h 2m kat Kulim
Semoga Achik dan Pakcik dimurahkan lagi rezeki dan dirahmati Allah selalu...
Bye







No comments:

Post a comment