Sunday 16 December 2018

MAJLIS NIKAH KAK ZAFIRAH

Sabtu 15 Dec 2018
Ke Majlis Nikah kak Zafirah
Jumaat semalam tu bersama meraikan
MAJLIS PERTUNANGAN KAK ZATI.... Kak Zafirah @ Masjid.......


 Bakal pengantin lelaki


 Pak Long ready to akad nikah


 Pak Long  sendiri menikahkan
2x lafaz...
Sebab kali pertama pengantin lelaki tersilap menyebut jumlah Mas Kahwin..
Sepatutnya rm 2500
Tapi pengantin lelaki tersalah sebut rm 250
Hahaha...walaupun bezanya hanya satu 0 dibelakang tapi jauh beza ooo..
Hahaha...sib baik dibetulkan..
Kalau tak...naya kak Zafirah..
Kalau salah sebut rm 2.5k tu jadi rm 25k
Haaa...naya lelaki
Hahaha


 Kak Zafirah dalam debaran..
Mesti terharu bila bapanya sendiri menikahkan...


Alhamdulillah...
Akhirnya Kak Zafirah selamat bergelar isteri
Pak Long plak menitipkan pesanan dan amanah kepada suami kak Zafirah supaya mengambil alih tugas menjaga kak Zafirah..
Huhuhu....patutlah bila lepas akad nikah selalunya pengantin perempuan akan menangis
Selama ni aku tertanya2...kenapa mereka menangis
Sebab aku hanya melihat darinjauh
Kali ni dapat tengok live depan mata  baru aku tahu..
Huhuhu....touching do...!
Tapi aku risau gak.
Apa yang aku risau...?
Aku risau kalau time aku nanti xde sesapa nak nak cakap macam Pak Long buat tu..
Tapi aku lagi risau kalau2 aku x nagis macam kak Zafirab..
Aku risau takut aku over seronok..
Terus menjerit..Yahooooooo....!!!!!!
Hahahaha....
Tak kan la.....
Hahahaha....


 Lepas alad nikah ada beberapa lavi lafaz apa ntah yang aku x tahu
Pengantin lelaki ada lafaz apa ntah
Macam baca akujanji
Macam baca ikrar
Tapi xkan teriba nak baca ikrar rukunegara plak...
Mmm...tapi mana la tau kan..
Sebab malam nanti Suzuki Cup
Final ke-2 Malaysia vs Vietnam..
Hahahahaha


 Tema hantaran kak X
Zafirah kata Kuning Purple
Warna korperat USM
Tempat kak Zafirah study


 Lepas selesai semua
Kak Zafirah salam - salam ngan semua family terdekat
Termasuklah nenek...
Wayang la kak Zafirah..!
Tangan salam nenek
Mata fokus camera
Hahahaha....


Pak Long & nenek
Pak Long is elder son
Ok...lepas Majlis Nikah kat masjid
Semua  nak gerak ke Majlis Kenduri la plak..
Kat dewa  sebelah masjid jer..
Jom....
Bye

8 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete


 2. " LAFAZ TAKLIK SELEPAS AKAD NIKAH BAGI SETIAP NEGERI DI MALAYSIA

  Lafaz taklik adalah lafaz talak taklik (talak tergantung) yang dibaca dan dilafazkan oleh suami selepas akad nikah dijalankan. Ia bermaksud suami mengaitkan talak dengan sesuatu sifat atau syarat, sama ada mempunyai hubungan dengan isterinya, suami sendiri atau orang lain. Semua negeri mempunyai lafaz taklik, dan ia sudah menjadi suatu kemestian. Lafaz taklik ini akan dicatatkan sekali dalam Sijil Perakuan Nikah pasangan yang sudah berkahwin.

  Seringkali kontrak (lafaz taklik) ini tidak langsung difahami kerana pada masa tersebut perasaan gembira kerana baru berkahwin. Dan selepas akad nikah sebenarnya jiwa masih kosong dan dengan terketar-ketar serta darah gemuruh lantas membaca tanpa memikirkan apa yang dibaca. Tidak ramai suami kembali membaca dan memahami takliq selepas kahwin dan surat nikah disimpan dalam fail tanpa dirujuk semula

  Lafaz talak taklik yang disyaratkan selepas perkahwinan suami isteri berbeza antara satu negeri dengan negeri yang lain. Beberapa contoh seperti berikut:

  Terengganu
  ==========
  “Saya dengan sesungguhnya melafazkan bahawa tiap-tiap kali saya tidak bersekedudukan dengan isteri saya (nama isteri) bagi selama tempoh empat bulan dengan tidak putus-putus, sama ada saya meninggal akan dia atau dia meninggal saya dengan ikhtiar atau dengan terpaksa dan tatkala ia mengadu ia kepada kadi dan tatkala sabit pada sisinya di atas ketiadaan sekedudukan selama itu maka tertalaklah isteri saya (nama isteri) itu dengan satu talak.”

  Kelantan
  ========
  “Bahawa adalah saya (nama suami) dengan ini bertaklik iaitu manakala saya tinggalkan isteri saya (nama isteri) selama 4 bulan atau lebih dengan sengaja atau paksa atau saya atau wakil saya tiada memberi nafkah yang wajib kepadanya selama masa yang tersebut pada hal ia taat kepada saya atau saya menyakiti tubuh badannya atau saya tidak mengambil tahu mengenainya selama 4 bulan atau lebih atau (nama isteri) kemudian ia mengadu kepada mana-mana kadi/hakim Syarak jika disabitkan oleh kadi/hakim Syarak ini akan aduannya maka gugurlah talak saya dan dan tiap-tiap kali saya rujuk akan isteri saya tersebut tanpa redanya maka gugurlah pula satu talak lagi.”

  Kedah
  ========
  Lafaz talak taklik yang baru di Kedah berbunyi:
  “Adalah saya (nama suami) dengan ini bertaklik, jika :

  (1) Saya tidak berma'syarah yang ma'ruf dengan isteri saya (nama Isteri) sama ada saya meninggalkan di dengan segaja atau paksaan atau dia meninggalkan saya dengan paksaan selama empat bulan qamariah berturut-turut atau lebih atau;

  (2) saya atau wakil saya tidak memberi nafkah kepadanya selama empat bulan berturut-turut atau lebih dan dia tidak disabitkan nusyuz oleh mana-mana mahkamah syariah atau:

  (3) saya melakukan sebarang mudharat kepada tubuh badannya, penganiayaan atau lain-lain darar syarie terhadapnya, dan apabila dia mengadu kepada khadi atau hakim syarie dan sabit aduannya disisi khadi atau hakim syarie dan ia memberi kepada khadi atau hakim syarie bagi pihak saya sebanyak sepuluh Ringgit Malaysia atau senilai dengannya maka pada ketika itu tertalaklah dia (nama Isteri) dengan satu talak khuluq.”

  ReplyDelete
 3. continued:
  Perak
  ======
  “1) Tiap-tiap aku tinggalkan atau tiada aku memberi nafkah yang layak bagiku akan isteriku (nama isteri) tiga bulan atau lebih lamanya dan mengadu ia kepada mana-mana kadi syarie dan sabit pengaduannya pada sisi Kadi itu, maka tertalak isteriku itu dengan satu talak.

  2) Jika ada perbalahan kedua aku laki isteri maka mengadu isteriku (nama isteri) kepada mana-mana kadi syariah dan sabit pengaduannya pada sisi kadi itu, maka mengakulah aku akan bertaklik seperti yang dipersetujui kadi itu. Sekiranya ingkar aku daripada bertaklik sedemikian itu maka gugurlah satu talak di atas isteriku itu.

  3) Tiap-tiap aku rujuk akan isteriku (nama isteri), dengan tiada redanya, maka tertalaklah ia satu talak pula.”

  Selangor
  =========
  “Saya mengaku apabila saya tinggalkan isteri saya (nama isteri) selama empat bulan hijrah berturut-turut atau lebih dengan sengaja atau paksaan, dan saya atau wakil saya tiada memberi nafkah kepadanya selama tempoh yang tersebut pada hal ia taatkan saya atau saya melakukan sebarang mudarat kepada tubuh badannya, kemudian ia mengadu kepada mahkamah syariah, dan apabila sabit aduannya di sisi mahkamah syariah, dan ia memberi kepada Mahkamah Syariah, yang menerima bagi pihak saya satu ringgit maka pada ketika itu tertalak ia dengan cara talak khuluk.”

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul...betul...
   Rasanya ada sebut macam tu...
   Ada part yang kiter dengar tapi banyak yang kita x dengar pun..
   Haaaa...tahun depan subnect agama ada bab munakahad...best ni nak tunggu..
   hahahaha

   Delete

 4. Johor
  =======
  “Manakala saya tinggalkan isteri saya.....(nama isteri).....selama 4 bulan hijrah berturut-turut atau lebih dengan sengaja atau paksa dan saya atau wakil saya tiada memberi nafkah kepadanya selama masa yang tersebut padahal ia taatkan saya atau saya lakukan sebarang mudarat kepada tubuh badannya atau kehormatannya atau harta bendanya, kemudian ia mengadu atau wakilnya mengadu kepada kadi dan manakala sabit aduannya di sisi kadi atau mahkamah syariah dan ia atau wakilnya memberi kepada kadi bagi pihak saya $1.00 maka ketika itu tertalaklah ia dengan satu ‘talak khulu’, atau saya ghaib daripada isteri saya yang tersebut selama satu tahun atau lebih, jika ia atau wakilnya mengadu kepada kadi dengan berkata ianya tidak tertunggu lagi akan saya manakala bersabit aduannya, nescaya tertalaklah ia satu talak, demikian lafaz taklik saya.”

  Namun ada negeri tidak mempraktiskan takliq, seperti negeri Perlis di mana pandangan muftinya menjelaskan tidak perlu kepada takliq disebabkan selepas perkahwinan sepatutnya didoakan dengan kebahagian dan bukannya perceraian.

  Kebanyakan negeri memasukkan syarat jika suami meninggalkan isteri selama empat bulan atau lebih dengan sengaja atau paksa atau suami atau wakil suami tidak memberi nafkah kepada isteri selama tempoh itu, pada hal isteri masih taat kepada suami.

  Beberapa negeri lain meletakkan syarat meninggalkan isteri dalam tempoh berkenaan dan suami atau wakil suami tidak memberi nafkah kepada isteri pada hal isteri masih taat kepada suami. Dua syarat ini dibezakan dengan perkataan ‘dan’ dan ‘atau’. Kedah dan Pulau Pinang mensyaratkan tempoh yang lama iaitu enam bulan.

  Syarat talak taklik Terengganu berbeza dengan negeri lain di mana disyaratkan jika suami dan isteri tidak bersekedudukan selama empat bulan berterus-terusan, sama ada suami meninggalkan isteri atau isteri meninggalkan suami, sama ada dengan sukarela atau terpaksa.

  Perak pula meletakkan syarat jika berlaku perbalahan antara suami dan isteri, maka isteri boleh mengadu kepada hakim untuk mensabitkan talak taklik itu.

  Kebanyakan negeri meletakkan syarat jika suami menyakiti atau mendatangkan sebarang mudarat kepada tubuh badan isteri, maka isteri boleh mengadu kepada Hakim untuk mensabitkan talak taklik itu. Melaka mensyaratkan jika suami tidak mempedulikan isteri lamanya empat bulan, isteri boleh memohon cerai taklik.

  Sabah meletakkan syarat tambahan jika suami menyakitkan tubuh badan atau kehormatan atau harta benda isteri, maka aduan untuk mensabitkan talak taklik boleh dibuat oleh isteri. Johor memasukkan syarat tambahan jika suami ghaib selama setahun atau lebih, isteri boleh mengadu untuk mensabitkan talak taklik berkenaan. Syarat ini tidak terdapat dalam syarat taklik di negeri lain.

  Melihat dari segi jenis talak jika Mahkamah mensabitkan talak taklik juga berbeza antara satu negeri dengan negeri yang lain. Kelantan, Pahang, Selangor, Wilayah Persekutuan dan Johor misalnya, jika syarat taklik disabitkan oleh hakim, maka isteri perlu membayar RM1 dan selepas perceraian boleh disabitkan dengan cerai khul’ (tebus talak).

  Tetapi di negeri lain, jika syarat taklik disabitkan oleh Hakim, isteri tertalak dengan satu talak rajie. "

  tanggung jawab2 suami..nafkah... lafaz taklik yang membawa jatuhnya talak etc... basic reminder .... dia baca semua tu kemudian dia tandatangan...

  ReplyDelete
 5. Waktu baca dan waktu hidup lain applicatiom..ramai lupa

  ReplyDelete