Saturday, 15 December 2018

KAMPUNG LINDUNGAN RAJA

Hari ke-2 di Kulim...
Pakcik bawa gi Sedim
Haikal nak gi Top Tree Walk..
Tapi sebab dah lewat petang Top Tree Walk dah tutup.
Beberapa tahun yang lalu pernah pergi situ tapi sama juga sebab sampai situ lewat petang..dah tutup.
Penjaga pintu masuk cakap tutup pukul 5 petang


On the way nak balik..
Pakcik singgah Kampung Lindungan Raja

Singgah menjejak sejarah Kampung Lindungan Raja..
Adakah ini bekas tinggalan Istana Raja...?
Jom kita baca sejarahnya...

Inilah catatan sejarah Kampung Lindungan Raja
Yang tercatat pada tugu kecil yang ada di situ
Macam x berapa detail..
Terlalu ringkas sangat...
Untuk lebih detail...
Jom kita jejal searah ni dari sumber lain..

 Ini pic rumah asalnya



Pic rumah lama yang asal dan cerita Kampung Lindungan Raja yang lebih jelas dan detail aku rujuk di



Rumah tu dalam pagar yang kemasa dan bermangga rapi
Hanya aku ngan Achik turun nak  snap pic dari celah besi2 pagar sahaja..
Dah nak masuk kereta...
Mak aku cakap pintu pagar tu Pintu Pagar Abu Nawas..!
Naper...?



Mak aku cakap mangga kemas2 tapi pagarnya ternganga luas
Mana..?
Mak aku cakap tu pagar hujung tu dah dibuka..
Hahahahahahahahahahaha...
Punyalah aku ngan Achik gigih snap pic dari celah palang pagar..
Rupanya pagar hujung terbuka luas..
Ni kalau lembu yang tengok
Mau lembu tu ketawa berguling2 nih
Hahahaha....

Haaaa.....barulah dapat snap dengan puas
Rumah ni dah depan mata
Bukan lagi dari celah pagar
Hahahaha...
Ops apa kaitan ngan Kubur Abu Nawas yang mak aku cakap tadi..?
Mak aku cakap sebab kalau baca Cerita Abh Nawas..
Abu Nawas tu cerita dari Arab kot
Bukan dari Malaysia
Abu Nawas ni seorang yang bijak
Tiada yang dapat mengalahkan kepintara  Abu Nawas hingga raja pun x mampu menandingi kepintaran dan tipu muslihatnya hingga beliau meninggal ..
Untuk membalas muslihat dan helahnya...maka
Kuburnya dibina pintu pagar dam dimangga
Tetapi banya pintu pagar dan tiada pagar
Hahaha..lawaks arrr
Ok..jom sambung about Kampung Lindungan Raja ni....
Nak tahu sejah dah ada ada sumber rujukan
Boleh baca
Nak tengok real rumah tu..
Silalah berkunjung ke Kampung Lindungan Raja @ Sedim,Kulim, Kedah




Ok...nak kenal Puteri Lindungan Raja...
Inilah orangnya...
Hahahaha....Puteri Bongsu..
Kikikikiki
Dengan baju kurung lagik..
Hahahaha...
Aku bukanlah wanita Melatu Terakhir pun...
Berbaju kurung sepanjang masa..
Actually ...sebab ni we all baru balik Majlis Bertunang ...
Hahahaha


Ok...tadi dah gi majlis bertunang..
Ni ...Puteri Bongsu Lindungan Raja
Sedang  menanti rombongan meminang dari Putera Sulung..
Hahahaha..
Ok..bye

No comments:

Post a comment