Wednesday, 5 December 2018

JAGUNG REBUS SUSU VIRAL

 Jagung Rebis Susu Viral
Haaa...lately ni dalam IG ..
Kat whatsApp pun ramai yang tayang makan jagung rebus susu..
Hingga jadi tular..
Kikiki..cam lawaks jer nak guna perkataan tular
Sebab dah biasa guna viral


Malam tadi mak aku buatkan Jagung Rabus Susu Banjir ni
Semalam ikut mak aku lagi..
Sebab duduk umah pun bored jer cuti2 ni
Balik petang senalam hujan dah mula renyai..
Nak singgH Speedmart ..
Tapi xde parking..
Mmm...biasa la kalau dah pukul 5 time orang balik kerja memang penuh jer kat speedmart tu.
Aku cakap ngan mak aku xyah la benti
Kita makan jer apa yang ada kat umah
Sampai rumah mak aku dah pesan jangan tidur sebab dah petabg sangat dah..
Kalau tidur lewat petang nanti badan rasa lemah..
Tapi aku terlena juga ..
Bukan sengaja..
TER.... jer
Hahaha..
Tapi memang betul la..
Bila mak aku kejut memang bila bangun badan rasa penat



 Lapar lak tu..
Heeee....mak aku cakap jap lagi mak aku masak Jagung Rebus Susu..
Mak aku kata jagung dah rebus
Tinggal nak tambah susu jer
Mak aku tengah calling2 ngan nenek..
Tapi bapak lama nak tunggu..
Dari azan isyak tengok mak aku dok calling ngan nenek..
Sampai 10.30 dok gayut lagi
Dah ngalahkan orang bercinta..
Huhuhu....aku dah hamoir nak masak maggie dah
Sebab dari lapar sampai hilang lapar dan lapar semula dah..!


 Pukul 10.57 malam baru dapat makan jagung ni..
Huhuhu....


 Mak aku cakap tadi lepas maghrib dah rebus jagung tu..Elok mendidih nenek miscall
So...jagung rebus dah hilang panas dah...

 Ni jagung yang dah siap rebus...
Dah sejuk pun sebab dah lebih 2 jam tutup api..
Mak aku cakap sib baik airnya x kering...
Jagung ni 2 tongkol jer beli kat Hero
Cukup la nak makan berdua jer ngan mak aku..
Kakak dah balik kolej
Abang bukan suka jagung
Mak aku cakap dah patahkan jagung ni satiap setongkol jadi 3 pcs
Dah rebus masak
Camaner nak buat  Jagung Rebus Susu
Mak aku cakap msk aku pun x pernah buat...
Mak aku soh Google..
Mmm....mostly semua yang post guna beberapa tongkol jagung dan 1 tin susu cair + 1 cawan air rebusan jagung
Pastu tambah sikit susu pekat dan sikit butter.
Ada yang tabur grated cheese..
Mmmm cam best jer ada cheese
Tapi mak aku cakap xde cheese block
Yabg ada cheese powder jer
x sesuai..
Tak tahu siapa punya idea asak yang buat Jagung Rebus Susu ni..
Mak aku cakap dolu2 nebek x pernah buat pun.
Tapi x tahu lah kot mrnder2 ni dah wujud srjak dolu tapi x diviralkan.
Sebab mak aku cakap dolu2 permongsian maklumat terhad..
Kena tulis dalam buku...
Baca dari buku,majalah,akhbar @ diperturunkan dari generasi ke generasi seterusnya...
Ada yang kekal jadi family private recipi
Banyak juga yang hilang begitu sahaja bila pemilik resipi tu meninggal.
Mak aku cakap ada juga resipi yang diperturunkan mempunyai rasa yang tidak sama kerana sudah diubah suai..
Tapi sekarang bila ada sesuatu resipi baru ramai yang share kat public...!
Nenek pernah citer kalau dolu2 zaman nenek gadis2 masa tu nak buat kuih raya sembunyi dan hanya buat kuih raya pada malam hari supaya tidak diketahui orang lain..
Setiap family ada secret recipi sendiri dan tidak akan dikongsi dengan orang lain..
Katibaan hari raya menjadi satu yang sanvat istimewa kerana masing2  menunggu penuh suspen juadah di rumah siapakah paling banyak dan melatop..
Masa bulan puasa ..nenak kata semua akan kunci molot about kuih apa yang telah disediakan untuk hari raya
Tetapi bila tiba hari raya masing2 akan menghidangkan pelbagai kuih muih raya.
Tapi kata nenek itah yang menyeronokkan sebab semua excited nak tunggu raya.
Macam sekarang nenek kata hidangan kuih raya dah xde privacy...
Nak raya lagi sebulan dah siap order kuih raya by online & beli kat bakery bagai..
Pastu sepanjang bulan puasa dah makan ramai2.
Bila raya dah xde feel raya dah
Haaa....nenek aku x guna perkataan privacy tu
Ada perkataan apa ntah yang nenek guna..
Aku translate in English la jadi privacy supaya senang faham..
Hahaha...
Ok..ok...sambung Jagung Rebus Susu Viral ni
Mak aku cakap guna susu agak2 jer.
Sebab nak masak 2 tongkol jagung jer

2 tongkol jagung - kerat 3
1/2 tin susu cair
2 susu susu pekat
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu marjerin - sebab butter xde

1. Masuk jagung dalam periuk dan tuangkan 1½ caaan air.Rebus hingga mendidih.
2. Bila mendidih terus tambah susu cair,susu pekat dan marjerin serta sikit garam
3. Biar mendidih sekejap sambil balik2kan jagung
4.Matikan api dan siap


Tengok dalam google ada yang tabur grated cheese macam lagi menagancam
Tapi dah xde cheese
Makan jer lah..


Susu pekay dan susu cair
Susu Pekat Cap Junjung
Mak aku cakap tu susu noltalgia tu
Kata mak aku dolu2 tu jer lah brand susu pekat yang ada jual kat kedai dikampung nenek
Brand lain xde
Lagi 1 mak aku kata dolu2 susu oekat cap junjung tu ada jual dalam mini pack bentok piramid ..
Kanak2 boleh beli dan terus gigit bungkusan tuvyerus picit susu pekat masuk molot..!
Eiiii....maka  gitu jer..?
Haaa...mak aku cakap itu makanan nostalgia kanak2 zaman tu..
Zaman sekarang kanak2 ada sangat banyak pilihan dan mewah..


 Patut letak butter
Tapi xde stok
Yang ada marjerin pelangi ni jerk


 Jagunv Rabus Susu Viral in the making


Ready to eat...

Untuk aku mak aku cucukkan lidi  sate supaya senang aku nak makan...
Haaa....jangan x tahu
2 ketul aku habiskan sebagai supper..
Don't kecam sebab makan banyak
Rasa dia lemak manis sikit masin..
Tak banyak beza dengan rasa dengan Corn In Cup
Serupa jer rasa dengan CORN IN BOWL...kat sini.. yang pernah mak aku masak sebelun ni
Bezanya  makan kavung rebus susu ni advanture la skit sebab kena celup dalam susu dan gigit
Kalau corn in bowl tu just cedok suap je
Makan jagung rebus susu ni umpama makan kuaci kena kopek kulit
Makan corn in cup macam makan kuaci yang dah siap2 buang kulit..
Haaaa.....pilihan ditangan sendiri..!
Apapun aku dah makan Jagung Rebus Susu Vifal tu..
Ok..bye...

8 comments:

  1. salam,

    biasa la boleh berborak dengan mak dia... melepaskan rindu... ada bahan nak cerita pergi maha...
    etc..

    pesan mak lainkali beli pokok asam gelugor.. sedap buat nasi ulam, ulam dan buat masak lemak letak pucuk nya.
    juga pokok buah belinjau..boleh buat masak pelbagai masakan pucuk daun muda dan buah muda buah belinjau.. sedap.. macam makan kacang muda..masak air, masak lemak, sayur goreng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAHA dah habbis
      Pokok Asam Gelufur kiter dah pernah tengok kat Taman Botani Outrajaya & kat kampung nenek..
      Tapi pokok belinjau kiter lum tahu..
      Kerepek belinjau pernah makan beli kat Muar masa kakak study kat Segamat
      Tanya mak kiter..
      Mak kiter cakap kt kg nenek xde pokok belinjau..
      Mak kiter cakap lum jumpa anak pokok belinjau untuk beli

      Delete
  2. Best juge celoteh kooo. Hihi. Terima kasih perkongsian resepi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kawab kiter panggil kiter mak nenek sbb rajin berleter.. Ops.. 🤭🤭🤭🤭

      Delete
  3. Trima kasih ats perkongsian..Jazakallahukhairan kasiran...nk buat kasi ank suami mkn
    .halal resepi nya.ty

    ReplyDelete
  4. tq kongsi,saya akan try buat nii.

    ReplyDelete