Kerabu Nangka Muda Nostalgia
Mak aku yang cakap namanya macam tu
Mak aku kata namanya Kerabu Nangka Muda jer
Tapi kena tambah Nostalgia
Haaa.....neper lak..?
Mak aku kata sebab Kerabu Nangka Muda ni antara makanan Nostalgia mak aku..
Mmm.....aku xde nostalgianya about kerabu nangka ni
Kerabu Nangka Muda
Aku x pernah makan ..
Kalau Nangka Masak Lemak Ikan Masin aku pernah la makan..
Kerabu Nangka Muda ni 1st time aku tahu.
Semalam tengah kemas peti ais..
Ada stok 3 keping nangka muda yang beli minggu lepas..
Masa nak beli nangka tu mak aku cakap nak buat Kari Nangka Ikan Masin..
Tapi semalam masa kemas peti ais tu aku cakap ngan mak aku soh buang jer semua stok2 lama dalam peti ais.
Sebab nanti nak balik kampung..
Abang bukannya nak masak pun..
Buang jer sebelum busuk...
Nanti balik dari kampung mesti bawa balik macam2 stok nyer..
Baik kosongkan peti ais siap2
Hahahaha..
Tapi nangka muda tu mak aku x kasi buang
Mak aku amik terus potong dan rebus
Bila tanya nk buat apa .
Mak aku cakap nak buat ulam jer..
Tapi sudahnya jadi Kerabu Nostalgia ni..
Hahaha..
Mak aku cakap musim cuti sekolah ni biasanya kat kampung ada kenduri
Dan Kerabu Nangka Muda menjadi nostalgia mak aku.
Mmmm.....mak aku banyak la Nostalgianya...!
Agak2 aku kalau dah rua nanti apalah makanan yang boleh jadi nostalgia aku..?
Mmm...can't imagine
Mak aku cakap kalau kat kampuneng nenek..
Kerabu Nangka Muda ni menjadi salah satu makanan special ketika Kenduri Kahwin atau Kenduri Kesyukuran
Kalau Kari Daging paling best camour dengan Batang Pisang
Actually mak aku cakap bukam Batang Pisang
Tapi Umbut Pisanv
Umbut mean bahagaian daa batang pisang yang masih lembut .
Kalau batang pisang yang keras tu mak aku cakap digunakan oleh masyarakat Siam untuk dijadikan makanan krok krok..( ba alif ba ya ) la..
Hahahaha
Mak aku cakap ..
Kat kampung banyak pokok nangka..
Kalau ada kenduri biasanya penduduk kampung akan menawarkan apa2 bahan untuk dijadikan kenduri..
Macamana tu..?
Contahnya ada penduduk yang ada tanam labu akan sumbangkan labu..
Jika ada betik ...akan sumbangkan betik untuk dimasak kari bersama ayam..
Haaa...mak aku selalu masak Kari Ayam Campur Betik..
Mak aku kata contohnya jika rumah nenek ada banyak.nangka muda...
Nenek akan sumbangkan nangka muda..
Tukang masaknakan menentukan menu sama ada nak masak kari,sayur ,ulam atau kerabu
Kata mak aku Kerabu versi kampung nenek wajib letak kerisik dan serbuk beras...
KERABU NANGKA MUDA NOSTALGIA
3 keping nangka muda ( 1 mangkuk nangka muda rebus)
2 bawang mwrah dihiris
1 biji limau nipis
1 sudu besar kerisik
1/4 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu serbuk beras goreng
Bahan Tumbuk:
5 cili padi
1/2 sudu teh belacan
1. Nangka muda direbus dan disiat- siat
2. Campurkan bahan tumbuk,santan,kerisik,bawang,garam dan serbuk beras
3. Tambah nangka rebus dan gaul sebati.
4.Perahkan limau dan sesuaikan rasa
Nangka Muda yang dari peti ais
Belum rebus
Mak aku cakap x muda sangat pun nangka tu..
Lepas rebus
Mak aku cakap kalau nangka masak orang makan isinya
Kalau nangka muda orang makan jerami rambu rambanya kerana maaih lembut
Kerabu Nangka Muda in the making
Inilah Kerabu Nangka Muda Nostalgia by mak aku..
Rasanya...
Mmm...rasa kerabu la..
Hahaha.....
Jujurnya not bad la..
Unik...
Nak tau rasa dia kena la makan...
Ok..bye
Nampak sedap.. Biasa mkn opor nangka je..
ReplyDeleteHeee...not bad la..
DeleteDia nyer fibre dia sedap...isi dia cam creamy tapi savoury la..