Sunday 2 December 2018

CUCUR JAGUNG GARING HANYA LIMA KEPING

Cucur Jagung Rangup Hanya Lima Keping
Haaa...apa ker peliks namanya...
Ini Cucur Jagung Rangup beberapa minggu yang lalu dah pun..
Tapi sebab nak tulis diary hari ni pic masih dalam camera.
Habiskan cerita ni dolu sebaba camera
Tengah charge lagi..
Belum transfer..
Sebab tu aku malas nak guna camera untuk pic blog..
Leceh..
Aku hanya guna camera untuk IG aku jer
Tapi selalu juga guna handphone dah lately ni lepas beli handphone baru hari tu.
Sebab camera h/phone aku pun cantik jer..
Tapi u
Lagipun kalau blog ni banyak pic by mak aku jer pun...
Sebab mak aku yang banyak snap pic tu
Dah la guna handphone cap ayam..
Pastu mak aku lak memang fail snap pic
Banyak juga yang aku snap kan..
Tapi banyak juga yang mak aku nak buat sendiri..
Hasilnya memang ke laut la..
Bukan Laut Selat Melaka lagu dah..
Tapi Lautan Atlantic nun.!
Hahahaha....
Tapi layan jugak la kannnnn...
Jangan jadi anak derhaka..
Heeee....lagipun  lepas  ni..
Kalau ada rezeki aku sambung study
Kalau tinggal kat kolej.
Yang jauh dar mak aku..
Dah xde sesapa dah nak layan mak aku..
Mungkin masa tu mak aku kena buat sendiri semuanya..
Masak & makan sendiri
Snap pic dan tulislah sendiri..
Kalau aku rajin aku creatkan la 1 blog khas untuk mak aku..
Sebab aku mesti nak tulis about aku kehidupan di kolej..kuliah bagai dah...
Tapi masakan mak aku camaner..?
Nak simpan kat mana...
Aku dah bz dah masa tu...
Mmm....tiba2 kepala jadi semak lak
Takpun diary maya aku ni tukar jer
Daripada namakucella...
Jadikan jer bukannamakucella
Tak pun boh jer namakucellapunyamak
Hmmm...complicated juga..
Ah...biar lah...
Malas nak fikir lagi..
Nanti akan sampai juga masanya


Sambung dulu citer Cucur Jagung Rangup Lima Keping ni
Kisah berlaku beberapa  minggu yang lepas..
Pada suatu malam aku tengah siap homework
Kakak pun ada tengah layan handphone depam TV
Mak aku cakap nak masak Cucur Jagung.
Mak aku memang selalu masak Cucur Jagung pun..
Tapi sebab ni cerita flashback dah..
Aku just c&p jer resipi dari post sebelum ni


CUCUR JAGUNG GARING
2 tongkol jagung
2 biji telur
2 pokok daun sup + daun bawang
1 bawang holland- hiris
1 sudu besar cili blend
1 cawan tepung ubi
1sudu teh garam
1/2 cawan bilis bersih
minyak untuk goreng

1. Hiris jagung  ambil isinya
2. Gaul isi jagung,bawang hiris,daun sup cincang,garam,bilis dan tepung ubi
3. Gaul rata dan pecahkan telur kedalamnya.Jangan tambah air.
4. Gaul rata dan tambah cili blend
5. Adunan memang nampak cair.Tapi jika terlalu cair tambahkan lagi tepung ubi.
6. Panaskan minyak yang banyak
7. Sudukan ditepi kuali seperti teknik membuat rempeyek..
8. Balik2kan cucur hingga garing rangup


Bahan dah ready by mak aku..

Mak aku cakap mak aku nak tolong adu  jer
Nanti kakak yang kena gorengkan..


Tapi kakak still depan TV
Dah ada bau cucur jagung goreng
Mmm..mak aku dah goreng sendiri la tu
Kakak pun terkedek2 nak gi tolong goreng


Tapi dengar mak aku ngan kakak cakap2 kat dapur dan snap pic ni..

Bawa 5 keping jer Cucur Jagung  kat meja..
Naper sikit sangat...?
Hahahahaha...
Mak aku cakap sempat masak 5 keping jer
Tengah menggoreng api padam
GAS HABIS...!!!
Dah nak tengah malam sapa nak hantar kalau call kedai gas tu pun..
So....
Makan jer lah 5 Keping Cucur Jagung  ni
Air Kopi pun 1/2 mug jer..
Hee...tu kakak nyer..
Aku kongsi air kopi  ngan mak aku..
Aku makan sekeping jer
Sebab kasi kakak la makan lebey
Nanti kakak dah nak balik kolej
Aku masih boleh makan lagi sebab mak aku simpan tepung yang belum goreng tu dalam peti ais...


Makannya sambung  denagn kacang ni
Mak aku cakap ni namnya Kacang Parang
Tapi mak aku cakap nenek panggil Kacang Sepat

Aku x suka kacang ni..
Kakak pun x makan pun
Mak aku jer beria makan sambil minum kopi
ok nak gi transfer pic dari camera plak untuk next entri...
Ok bye..!

2 comments:

  1. please don't stop writing about your mums recipes im your silent reader from UK i'm malaysian residing here for so long and your blog always makes me feel happy..cheers xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kerana blog ini mampu mengembirakan deb gars..
      Just suka2 tulis sebagai diary & juga resipi dari mak sebab mak selalu masak.
      Bestnya dapat tinggal kat UK...
      TQ walaupun silent reader Bangga sebab walaupun menetap di UK...taoi still baca blog budus2 mcm my blog ni..

      Delete