Saturday, 14 July 2018

SAMBUTAN HARI RAYA 2018 SEKOLAH AKU,SEKOLAH AQIL,TEMPAT KERJA ACHIK,TEMPAT KERJA MAK AKU..TEMPAT KERJA ABANG

Hari ni dah lastday Syawal 1438
Nak habiskan cerita Raya 2018
Ni cerita Sambutan raya sekolah aku minggu lepas nyer
Hari Jumaat 6 Julai
Bersamaan 22 Syawal



Tahun lepas  hanya boleh pakai baju raya
Kasut kena pakai kasut sekolah
Ramai la dak-dak hot yang bising
Sebab dorang nak pakai heel
Nak make-up bagai
Tapi cikgu dah pesan
Kalau pakai lipstick pun ..nanti cikgu akan suruh gi cuci muka
Aku menga x kisah sebab aku memang x reti pakai make up
Bedak pu aku x reti pakai..
Apa lagi heel..
Dapat pakai kasut sekolah lagi aku suka
Leh jalan laju2....hahahaha

Tapi tahun ni ..
Entah apa angin cikgu..
Cikgu siap pesan suruh pakai lawa-lawa
Boleh pakai make-up
Boleh pakai heel
hahahaha.....yang kelakarnya
xde sesapa plak pakai heel
Make up pun hanya makcik2 bawang jer yang make up sakan
Yang lain pakai seadanya jerk..!



Pic semua cilik dari Group KSIB jer ni
Kitorang mana boleh bawa handphone
Kalau camera pun ahli IMTIYAZ jer boleh bawa
IMTIYAZ tu nama majalah sekolah aku
Hanya ahli IMTIYAZ boleh bawa camera
Tapi nk tunggu Izz & anak Din Wahab tu sent pic raya tu dah berjanggut aku tunggu
So...yang ada hanya pic dari group KSIB je
Dulu masa sekolah rendah leh cilik pic dari FB sekolah
Sekolah menengah xde lak fb sekolah
Yang ada hanya group KSIB jerk..
Dah tu pic bukan lawa pun
Tapi dah xde pilihan..Ni jer yang ada



Tuan Pengetua,PK 1..PK HEM..PK Koko & yang aku tak kenal tu PIBG ni rasanya
Aku hanay kenal cikgu -cikgu jer
PIBG aku x kenal
Takde pic memang susah nak citer la
Tapi nak juga citer
hahaha
Setiap kelas ditentukan bawa menu apa
Kelas Nad kena bawa RENDANG RAYA
Ada yang kena bawa lemang...kuih raya...mee...nasi impit...kuah kacang bagai
Macam kelas aku bawa buah sahaja
Setiap orang kena bawa buah...x kira buah apa
Izz ngan aku dah plan bawa orange jer
Sebab buah tu xde orang booking lagi
Ada yang booking nak bawa tembikai...anggur...pear...apple...
Dan yang x boleh blah Haikal Hassan pilih untuk bawa buah DURIAN
Haaa...memang dia bawa durian sebab atuk dia ada dusun
Aku tak tahu la dusun atuk dia memang wujud atau dusun atuk dua"Bawah payung Merah"
Hahahaha
Tapi lemang 1 dewan la bau durian
Walaupun aku eminat tegar buah durian
Tapi x hingin la plk aku makan kalau dalam majlis camtu
Nanti habis tangan ...molot bau durian
Aku rela x makan...!!!


 Tapi aku ada pic dengan gang aku la


 Auni....
Mai...
Nad...
Umi...
Dahlia....

Sebenarnay sebab we all xdepic raya kat sekolah..
Umi ajak makan-makan kat umah dia
Dapatlah gang aku bergambar


Sambil makan masakan mak Umi yang sedap
Semua masakan sarawak sebab dorang kan Sarawakian
Laksa Sarawak....(hihihi..aku cannot go..sebab bau kuah dia macam jamu mak aku..syyyy)
Pasta Carbonara
Aneka Kek Lapis Sarawak...( Haaaa...yang ni aku belasah makan sampai kenyang)
Haaa...x dapat snap kat sekolah
Dapat snap pic kat umah Umi pun kira ok la kan...
Kikikiki....
Tapi baru tengah syok nak bersefie..nak wefie..
Mak aku call dah sampai kat pondok jaga..
Pisang...!!!!



Jamuan Raya sekolah tu ..aku bawa  orange jer
Sebab kena bawa buah jer
Dah la kebetulan hari tu kat Hero x banyak pilihan
Sebab masa beli ni malam Jumaat
Nak bawa esok tu
Tapi kalau kat Hero...hari Jumaat memang clearance stok  buah
Sebab hari Sabtu baru dorang restok buah2 yang baru..
Hmmm...dapat oren jer yang elok
Memang aku ngan Izz jer bawa orange ni
Memang manis
Memang habis
Mungin sebab semua orang nak kulit orenge tu untuk gosokkat tangan nak hilangkan bau lemang rendang bagai
hahahaha

Ok ...jom tengok  "RAYA SEKOLAH AQIL"  lak..


Ni la Aqil
My cousin
Dia jer lah yang kanak-kanak dalam  our little family
Sepupu2 aku bukan ramai pun
Sebab nenk hanya ada 8 orang jer cucu
Semua dah remaja dan ada yang dah nak kahwin dah pun
Tinggal Aqil orag jer sekolah rendah
Darjah SATU..!
Ni pic by Achik
Aku amik dari Family Group WhatsApp
Masa ni Achik kata bar amik Aqil balik dari Jamuan Raya Sekolah
Aqil sedang peace sebab menang BAJU RAYA LELAKI TERBAIK..!



Aqil dapat Hadiah ni
Haaaa....botol air
Pink lagik..!!
Nak ke Aqil bawa warna pink..!
Hahahaha...hadiah x penting..
Yang penting MENANG tu...!!!
Mana baju Aqil yang menang tu...???



Achik cakap ni la baju raya Aqil tu
Ada cikgu Aqil snap hantar pic ni kat Achik
Aqil bersama beg hadiah baju raya terbaik..!



Close up skit..!!!!
Waaaa....nampak seronoknya Aqil..
Achik kata mungkin sebab hanya Aqil yang pakai BAJU TELUK BELANGA
Yang lain kebanyakan pakai Baju Melayu Cekak Musang
Apa bezanya?
Mmmmm...Baju Melayu Cekak Musang tu yang butang sampai leher tu
Pakai Samping atas baju
Baju Teluk Belanga lehernay macam Baju Kurung perempuan
Samping lak dipakai didalam baju
Selalunya pakaian ni  mak aku cakap banyak dipakai oleh Johorian
Mmmm...apapun Aqil memang comel..!!
Layak untuk menang..!!!

ACHIK NYER RAYA ...


Haaaa...ni my aunty & the gang
Achik kata banyak kali buat jamuan raya kat tempat Achik
Ni Achik kata buat Jamuan Raya kat IPD
IPD tu apa?
Ibu Pejabat Polis laaaaaa.....


Tempat kerja Achik memang setiap tahun meriah Jamuan raya
Setiap kali raya memang Achik post pic  jamuan tu memang meriah..
Bukan setakat Jamuan Raya..
Kalau kawan-kawan Achik dan Pakcik..
Buat Kenduri pu semua meriah..
Kalau balik Kedah,,,kalau rumah kawan pakcik dan Achik ada kenduri
Memang we all akan ikut sebab BEST...!!!!
Raya baru ni pun aku ikut kenduri rumah kawan Achik & Pakcik
Ada cerita dalam entri RAYA KE-3.....MAKAN 3 KENDURI..kat sini...


Tempat Achik memang meriah
Achik kata ada banyak kali Jamuan raya
Tapi banyak pic dalam galerry aku dah terdelete




Ni pic Jamuan Raya Staff & Kakitangan tempat mak aku
Pun nampak meriah juga
Mak aku cakap  tahun ni mak aku kena handle event raya untuk staff dan kakitangan sebab mak aku pengerusi
Ntah aku x fahan sangat
Tapi memang nampak tahun ni mak aku bz la
Mak aku cakap macam2 event  mak aku kena handle tahun ni
Tapi kalau aku ...aku suka bab-bab event management ni



Mak aku buakan jenis suka snap pic
Asal minta pic..
Yang ada hanya pic2 yang x lengkap
Tapi nampakla meriah



Mak aku cakap ada pertandingan stall antara staff dan kakitangan
Ni stall yang menang tempat pertama
Stall Rendang Noxxa
Mak aku cakap ada 3 periuk rendang noxxa
Yang stall pink atas tu mak aku cakap pemenang 3rd


Stall Lemang tu mak aku kata 2nd
Mak aku kata ada hampir 10 stall
Tapi mana pic..?
Mmmm...mak aku kata bz manage majlis
Tak sempat nak snap pic
Makan pun x sempat..
Laaaaa....ada lak camtu..!!!




Seronok juga lah tengok pic
Hahaha...tengok pic jer lah....
Mak aku ada bawa balik 3 keping lemang  dan 3 ketul kuih
Sebab ada kawan yang tolong tapawkan  kuih tu untuk mak aku
Sebab mak aku x sempat makan
Tapi sudahnya semua xde sapa makan..
Balik event raya...mak aku masak nasi... goreng ikan bilis
Mak aku cakap x lalu nak makan sebab bau makanan raya dah rasa muak dan sebab penat menguruskannya...
Sib baik mak aku bawa balik tu hanya 3 keping lemang dan 3 ketul kuih jer..
Kalau x....lagi banyak dosa sebab membazir...
Haaa...aku dah selalu pesan kat mak aku ....
Kalau ada apa2 jamuan atau kenduri...JANGAN tapaw apa2 untuk bawa balik
Sebab aku memang x akan makan.
Kalau tapaw yang makanan beli lain
Kalau makanan x habis yang ditapaw memang aku x selera nak makan
Mak aku pun dah faham..dan selalunya kalau mak aku ada event about makan-makan kat tempat mak aku....biasanya mak aku dah kenyang...maka on the way balik mesti mak aku akan singgah Drive Thru untuk makanan aku..!

Eh...mana Jamuan Raya Kakak...???
Mmm....x sempat tanya kakak pun...
Petang tadi baru amik kakak kat kolej...
Kakak dah start Sem Break..!

Abang..???
Haaaa....abang cakap tempat tempat kerja abang....
Abang kata Ahad ni baru buat Jamuan Raya
Sebab tu semalam abang sibok buat food tester RENDANG AYAM CILI PADI kat sini....
Sebab nanti abang kena sediakan Rendang Ayam Cili Padi tu untuk 300 orang
Abang kata yang lain ada yang kena buat Lontong..Kuah Kacang dan macam2 lagi
Oitttt....Bukankah hari ni LASTDAY of SYAWAL..???
Hahahaha....dah jadi Jamuan Zulkaedah dah tu..!!!

UPDATE 17 Julai 2018

Jamuan Raya Tempat Abang...
Abang suruh mak aki ngan aku ngan kakak gi open house raya kat tempat kerja abang..
Abang cakap open untuk semua
Tapi mak aku xnak gi..
Mak aku cakap sakit kepala
Kakak plak ada outing ngan kawa
So...aku nak gi ngan siapa..?
Suruh abang snap pic..
Abang cakap bz..
Abang hanya post  pic ni jer

 Macam abang snap dari jauh jer...


 Tak nampak sangat makanan


Abang post Cendol ni..
Nakkkkkkk......
Aku dah suka cendol
Dah la nampak pekat..
Huhuhu...

Mana Rendang Abang ..??


Abang post pic ni bila mak aku asyik tanya pasal rendang..
Mak aku sibok tanya naper x tabur daun kunyit
Tapi abang cakap ini dah berapa kali top up dah rendang tu..
Masa 1st hidang jer abang cakap tabir daun kunyit..
Abang kata rendang abang x jadi fibre macam rendang mak aku..
Abang kata dah macam masak lemak cili api versi pekat jer
Mak aku cakap lain kali abang kena blend bahan2 tu kasar2 jer..
Jangan halus sangat...
Mak aku cakap x berapa cantik tu..
Nanti kena baiki lagi
Practice makes perfect..
Tapi Achik comment dlm family group w/Apps
Cakap Rendang Abang dah ok sangat dah tu..
Hahaha...aku rasa macam comment Achik tu just moral support jerk..
Hahahaha....




2 comments:

  1. The most happening raya la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...dah habos dah raya....
      Last...abang kiter nyer open house raya..
      Lepas ni Raya Haji pulak...

      Delete