Saturday, 14 July 2018

ASAM PEDAS AYAM CAMPUR NANAS


 Asam Pedas Ayam + Nanas
Mak aku masak hari apa yek...aku dah lupa
Tapi dalam minggu ni la..



Mak aku selau juga masak Asam Pedas menggunakan buah nanas
Selama ni aku ingatkan buah nanas ni untuk buat rojak buah je
Tapi kalau Gulai Ikan Masin Nanas tu aku tahu la...
Kalau makan kat gerai makan ...selalu ada menu Gulai Nanas Ikan Masin tu
Mak aku pun pernah masak NANAS MASAK LEMAK IKAN MASIN kat sini....
ASAM PEDAS NANAS DENGAN IKAN ...... pun ada
Nenek lak pernah request kat mak aku nak makan KARI KERANG DENGAN NANAS kat sini....
Tapi dalam banyak-banyak masakan nanas ..
Yang paling aku x boleh nak go ialah Pajeri Nanas...
Mak aku pernah gak masak PAJERI NANAS...kat sini...
Tapi aku x boleh go ar...
Kari...tapi kuah dia manis..
Dah la nanas tu dah manis..
Pastu nam akan ngan nasi lak buat lau..
Memang kepelikan la...
Heeee...tapi x berani nak cakap lebey2..
Takut nanti dah tua-tua aku tersuka pulak..
Hihihihi....



Ok hari ni citer Asam Pedas Ayam Dengan Nanas jer
Yang lain-lain about nanas dah ada bahagiannya
Nanti kalau ada cerita lain about nanas ...
Kiter citer semula


ASAM PEDAS AYAM + NANAS

1 biji nanas masak
1/2 ekor ayam
1 batang serai- ketuk
1/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa

Bahan Blend:
15 cili kering- rendam air panas
3 hiris lengkuas
3 hiris kunyit
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan masakhingga jus ayam keluar dan mendidih
3. Masukkan nanas yang sudah dikupas dan dibuang matanya serta dihiris nipis
4. Masukkan air anggaran 2 cawan biar mendidih hingga nanas nampak lutsinar dan lembut.
5. Masukkan  air asam dan garam..
6. Masak lagi hingga ayam empuk dan nanas masak.
7. Untuk mengetahui nanas dah masak..Isi nanas akan nampak lutsinar ..

8. Sesuaikan rasa dan jika guna daun kesum masukkan daun kesum dan tutup api..



 Nanas dan Pisang
Mak aku cakap ini rezeki yang Allah sampaikan kepada kita melaui orang lain.
Macamana tu..?
Mmmm.... mak aku cakap nanas dan pisang ni mak Wanna yang bagi.
Rezeki yang Allah bagi pada mereka dipanjangkan kepada kita..
Mak Wanna tu tinggal kat  town house..
Town house tu yang rumah 2 tingkat...bawah rumah orang lain...atas rumag orang lain
Walaupun tinggal di KL dan tanah yang terhad..
Tapi mak Wanna tu selalu bagi macam-macam
Pisang,Betik,Nanas,Limau,Ulam bermacam jenis
Hari ni mak dia bagi pisang dan nanas pulak...
Alhamdulillah
Semoga Allah limpah kan lagi rezeki dan hasil tanaman ak Wanna subur
Dapat lah kami meras lagi..
Heeeee....

 Aku memang phobia nak makan nanas
Takut sakit lidah
Tapi hari ni mak aku cakap nanas ni x sakit lidah
Sebab mak aku kata selalunya lidah sakit kalau nanas tu masih ada saki baki mata nanas
Selalunya mata nanas akan dibuang dengan cara mengelar jalur-jalur yang ada mata nanas
Mengelar tu apa..?
Mengelar tu sama la ngan potong tapi x putus la.
Macam hiris2 tapi x dalam..
Macam kelar ikan nak letak garam..
Camtu la


 Ok ...mak aku cakap kalau nak buat lauk
Elok potong nanas slice2 panjang camni
Lagi sedap dari potong macam nak buat rojak tu
Sebab kalau potong camni mak aku cakap kuah mudah meresap dan nanas rasa lebih sedap


 Ayam...
Kaki ayam pun hada
Tapi aku x makan kaki ayam..
Mak aku jer makan kaki ayam...




Seperiuk Asam Pedas Ayam + Nanas
Sedang mendidih


Taraaaaa...
Dah siap...
Mak aku cakap ...kalau nak makan untuk ljnch elkk masak dari pagi..
Sebab lauk ni mak aku cakapblebih sedap simakan setelah beberapa jam dumasak..
Barulah rasa dia sebati..
Mmmm...ok...bye

2 comments:

  1. salam

    asam pedas ayam, orang selatan buat pekat pekat. letak langkuas dan daun limau purut serta serai.
    lawankan dengan ikan masin dan sayur kobis goreng.. krup krapp... sedap...

    kalau tak letak ayam, letak daging atau daging tetel..

    kalau ada buah keluak lagi sedap.. buat hilangkan rasa ayam...

    paceri/pajeri nenas.. sedap.. kalau dilawankan dengan sambal belacan dan ikan kering. Awak kena makan dengan dua benda ni, lepas tu mesti awak suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee....memang Asam Pedas Johor sedap...kiter makan masa kakak study kat Segamat...Tapi aa pedas tetel tu cam best la...
      Buah Keluak..?
      Tanbya mak kiter..mak kiter pun x pernah makan...macam sedap jer...

      Delete