Tuesday, 17 July 2018

SAMBAL HITAM vs NASI PUTIH PANAS-PANAS

Sambal Hitam Pahang
Mak aku cakap beli
Ada kawan jual..
Mak aku tu semua apa yang kawan2 jual semua nal beli..
Sampai ada yang x digunakan pun mak aku beli
Kata mak aku ..kadang ada barang yang bukan nak makan atau nak guna pun..
Tapi beli sebab support kawan2
Tanda sokongan..
Berkongsi rezeki
Hari ni kita beli jualan orang..
Kita dag mengembirakan orang yang menjual
Esok mungkin orang tersebut x beli pun jualan kita
Tapi akan ada orang lain yang akan beli jualan kita..
Saling berkongsi kegembiraan dan rezeki..

Sambal Hitam ni memang sedap
Terutama kalau makan time tengah lapar
Memang makan dengan senyap x bunyi suara
Yang dengar hanya suara TV

Ada lak Telur Dadar Garing Rangup  yang mak aku masak macam TELUR DADAR RANGUP GARING macam kat sini...
Pun panas2..
Minyak2 skit
Lemak2 rangup
Pedas dari sambal hitam..
Huhuhu...boleh nangis bahagia tau..!!

Nasi Putih Panas2
Telur Dadar Garing Rangup..
Sambal Hitam Pedas2...
Ouh..bahagianya hidup..!

Hihihihi...jadi gurindam lak...
Tapi Sambal Hitam tu kalau versi Pakcik yang masak memang lagi moist berkilat macam dodol..
RESIPI SAMBAL HITAM BY PAKCIK ....kat sini..........

SAMBAL HITAM PAHANG resipi Pakcik
1/2 kg bawang merah- tumbuk
1/2 kg cili padi- tumbuk
1/2 kg asam belimbing jeruk- blend @ tumbuk
1/2 kg ikan bilis -
goreng separuh garing
& tumbuk kasar2
1/2 cawan minyak

1. Goreng ikan bilis separuh garing dan tumbuk bilis goreng tu kasar kasar..
2. Tumbuk bawang ..( kalau banyak kasi blend la...)
3. Tumis hingga nampak kering airnya..
4.  Masukkan cili padi tumbuk dan masak hingga  kering.
5. Belimbing juga diblend bersama air dan masukkan dalam bahan tumis
6. Masuk juga ikan bilis tumbuk dan masak dengan api sederhana sambil dikacau sampai kering dan berminyak

** Pokcik pesan
Kalau simpan dengam minyaknya lebih taham lama tapi  lama2 akan ada bau tengik minyak
Kalau buang minyaknya macam pokcik buat ni..
Kalau simpan dalam botol x masum peti ais lamaw akan naik putih atas sambal tu..buang lapisan putih atas tu sambal tu masih elok..
Kalau nak selamat dan tahan lama lagi masuk botol simpan dalam peti ais..

Tapi betullah cakap maknaku
Makan Sambal Hitam ni
Ngan Telur Dadar saja dah cukup ngam
Sebab bila tambah Sambal Ayam ni..
Mmm...rasa dia dah lari
Dah x kick..
Akhirnya aku letak semula ayam tu dalam mangkuk..
Kais nasi yang kena sambal tu ketepi..
Sambung makan ngan sambal hitam ,& Telut Dadar jer
Baru lah feel..
Haaaa...
Ok..bye..!!

2 comments:

  1. salam betul kata maknya...

    anyway kenangan sambal hitam ni...
    arwah mak kirim belimbing jeruk dah dikeringkan.
    simpan dalam freezer makan sikit sikit buat gulai sambal etc.
    then suddenly mak passed away.
    tak usik pun dalam freezer. almost two years plus. keluarkan buat sambal hitam di bulan puasa... yang dapat merasa sangat suka. walauppun kekurangan ikan bilis... tapi bila dah ditambah... sedap.. dapat tiga botol...

    alhamdullillah.. dan al fatihah buat mak.

    memory....and first time tried.. buat sambal hitam pulak tu.. nama aja beranak pahang.. tapi bukan la rakyat pahang.. cume tak sempat balik selatan...

    heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alfatihah...
      Sis nor orang Pahang ke...sama ngan pakcik la...

      Delete