Friday, 13 July 2018

RENDANG AYAM CILI PADI BY ABANG

Rendang Ayam Cili Padi
By abang..
Semalam abang off
Abang practice masak rendang Ayam Cili Padi
Sebab weekend ni abang kata ada event raya kat tempat kerja abang
Abang kena masak Rendang Ayam Cili Padi untuk 300 orang
Abang kata kalau takat seeokoe ayam xde masalah
Tapi ni sebab banyak kena la practice dulu
Lagi pun sebab mak aku cakap abang kena modified skit cara masak
Modified macamana..?


Mak aku cakap kat abang
Sebab nak masak banyak...takut nanti ayam tu hancur
Sebab mak aku kata ayam biasa ni x macam ayam kampung atau ayam pencen boleh masak lama-lama untuk rendang
Tapi kalau ayam biasa ni x boleh masak lama sangat dan boleh selalu kacau nanti mudah hancur terutama kalau masak dalam jumlah yang banyak
Mak aku cakap suruh abang try goreng dulu ayam tu sampai masak
Pastu masak kuah rendang  sampai masak baru  masukkan ayam supaya  ayam x hancur
Sebab tu la abang kena try & error untuk tengok ok ke x..


Makanya ini Rendang Ayam Cili Padi Versi Ayam Goreng la
Abang kata confident sikit nak masak banayk sebab x risau ayam hancur
Rasa dia..?
Mmm...aku rasa macam rendang biasa yang mak aku buat la
Kalau  mak aku x bagi tahu.....asalnya aku x tahu pun ayam ni abang goreng dulu
Mmm....not bad la
Seoga nanti abang masak untuk event tu rasa dia lagi sedap la..
hahahaha...


Tapi dah abang masak boleh beza la dengan mak aku masak
Tengoklah abang nyer hiris daun kunyit..
Mak aku cakap macam potong daun pisang..
Punyer xde kesenian...!!
Ini boleh tercekik daun kunyit kalau makan..

 Abang nyer pic macam blackout.
Gelap

Tapi kalau abang yang masuk dapur ..
Mak aku cakap macam tsunami.
Satu dapur macam baru lepas dilanggar Garuda..
Tau Garuda..?
Aku pun x tahu..
Mak aku cakap Garuda tu sejenis  burung Lagenda   gergasi yang sangat kuat.
Kekuatannya...kalau sekali dia terbang kat sesuatu tempat..tempat tu akan huru hara seperti dilanfa ribut taufan.
Maksudnya mak aku nak cakap dapur tu bersepah macam dilnda garuda la.
Tapi siyes aku x pernah tengok burung Garuda...
Camaner rupa Burung Garuda??
Haaa...mak aku cakap cer tengok  logo Indonesia Airline..
Haa...t

Peace by abang..!
Menandakan Rendang Ayam dah siap..
Haaa....nampak x jari abang yang special tu
Jari abang memang special skit sebab x semua orang jari macam tu
Jari yang bengkok..
Abang kata itu kekurangan sebab x serupa orang
Mak aku cakap itu kelebihan ..
Sebab lain dari orang lain
Hahaha....ikut kita nak tafsir negatif atau positif
Kata maka ku aku dulu masa sekolah cikgu selalu marah abang tulisan x cantik
Mak aku cakap mak aku pun marah sebab ingatkan abang malas nak tulis
Sampai abang form 4 baru tahu.
Rupanya doktor cakap abang bukan sengaja tulis x canti tapi sebab jari dan sendi yang special sejak lahir.
Mak aku citer ...mak aku yang x perasan pun semua tu dan abang pun  x tahu sebab kalau tengok memang xde apa yang pelik pada jari abang..
Sampai abang form 4 baru tahu selepas abang jatuh masa PE
Bila cikgu bawa gi HUKM  dan doktor yang nampak kelainan pada jari dan tapak kaki abang
Jari abang macam biasa jer...
nampak normal
Tapi bila abang buat peace! macamtu baru akan nampak perubahan
Nampak lain dari orang lain
Dan bi la doktor periksa seluruh anggota abang rupaya tapak kaki abang adalah rata dan tiada lengkung  pada tapak kaki abang...
Kalau tengok abang jalan memang tiada perbezaan pun...sma jer macam orang lain
Tapi doktor cakap kalau tapak kaki rata memang penanda akan mengalmi masalah sakit lutut bila tua nanti
So...kena buat pembedahan lutut abang sebelum umur abang 18 tahun.
Sebab tu lah abang kena operation lutut
Dah pernah citer ABANG MASUK WAD HUKM ..kat sini
Pastu ada smbungan CERITA ABANG KAT WAD ....di sini...
Dan kisah abang selepas keluar wad  dalam entri SARAPAN UNTUK ORAN SAKIT kat sini....
Bermula dari situ doktor kata abang kena buat pembedahan untuk Akhirnya abang menjadi bahan ujikaji doktor sebab doktor kata kes anbang ni spcial dan kes yang sangat jarang berlaku...
Lepas pembedahan ...setiap inggu abang kena buat latihan fisioterapy selama
Masa abang form 5 pun aku masih ingat selalu juga doktor call suruh abang datang HUKM
Abang seronok kalau doktor call suruh gi HUKM sebab abang kata bukan doktor buat apapun
Just untuk doktor2 pelatih amik statement dan soal-jawab serta periksa kaki abang jer
ops....
ops dh jd citer lain plk..
nk citer rendang jer
ok bye....


2 comments:

  1. flat footed issue ke? saya dah jumpa ada yang kena ..dia jalan kaki angle kedalam.. ..

    saya ada flat footed issue dan knees dua dua dah operate tapi makin teruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kiter pun x tahu sangat about that..
      Abang jalan normal jer..
      Tapi doc cakap kena operate untuk long term...

      Delete