Sunday, 1 July 2018

REZEKI TENGAH MALAM

Rezeki Tengah Malam...
Tengah malam tadi ceritanya...
Pagi aku ngan mak aku dah kuar rumah dalam pukul 9.30 pagi sampai maghrib baru balik..
Aku dah janji ngan Nik..Mai...Auni & Izzati nak gi My Town...nak makan kat  Kyochon
Mak aku plak ada apa ntah nak luar ngan mak Nik..
1st time aku merasa naik MRT..
Kalau LRT..Komuter tu biasa la..
Tapi MRT baru 1st time..
Mmm...sib baik sistem dia sama jer macam LRT..
Nak beli token tiket semja sama cam LRT jer..
xde aku cuak sangat..
So...xde lah orang tahu 1st time naik MRT..
Hahahahaha....
Masa pergi stesen MRT ..mak Nik hantar..
Masa balik kitorang deside naik bas sebab mak aku ngan mak Nik masih belum siap kerja..
Mmmm...sudahnya dah nak azan maghrib baru sampai rumah..
Masa sampai tu nampak kat rumah sebelah ni ramai orang..
Ala...rumah jiran aku yang bujang tu..
Dah selalu citer dorang yang rajin masak dan masak Kuah Kacang Daging yang sedap tu.
Tengah malam masa mak aku tengah kat bilik air ke apa ntah...dengar h/phone mak aku bunyi..
Kalau h/phone mak aku ke..kakak ke..abang ke..
Kitorang dah dipesan oleh mak aku jangan sesekali memandai menjawab call h/phone orang lain...even family sendiri..
Sebab ada juga kawan2 yang jenis x boleh nampak  h/phone orang ada call masuk...sibok nak jawab kan...
Nak2 plak kawan nombor yang call tu memang dia kenal...selamber jer jawab call kt h/phone orang lain...
Kann...ada kan...orang camtu..??
Jangan jadi macam tu tau...!!!
Ok..pasal call malam tadi tu..
Aku dah nampak calling by jiran sebelah..
Tapi dah mak aku kat bilik air aku just inform kat mak aku ada call...
Rupanya jiran sebelah yang rumah bujang ni la...
Dia datang hantar makanan...
Nasi Impit...
Tapi bukan tu sahaja...
Banyak lagi kat bawah ni...
Aku curi2 dengar..
Jiran tu cakap ada kawan2 dia datang beraya..
Dia masak banyak tapi sebab rumah kitorang berkunci dari pagi ...dia ingat kitorang xde kat umah..
Mmm...logik la...sebab rumah kitorang bermangga dari pagi sampai maghrib


Rendang Ayam...
Dah la sedap
Banyak lak tu..
Alhamdulillah...
Memang aku tengah lapar..
Siang makan kat Kyochon tu jer
Malam just makan  roti sebab masa mak aku tanya nak makan tu ..rasa macam kenyang lagi
Dah tengah malam lapar la plak...
Tetiba Allah hantarkan rezeki melalui jiran sebelah..
Alhamdulillah...
Segala puji bagi Allah
Semoga jiranku dimurahkan lagi pintu rezekinya



Kuey Teow Gorenv
Haaa...yang ni abang yang habiskan masa balik kerja


Keke Batik & Carrot Cake
Kek Batik is my favourite..
Memang aku makan makan la
Carrot Cake dia pun not bad la



Mango Puddinv
Pun sedap....
Alhamdulillah...

2 comments:

  1. Salam,

    dah habis raya dah? Nampak sedap nya makanan kat atas... rendang.. yum

    bestkan kalau dapat buat jamu orang makan raya... besar rezeki orang..yang membuatnya...

    Wah ada orang suka answer phone orang lain? Teruknya... intrusive...

    saya perasan orang kita suka suka saja beri email dan no tel pada orang yang meminta. Tanpa meminta keizinan empunya.

    Serupa dengan letak gambar muka orang lain kat social media. Simply publish aja.... tanpa keizinan orangnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raya lum habisss....heee
      Weekend ni banyak open house
      Sabtu ada...Ahad pun ada...

      Yer..ada jer jenis sjka jawab call dr phone orang...x baik kannnn...

      Betul...kiter pun x suka orang suka suki bagi phone number kita whihout permission..
      huhuhu

      Delete