Saturday, 14 July 2018

DURIAN HAIKAL HASSAN

Durian Haikal Hassan..!
Pernah dengar nama tu..?
Haaa....kalau tanya kat peniaga durian...
Memang la xde nama durian macam tu..
Yang selalu tulis kat gerai durian
Paling famous "Musang King" la...
Yang aku hafal nama durian ada beberapa jer..
Selaun Musang King....ada Udang Merah...D24 ..IOI....dan paling aku ingat Durian Kampung..
Haaa...yang guna angka2 tu aku lambat skit nak ingat sebab yang nama camtu jarang sekali mak aku beli.
Yang mak aku beli hanya Durian Kampung
Yang pernah nenek beli..Musang King..
Yang pernah Pakcik beli aku x tahu nama ..
Hahaha...tapi bagi aku semua dutian rasa dia sama jer  kecuali Durian Siam aku x beraoa suka sebab isi jer tebal tapi x sesedap durian kampung..
Haaa....how i know..?
Coz i'm hardcore fan of durian's...!!
Kerana itu juga aku dapat makan Durian Haikal Hassan ni



Ni lah Durian Haikal Hassan
Bukan klon Haikal Hassan
Tapi dibetikan oleh Haikal Hassan
Haikal Hassan is my classmate..
Yang buatkan aku sampai tulis entri khas about durian Haikal Hassan ni sebab....
Haikal Hassan bawa durian ni gi SEKOLAH untuk bagi kat aku..
Siyes..!!
Memang Haikal Hassan bawa durian ni ke sekolah..
Pagi Jumaat aku duty kat gate untuk late comes
Bila masuk kelas pun xde mender yang aneh pun.
Takde pun bau durian ker apa ker..
Tapi Haikal Hassan cakap ngan aku suruh tunggu dia waktu balik nanti
Dia cakao bak bagi durian kat aku..
Hahahaha....mana la aku nak percaya..!!
Dah la namanya pun durian..!!
Hilang hakal ke nak bagi kat aku..
Di sekolah lak tu..
Memang aku tahu Haikal Hassan ada dusun..
Memang minggi lepas masa Jamuan Raya.
Memang Haikal Hassan bawa durian
Sebab kelas kitorang kena bawa buah- buahan..
Yang lain semua bawa buah biasa- biasa la..
Tembikai...pear..apple..anggur...pisang...rambutan..mata kucing etc...
Aku ngan Izz pun bawa orange jer..
Tapi Haikal Hassan memang BAWA DURIAN..!
Ada aku citer  2 harinlepas dalam entri SAMBUTAN HARI RAYA KAT SEKOLAH AKU...
Rasanya cikgu2 jer pakat makan durian tu
Sebab student xkan la ada yang nak makan dengan bau satu KL tu
Aku ada cakap kat Haikal Hassan  aku memang craving nak makan durian yang sedap dan isi yang tebal .
Haikal Hassan cakap nanti dia bawakan special untuk aku
Hahahaha....
Sekali memang dia BETUL-BETUL BAWA bai..!!!
Masa loceng balik hari Jumaat ..
Dia ajak aku ikut dia gi locker..
Dia cakap dia memang bawa durian untuk aku dan dia simpan dalam locker..
Yang x boleh blah...
Dah la xde plastik xde bungkus ngan surat khabar ke..
Tapi memang sebijintergoleks dog ko..!!
Aku terkejut + excited dapat durian runtuh..
Haaa...sib baik  locker dia x runtuh..
Tapi locker dia memang penuh aroma durian la..
Buka jer pintu locker...
Pergh...bau dia....!!!
Masalahnya camaner aku nak bawa balik...
Bukan ada beg plastik  ke!
Mak aku plak aku x tahu mak aku tunggu aku kat mana..
Sebab kalau hari Jumaat memang  kereta parent + bus sekolah memang penuh tunggu anak2 depan sekolah..
Tapi aku tahu hari ni mak aku akan amik aku awal sebab nak gi amik kakak.
Sekali Haikal bagi cadangan suruh aku call dulu mak aku..tanya ada kat mana
Bila call mak aku cakap masih kat Prima sebab jalan tengah sesak x boleh nak gerak ke depan.
Yezzz...!
Cakap  ngan mak aku datang lambat sikit biar ramai orang dah balik..
Dalam 15 minit nampak kereta mak aku dah nak sampai depan lori ayam goreng..
Haikal dengan gugihnya menjinjing sebiji durian dan hantar sampai kat kereta..
Terkezut monyet mak aku bila nampak aku jalan ngan Haikal Hassan sambil bawa sebiji durian..!
Hahahaha...dalam terkezut pun
Bila aku citer dan bila Haikal Hassan cakap dia memang nak bagi durian tu..
Haaa....nampak maknaku ada SENYUM..!
Berkali2 mak aku ucsp terima kasih.
Kata Haikal lagi..asalnya dia nak bagi 2 biji tapi sebab dia datang sekolah naik motor..
So..susah nak bawa ..
Hanya boleh bagi sebiji..
Huh...itupun aku sangat terharu melihat kegigihan Haikal dan keikhlasannya nak bagi dutian sampai sanggup bawa gi sekolah...simpan dalam locker...bawa plak sampai kat kereta..
Lepas tu we all bergegas plak nak ke Puncak Alam untuk amik kakak..
Kakak dah habis axam..
Dah start sem braeak...
So...semua barang dari kolej kena la bawa balik..



Rezeki kakak la...
Balik jer terus dapat makan durian..
Pemberian Haikal Hassan ni
Memang isi kuning menggoda
Dah la tebal..biji dia plak memang sebesar ibu jari jer...
Memang puas la makan...


Walaupun hanya 6 ulas tapi makan seulas pun memang dah rasa puas dan kenyang sebab ulasnya besar2...isi tebal...biji kecik..lemak manis plak..!
ALHAMDULILLAH..!!!!
Tapi kakak hanya makan seulas..
Itupun dari mula Buletin Utama pukul 8 malam sampai dah nak masuk berita sukan...baru kakak habis makan seulas durian tu
Kakak kata sebab kakak x suka makan durian kosong cam tu....rasa dua kuat sangat
Kakak kata kalau makan ngan pulut dan santan...xper lah
Auh...!!!
Rezeki aku la....
Mak aku makan 2 ulas..
Kakak 1 ulas
Abang dah memang x makan durian mentah..
So....so...
So...kwang3....laa.....
Hahahaha



Kakak cakap mesti Haikal Hassan tu kaya sebab ada dusun durian..
Tapi hari tu Haikal Hasaan ada cakap dudun tu datuk dia punya...x jual buah..tapi makan ramai2 dan sedekah
Aku bagitau lagi yang Haikal Hassan tu bukan la orang kaya pun sebab dia juga salah seorang penerima bantuan Baitulmal..
Aku tahu lah sebab dia classmate aku.!!
Mak aku plak kata kalau macam tu memang Haikal tu orang kaya lah..!
Kenapa plak..?
Mak aku cakap sebab 
"Ukuran orang kaya tu bukan sebanyak mana harta yang dia miliki...
Tapi ukuran kaya itu ialah sebanyak mana dia boleh memberi..."
Yang memiliki harta belum tentu kaya kerana harta itu belum tentu akan jadi rezeki siapa
Tetapi harta yang diberi a.k.a disedekahkan itu lah sebenarnya akan memberinkekayaan yang sebenar..
Seorang ulamak pernah berpesan...
"Jangan tunggu kaya baru nak sedekah..
Tapi bersedekahlah...kelak kamu akan kaya..!"

Huh...deep..!!!

Semoga Allah merahmati Haikal Hassan sekeluarga...
Semoga aku juga akan jadi pemberi sedekah..
Bukan hanya penerima semata2...
Aamiinn...!

Tiba2 rasa insap ..


Durian manggis buah rambutan
Rasanya jadi idaman
Bermacam bentuk rupanya
Buah-buahan Malaysia...

Buahlah manggis putih isinya
Duku langsat dan papaya
Pabila musim pun tiba
Dijual merata- rata

Haa..lirik lagu "Buah-buahan Malaysia" tu aku pernah tulis sebagai intro masa jawab soalan BM dalam PT3 tau..!
Tajuk karangan tu " Faedah Memakan Buah-buahan Malaysia"
Aku masih ingat lagi...aku tulis intro dengan lagu..
Pastu isi dia aku cerita la tentang kebaikan buah- buahan Malaysia dari segi kesihatan...sosial....dan juga dari sudut ekonomi..
Rasa best plak menulis bila kita ada ilmu dan info..Memang panjang la karangan aku..
Sejarah..BI..bagai pun aku belasah tulis panjang2.
Kadang Aku bukan jawab apa yang soalan tanya..tapi aku just jawab apa yang aku tahu ...!
Hahahahaha....jangan tiru perangai aku..!!

2 comments:

  1. Salam,

    bestnya durian.

    Baik kawan awak si Haikal tu. Bagus, kawan kawan gini di maintain persahabatan.
    bagus adab dan kelakuannya.

    anyway sini makan siam mali.. monthong. durian dipetik dan diperam.

    rezeki awak dapat makan bila yang lain lain tak makan durian gitu aja.

    saya hantu durian. boleh makan setiap hari.. tanpa jemu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulll...Haikal Hasaan tu baik..
      Masa sekolah rendah kiter selalu gaduh ngan dia sebab dia suka nyakat orang..kadang kiter cakap macam2 kat dia..tapi dia x amim hati pun..dia tetap semyum..Tapi tu dulu..sekarang dah jadi classmate...semua dah baikw dah..hahahaha

      Delete