Awal minggu hari tu, hari Isnin, melawat KEBUN BANDAR ITA... kat siniSelain daripada ulam-ulaman, Ita ada bagi setandan pisang yang belum masak
Hari ini genap. Seminggu, pisang pemberian ita sudah menguning kesemuanya. Pagi warnanya masih ada hijauSaya sikat-sikatkan pisang ni. Ada 6 sikat/sisir semuanya.
Haa.. Memang semua berbiji. Tiada sebiji pun yang tiada biji. Tapi kalau buat pisang goreng sebenarnya bukan masalah besar sebab nanti sudah masak bijinya mudah dibuang.
Tapi untuk anak-anak bertuah 3 orang tu, semua untuk depa saya gigih buangkan juga biji. Bertuah depa ni, mak siap buangkan biji. Tak buangkan depa tak makan. Kalau saya dulu, pepandailah nak hidup. Tak adanya mak saya nak tolong buang biji pisang bagai ni.Anak-anak la ni memang bertuah.
2 sikat saya goreng. Ha, puas makan sampai tak terhabis. Selalu kalau beli pisang memang la tiada biji tapi beli 1/2 sikat pun dah dekat sepuluh ringgit. Ni rezeki percuma 1 tandan, apalah sangat takat nak bersusah sikit buang bijinya.
Pisangnya manis & sedap.
Pisang goreng berbiji jangam terus digigit. Buang dulu bijinya. Biji pisang lebih mudah dibuang bila pisang telah di masak pisang goreng. Biji-biji pisang semuanya memang melekat sepanjang jalur keras ditengah pisang.Sebelum goreng, kan pisang sudah dibelah dua. Jadi, hanya buka pisang ikut jalur tengah pisang & biji pisang mudah dibuang kerana sudah lekang dari pulurnya. Saya tunjukkan kepada anak-anak cara nak buang bijinya. Tapi mereka bukan nak peduli sebab untuk mereka maknya dah buangkan bijinya.
Haa.. Memang semua berbiji. Tiada sebiji pun yang tiada biji. Tapi kalau buat pisang goreng sebenarnya bukan masalah besar sebab nanti sudah masak bijinya mudah dibuang.
Tapi untuk anak-anak bertuah 3 orang tu, semua untuk depa saya gigih buangkan juga biji. Bertuah depa ni, mak siap buangkan biji. Tak buangkan depa tak makan. Kalau saya dulu, pepandailah nak hidup. Tak adanya mak saya nak tolong buang biji pisang bagai ni.Anak-anak la ni memang bertuah.
2 sikat saya goreng. Ha, puas makan sampai tak terhabis. Selalu kalau beli pisang memang la tiada biji tapi beli 1/2 sikat pun dah dekat sepuluh ringgit. Ni rezeki percuma 1 tandan, apalah sangat takat nak bersusah sikit buang bijinya.
Bagi saya walaupun pisang ini berbiji, namun ia rezeki yang harus disyukuri. Walaupun Ita cakap segan nak bagi pisang ada biji. Tapi saya tidak segan-segan untuk masak dan makan.Malah berterima kasih kerana Ita sudi kongsi rezeki dengan kami. Kalau pisang ini tidak berbiji, mungkin sebahagiannya dikongsi dengan jiran-jirannya. Tapi asbab pisang ini berbiji, setandan penuh itu menjadi rezeki saya anak.beranak.
Pisang awak ni ada dua jenis
ReplyDeleteJenis berbiji dan tidak berbiji.
Wak tanam yang jenis takde biji.
Oh, memang ada 2 jenis yer. Saya ingatkan sebab faktor tanah berbatu tempat tanam pisang tu. WP bersahabat dengan flora memang sudah pasti cakap berilmu. Terima kasih infonya
DeleteSy pernah baca fakta tentang buah2an berbiji ni, tapi Tak berapa ingat. Yg sy ingat sedikit kebanyakan buah sekarang tidak berbiji kerana telah melalui satu fasa pembiakan tanpa biji yg sebenarnya tak berapa elok.contoh, tembikai, limau, anggur, skrg kan mmg jenis Tak ada biji. Pisang pun dulu katanya mmg semua berbiji, ntahlah, betul ke tak artikel yg sy baca tu, hihi
ReplyDeleteSK pun suka baca info about pertanian yer.. Betul kan, banyak buah-buahan sudah tiada biji. Buah yang masam pun dimaniskan macam buah asam jawa. Dikacukkan untuk hasil lebih baik. Tapi takut juga nanti hilang identiti buah tu kan..
DeleteKecik2 dulu memang selalu arwah mak gorengkan pisang yg ada biji.di situ lah thrillnya waktu makan.kita makan aje pisang tu dan baru di buangkan biji nya.kalau di jadikan cekodok mak akan tapis biji tu guna tapis
ReplyDeleteKann.. Kita dulu nak memang struggle nak makan apapun.Bukan semudah sekarang kan. Nak hidupkan api dapur kayu pun kena ada skill kan..
DeletePisang ni sedap makan masa muda, hiris nipis pastu tumbuh kasar dengan kuah rojak, sedap sangat2
ReplyDelete