LAKSA KUAH LEMAK KEDAH
1 paket laksa kering
(saya guna laksa halus)
Tidak perlu rendam. Basuh & terus rebus dalam air mendidih anggaran 20 minit.
Basuh dan toskan.
Bahan Kuah:
1/2 kg ikan mecerel Polland -agak-agak 5/6 ekor ikan selayang
(rebus bersama 3keping asam gelugur)
1 labu bawang besar
1 kotak kecil santan
5 cawan air
1paket kecil rempah kari ikan(2 sudu besar)
5 asam keping
1 bunga kantan @5 tangkai daun kesum
3 ulas bawang merah
3 sudu minyak
Garam secukup rasa
Bahan Ulam:(ikut pilihan sendiri)
-Telur rebus
- daun selom
- daun putat
- Timun
- bawang besar
- cili padi
- Limau nipis
-hari ni tambah daun selasih
1. Ikan direbus & diasingkan tulangnya..
2. Blend pula bawang besar dengan 1 cawan air hingga halus..ketepikan
3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.Kemudian masukkan serbuk kari dengan 1 cawan air ..Masak hingga naik minyak..
4. Masukkan bawang blend dan biar mendidih sekejap supaya sebati dengan serbuk kari.
5. Masukkan bahan isi ikan yang diblend dan masak lagi hingga mendidih.Masukkan juga asam keping,garam dan bunga kantan.
6. Masukkan santan pekat dan kacau sebati..
Biar mendidih perlahan dan rasa asam garamnya.
** Masak kuah beberapa jam awal.sebelum makan untuk rasa lebih sedap & kuah lebih pekat.
Alhamdulillah sedap.. Hihihi
ReplyDeleteSedapnyer 👍👍👍
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteTerima kasih atas resepi..dah lama cari resepi laksa Kedah ni
ReplyDeleteAlhamdulillah.... Semoga kena dengan selera
Delete