Makan nasik. yok... Lauk betik lagi la hari ni... (semalam sebenarnya) sebab tulis separuh jalan. Hihihihi. Ni bukan last entri pasal betik tau.. Ada 1 lagi waiting list pasal betik ni.. Yang ada pokok betik @ ada stok betik mengkal, jom jemaah masak lauk dari betik.
Betik mengkal. Rangup prup prup prup
Merah isinya. Tapi masih belum cukup masak. Masih keras dan hampir masak dipanggil mengkal. Mak saya cakap betik mekai.. Warna merah macam ni mak saya panggil merah suasa. Kalau kat kampung banyak betik warna oren bila masak. Kalau dapat yang masak merah macam ni, mak saya cakap betik merah suasa.
Saya guna 1/2 biji betik mengkal. Saiz betik yang sederhana
Tumbuk cili padi dalam 7 biji. Saya guna cili padi merah Bangladesh sebab nak extra pedas. 1 sudu teh garam nak mudahkan cili lumat.
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 3 ulas
Ikan bilis sejemput
1 ketul kunyit
Cili padi hijau ni biasa saya guna untuk masak rendang cili padi ayam. Tak pun untuk patah-patahkan masuk dalam masakan. Buat ulam pun sedap ni. Prup prup prup rapuh. Untuk masak betik hari ni saya guna cili padi merah Bangladesh la..
BETIK TUMIS PEDAS
1/2 biji betik mengkal-kupas kulit
Segenggam ikan bilis bersih
3 sudu minyak
Bahan Tumbuk:
7 cili padi Bangladesh
5 bawang merah
3 bawang putih
Sejemput bilis bersih
1 ketul kecik kunyit
1. Betik disagat kasar@ cincang halus
2. Panaskan minyak & goreng bilis hingga garing. Ketepikan
3.Dalam minyak yang sama tumis bahan tumbuk hingga naik minyak
4. Masukkan betik & kacau seminit dua. Jangan masak lama supaya masih kekal rangup.
5. Sesuaikan rasa & tabur ikan bilis goreng
*Kalau masukkan daun limau purut lagi harum & sedap
Lauk kering-kering ni memang favourite saya nih. Dapat gaul dengan nasi panas-panas. Ada ikan masin sikit sudah cukup heaven untuk saya
Makan tengahari saya terasa cukup puas kerana lauk ini mempunyai cukup rasa, pedas, masin, sikit manis & lemak bersulam pula ikan bilis garing rangup. Anak-anak saya masakkan lauk lain untuk mereka kerana memang sudah tahu betik goreng pedas ini bukan taste mereka Selalau saya masa betik tumis pedas ni saya akan campakkan sehelai dua daun limau purut. Baru terangkat aromanya. Saya juga pernah masak lemak pedas betik. Bahannya macam bi juga, cuma tam ah santan pekat. Pun sedapnya lahai....Kalau dapat pucuk betik pahit dengan bunga betik jantan lagi la sedap masak lemak pedas. Masak pedas-pedas tapi bagi cukup lemak, masam, masin dan sikit manis semulajadi dari betik. Ish, mana nak cari bunga betik ni... Semalam plan nak ke Pasar Tani. Tapi berbelah bahagi. Cella dah cakap kalau kita ke Pasar Tani alamat kerja lain tak siap. Maka itulah jadinya masak lauk betik tumis pedas ni..
Alhamdulillah...
Sedapnye kak..memang sedap tumis betik pedas² nih
ReplyDeleteKalau dok dekat, saya dah ajak jaja mai makan.. Hihihi
DeleteRajin mak cella buat sayur betik.Sedap kan tumis pedas betik ni,akak kadang buat juga tapi tulah biasanya makan sorang je...lauk mak2 kan😄
ReplyDeleteLauk kampung ni jarang jumpa. Sesekali teringin memang kena masak, Demi anak tekak tersayang.. Hihihi
Delete