Tuesday, 1 July 2014

SAHUR PERTAMA...TORTILA NUGGET AYAM...SEMUA DAPAT BERSAHUR BERSAMA

Sahur pertama ....makan Tortilla jew....
Pagi 1 Ramadhan 1435 jatuh pada hari Ahad 29 Jun 2014...
Dari malam mak aku dah tanya nak sahur apa nanti..?
Aku ,abang & kakak semua cakap x nak makan nasi....Kalau selain daripada nasi memang apapun ok jew..heee
Seingat aku..memang kalau sahur kitorang jarang makan nasi...Mak aku kata aku,kakak ngan abang banyak songeh...!!!
Mak aku kata ,kalau masa dia kecik2 macam kitorang,xboleh pilih apa2 pun..Apa yang nenek masak itulah yang mak aku,Achik,Pak Njang & Pak Long makan....
Entah lah...masa mak aku kecik2 ..aku belum lahir lagi...hahahahaha

TORTILA NUGGET AYAM...

Sahur pertama tahun ni, mak aku buatkan Tortila Inti Nugget Ayam.....
Masa aku bangun,mak aku dah siap goreng dah nugget ayam tu...Tinggal nak isi dalam tortilla je..
1. Mula-mula panaskan Tortilla tu atas pan.Panaskan dua2 belah sampai panas dan lembut.Buat sampai habis....Tortila ni mak aku beli kat Hero..Mak aku kata ada 6 keping...Yang ni Tortila Kentang..
Pastu bila agak sejuk baru letak daun salad yang ah dicuci & dikeringkan dengan kitchen towel.Kalau letak daun salad masa masih panas,nanti daun salad tu melecur & x rangup lagi,,x best la camtu..
2. Pastu susun Nugget Ayam Ramly yang dah digoreng garing...Bubuh banyak lagi sedap la  sebab intinya tebal..Mak aku kata dia letak 3 keping je setiap Tortila.
3. Pastu tambah Mayonis.... Mayonis ni, aku tengok mak aku masukkan dalam plastik & guntimg hujungnya supaya jadi macam piping beg...& picit la macam ni...
4. Pastu gulung la ...supaya senang nak makan...Mak aku kata nak lipat macam sampul surat pun boleh...
5. Ni aku nyer....Aku suruh mak aku bungkus ngan Kitchen Towel supaya senang nak pegang masa makan nanti.....Aku hanya makan 1 roll jew sebab aku nak makan Corn Flakes ngan Susu lepas ni..
6. Ni kakak nyer... Kakak makan 2 roll.....
7
7. Yang dalam pinggan 3 roll tu abang nyer....
Eh, macam kira plak...1 untuk aku....2 untuk kakak...3 untuk abang...
Aik...INI TIDAK ADILLLLL.......!!!!!!
Hehehehe...macam Lanun  bahagi harta dalam Cerita Nujum Pak Belalang plak..
Mak aku x makan pun Tortila ni...Mak aku kata dia nak makan roti jew...
Sambil kitorang makan ...mak aku sibok buatkan Teh O panas..minuman wajib mak aku setiap kali sahur

Habis makan Tortila ..aku sambung plak makan Corn Flakes ngan Susu..hehehehe..Mak aku beli 2 kotak sebab 1 untuk aku ngan abang...1 kotak lagi kakak nak bawa balik asrama...Kakak kata nak buat sahur kalau dia malas nak turu sahur kat Cafe...

Yang bestnyer Sahur Pertama Tahun ni....semua dapat bersahur bersama-sama....
Tahun lepas ..xde abang sebab abang kerja & tinggal ngan Achik..Sekarang abang cuti panjang sebab operate kaki dia..
Tahun ni kakak plak yang xde sebab kakak plak xde sebab kakak dapat sambung belajat kat UiTM....
Tapi hari Khamis minggu lepas kakak balik & dapat la kitorang sahur pertama bersama-sama...Cuma x bestnyer...hari pertama puasa x dapat la nak buka bersama sebab kakak akan balik asarama pukul 10 pagi nanti...Tiket pun kakak dah beli ....Mak aku dah bekalkan kakak ngan Serunding Daging untuk kakak makan waktu sahur kat asrama....

No comments:

Post a Comment