Wednesday, 9 July 2014

SAHUR 7...SAHUR KAT THAILAND...

Hahahaha...Thailand la sangat...
 Nasi Goreng Pataya....Masakan Thailand je...bukan gi Thailand pun......
Mak aku yang bagitau yang Pataya tu nama salah satu tempat kat Thailand.....
Nasi Goreng Pataya ni request dari abang....Masa buka puasa ,abang minta mak aku masakkan Nasi Goreng Pataya...Tapi mak aku kata nanti mak aku akan masak waktu sahur nanti...
Makanya bersahur Nasi Goreng Pataya la aku ngan abang pada pagi yang indah lagi berkat itu..hahahaha bahasa gramatis kata cikgu BM aku...

Dulu-dulu aku pelik juga,camana Nasi Goreng pataya dibungkus dalam Telur Dadar tu...Tapi bila dah selalu tengok mak aku, buat,baru la aku tau....

Kata mak aku Nasi Goreng tu,boleh buat ikut suka nak goreng tambah apapun...

Tapi aku memang dah request ngan mak aku nak Nasi Goreng bubuh Perencah Tom Yam & xnak campur sayur bagai...Nak kosong jew....
1. Bila Nasi Goreng dah siap...bubuh la nasi tu dalam mangkuk & tekan supaya padat...Ini tujuannya supaya nasi tu x berselerak & cantik masa bungkus nanti..Pastu dadarkan telur dalam kuali & lenggang-lenggangkan supaya telur dadar nipis & jadi lebar
Masa nak buat dadar,minyak jangan banyak sangat sebab nanti susah nak lenggangkan..
2. Pastu, telangkupkan nasi dari dalam mangkuk tu & lipat kiri & kanan
3. Lipat lagi hingga jadi 4 segi....Masa ni,kalau nak telur dadar tu garing,angkat sikit telur tu dengan sudip & tuang sikit minyak masak bawah telur tu supaya garing & warna cantik...Kalau kurang minyak,telur dadar tu x sedap pulak...
4. Ambil pinggan & telangkup atas muka kuali tadi..Pastikan api dapur dah padamkan.....
5. Hati-hati & pegang kuali dengan sarung tangan tebal & terbalikkan..Sekarang bahagian bawah telur tadi dah berada diatas & bahagian yang terbuka tadi sudah di bawah....
6. Nak nampak cantik & nampak selera sikit ..make-up la....boh sos cili & salad bagai..
7. Minuman wajib waktu sahur...... Haruslah Teh O panas........slrupppppp....




No comments:

Post a Comment