Sambal Telur Puyuh....Lauk untuk buka puasa pada hari ke-18 Ramadhan
Cam biasa aku dah cakap awal-awal ngan mak aku...buat sambal jangan pedas...x mau sambal cili kering,,,Nak sambal guna cili merah je...dah pandai demand...!!! heeee
SAMBAL TELUR PUYUH
15 biji telur puyuh- rebus sampai masak
4 cili merah
1 bawang besar
minyak masak
garam,sikit gula & sikit daun sup
1. Blend cili merah & bawang besar.
2. Panaskan minyak & goreng telur puyuh yang telah direbus & dibuang kulit.
3. Dalam minyak yang sama,tumis cili blend,
4. Tambah garam & sikit gula & biar naik minyak.
5.Masukkan telur puyuh & tabur daun sup..siap
Kali yang ke berapa entah minum Air Teh O Ais .....
Ikan Pari dimasak Lemak Cili APi,,,,,Lauk untuk abang....Satu-satunya ikan laut yang abang makan....Ikan Pari...Satu lagi ikan yang abang makan ialah ikan air tawar iaitu ikan talapia...Hanya 2 ikan tu yang abang makan,,,lain..abang hanya akan makan ayam & daging..memilih...!!!!!
IKAN PAR MASK LEMAK CILI API
4 keping kecil ikan pari
1 asam keping
sikit garam & gula
1kotak santan
2 biji kentang-potong 4
1 serai- ketuk
Bahan tumbuk:
5 cili api
1 ketul kecik kunyit
1. Masukkan bahan tumbuk & sikit air dalam periuk & masukkan sekali ikan pari yang dah dicuci bersih.
2. Masukkan santan,garam,sikit gula,kentang & serai ketuk .Biar sampai mendidih
3.Sebelum angkat baru masukkan asam keping & rasa asam garamnya sebelum angkat..siap
No comments:
Post a Comment