Sunday 23 December 2018

KUIH LENGAT PISANG NOSTALGIA

Kuih Lengat Pisang Nostalgia
Mm..kalau ada perkataan nostalgia tu opkos la mak aku nyer makanan tu
Aku xde makanan nostalgia
Apa yang nostalgianya Kuih Lengat Pisang ni..?
Mak aku cakap Kuih Lengat Pisang ni nostalgia kerana ini antara kuih yang mak aku cakap mak aku pernah masak zaman remaja macam aku
Mak aku cakap masa umur mak aku baya aku ..mak aku selalu masak Kuih Lengat Pisang ni sebab masa tu arwah atuk banyak tanam pisang.
Dolu2 pisang tidaklah beharga seperti sekarang.
Mak aku kata masa tu kalau dijual pun sesikat hanya 20 sen.Itupun belum tentu ada yang nak membeli .Diberi percuma pun belum tentu ada yang sudi kerana mak aku kata hampir setiap rumah ada menanam pokok pisang
Kerana pisang terlalu banyak , mak aku kata selalunya bila ada pisang masak nenek hanya akan masak Pisang Goreng & Cekodok pisang.
Nenek x akan buat Lepat Pisang sebab nenek x suka Lepat Pisang.
Kuih Lengat Pisang pun nenek hanya akan masak sesekali sahaja .Itupun dalam bulan puasa sekadar memvariasikan kuih muih.
Kat mak aku nenek yang ajar buatkan Kuih Lengat Pisang.Tapi maknaku kata kebanyakan kuih dan resipi yang diajar nenek tiada sukatan yang tepat sebab banyaj yang suktananya hanya agak- agak..
Mmmm...macamana nak agak- agak?
Mak aku cakap biasanya sukatan agak2 akan disertai dengan petua dan tips..
Contoh..?
Contohnya kalau Kuih Lengat Pisang ni adunannya mesti lagi lembik dari adunan cekodok
Kalau kuih talam bancuhannya mesti melekat pada sudip kayu..
Huh...bapak susah nak faham resipi dolu2..
Kalau aku memang tak faham..
Naper x google jer..?
Hahaha...mak aku kata zaman tu internet belum meluas macam sekarang
Mmmm..mak aku cakap itulah bezanya dahulu dan sekarang..
Dahulu ilmu susah untuk dipelajari..tetapi bila dah dapat memang akan melekat dalam kepala.
Zaman sekarang ilmu terlalu mudah diperolehi..hanya dihujung jari..
Tapi sangat mudah juga hilang dari memori..
Mmm..macam pernah kudengar....
Tapi di mana ya..?


Actually Kuih Lengat Pisang ni mak aku masak untuk hidangan sarapan bersama dengan
NASI LEMAK SAMBAL FROZEN ni....
Ada Nasi Lemak...
Ada Kuih Lengat Pisang



Kan dah cakap...
Minggu ni memang banyak la menu pisang
Selagi stok pisanv belum habis
Lepas ni x tahu apa plak menu berasaskan pisang akan kuar..
Hahaha


Aku suka Kuih Lengat Pisang
Sebab aku memang suka pisang
Kuih Lengat Pisang ni memang antara kuih yang selalu mak aku buat pun..
Tapi c&p dan link KAT SINI.... sebab kat situ ada tips nya sekali...
Cuma mak aku kata kena alter sukatan sebab Kuih Lengat Pisang yang tu guna lisang cavendis memang pisangnya lebih berair
Yang hari ni guna pisang awak( kat google ada cakap Thai Banana)
Mak aku cakap pisang jenis ini isinya padat dan kena tambah sikit air

Kuih Lengat Pisang ni bukan Apam Pisang
Kalaa apam kuihnya ringan dan gebu
Kuih ni more tu Kujh Talam..
Firm tapi sedap..
Aku suka...



KUIH LENGAT PISANG..mak aku
10 biji pisang
2 cawan tepung beras(Mesti tepung beras)Kalau tepung gandum kuih akan keras & liat
1/2 cawan santan pekat (1/2 kotak kecik santan kotak)
Sikit garam
2 sudu gula

1. Blend pisang & santan + 1/2 cawan air
2. Masukkan garam,gula & tepung beras..kacau rata..
3.Adunan agak cair..tapi jangan risau..bila dikukus elok jer..
4. Sapu minyak pada loyang kecil & tuangkan adunan & kukus hingga masak anggaran 1/2 jam.


Masih about pisang dari REZEKI PISANG SETANDAN...kat sini


Mak aku kata sebab stok pisang banyak..so guna banyak pisang
Kalau selalu guna beberapa bijj pisang jerk...
Hahaha...

Ni la whipper mak aku
Bontot gelas..
Whipper lagend ni..
Hahaha


Ready to steam


Selalu mak aku kukus dalam rice cookwr jer..
Tapi ni sebab rice cooker dah masak Nasi Lemak.
Periuk kukus plak mak aku cakap bawa untuk kukus pulut masa aktiviti makan durian sampai sekarang x bawa balik..
So..mak aku guna pengukus altenatif
Masak air dalam.kuali besar hingga mendidih.
Letak àlas berlubang ni atas air mendidih tu
Then kukus la..
Haaaa...mak aku cakap kalau dolu2..
Nenek teknik ni la dinamakan Lengat..
Kuih Lengat Pisang..
Cuma bezanya..mak aku cakap nenek letakkan lingkaran gegelang  tin dalam kuali tu sebagai tapak meletak loyang..
Ko aser ko boleh imagine tak apa yang mak aku tengah terangkan..?
Mmm....susah giler subject ni do..!
Hahahaa...


Haaaa...kat dalam air mendidih bawah alas tu mak aku tengah rebus telur bai..!
Sambil kukus kuih..sambil rebus gelur dalam bekas yang sama
2 in 1

Kuih sedang dilengat..kukus..a.k.a steam


Kena tutup la baru kuih masak sebab ada penghasilan wap
Haaa...kan belajar sains..
Mak aku cakapnkalau dolu2 sebab kuali nenek agak besar..
Nenek akan tutup dengandulang atau loyang yang sesuai..
Mmm...kreatifnya nenek


Ready to eat..
ok..bye

6 comments:

  1. Salam..
    Baru nak cakap kuih apam ..so now thesimilarity maxam.kuih kek pisang tapi takde guna baking powder..

    More like bingka pisang..

    Anyway...i can imagine.. a ring....like buat burger telur...to shape rounď..cuma ianya besar lebar piring..so able to letak loyang...
    Then tutup dgn dulang..
    Yes arwah mak pergi wedding kat kedah...impressed dgn creativity ..org kedah kukus nasi dalam dulang..atas kuali..besar tutul dengan daun pisang.. dan dulang.. then kain.. .pastu semuanya sedap...i think that was her last trip yang paling jauh...so far.
    Anyway ....steaming ni kira orang kedah pro... la..sebab mak o impressed betul described dulang bertingkat.. dalam ada nasi beralas daun pisang..etx...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      Hahaha...sis nor lagi faham la..
      Curik2 dengar ke masa mak kita story..hahaha
      kiter ada tanya mak about nasi kukus dalam dulang tu..
      Mak kiter cakapmmemang kat Kedah masak nasi kendhri mcm tu tp kalau nasi putih la..
      Kalau nasi minyak & nasi daging masak dal kawah.
      Yang nasi kukus tu mak kiter cakap dipanggil NASI APOLLO
      Sebab penutup kukus tu macam apollo..
      Bila google Nasi Apollo memang mak kiter cakap betul macam tu..
      Maknkiter cakap masyarakat Siam+ Cina juga guna kukis Apollo untuk kukus Kuih Bakul musim CNY..So boleh kukus banyak2..
      Hmmm..bnyk lagi mender kiter x tahu & kena explore

      Delete
  2. Haha bayangkan... Dia bercerita trip DIA me Kedah sejak sakit sebab sedar sedara angkatnya ..anaknya berkawan Dan Majlis Di Adakan Di kampung ...
    Dimana masyarakat kg maseh gotong royong masak...menu umbut Pisang etc
    ..
    mereka pergi satu bas...
    Anyway... Kita dah duduk alor Star masa kecil kecil.. cuma tak tak ingat Nama etc ..sebab Masih berhingus..
    Mak cakap selalunya masa Tu balik permatang sg dua.. SBB sepupu arwah atuk duduk situ..ngajar pondok...
    I can vaguely ingat ingat sawah PADI..too small ..

    ReplyDelete
  3. Waaaa...
    Permatang pauh tu betul2 exit kt Jeruk Pak Ali la Hari tu memang nampak signbord tu..
    Memang lepas jer Tol sg Dua exit Permatang Pauh..memangbkiter cam
    Al Fatihah ...
    Jom la pi Aloq Staq..heee
    Balik baru ni ssmpat makan 1 kenduri jer..Huhuhu
    Sib baik hari ni dapat makan 2 kenduri..
    1 kawan mak kiter..1 kawan kiter..
    dapat cover ...hahahaha

    ReplyDelete
  4. kenduri kenduri sekarang walaupun kat kampung sekarang makan style hebat hebat belaka.

    teringat dulu.. makcik monyok sebab bertunang anak sulung nya ... lauk kampung.. padahal masa tu dah trend lauk kampung menu... tapi special pada orang ramai...

    hehehe in the 90s. Nasib baik menantu baik dan humble..

    ReplyDelete