Bukan jagung bertelur macam ayam
Tapi cucur jagung tu ada campur dengan telur
Haaa...tu jer bezanya...
Selalu mak aku buat Cucur Jagung versi Bakwan Jagung Indon
Yang banyak isi jagung & ada campur udang bagai
Yang versi bakwan jagung tu mak aku kata mewah dengan jagung..
Letak tepung sikit jer
Yang Cucur Jagung Bertelur ni versi banyak jagung dan banyak juga tepung
CUCUR JAGUNG BERTELUR
2 tongkol jagung
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
½ cawan bilis belah
1½ cawan air suam
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun sup
½ labu bawang besar- hiris
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Minyak
1. Gaul isi jagung bersama tepung
2. Tambah garam,gula dan telur.
3. Tambah air sikit demi sikit dan kacau hingga pekat..
3. Tambah bawang hiri,ikan bilis,daun bawang dan daun sup
4. Cedok dengan sudu dan masukkan dalam minyak panas sesudu demu sesudu.
5. Goreng sambil dibalikkan hingga garing
6. Hidang dengan sos cili dan minuman panas.
Kalau campur telur...
Maksudnya makanan seimbang sebab dalam adunan cucur ni ada karbo,protien,vitamin c dan lemak
Hahaha....tapi x tahu la pakar pemakanan nak kata seimbang ke x..
Sebab makanan bergoreng dengan minyak banyak
Hahaha
Ada aku kisah..
Hehehehe....
Cucur Jagung mak aku dah buat banyak versi..
Antaranya...
PEGEDIL JAGUNG kat sini...
CUCUR JAGUNG BERUDANG kat sini...
Ada juga Cucur Jagung versi manis macam...
CUCUR JAGUNG KEMBONG kat sini
Kalau balik Kedah memang nenak selalu beli jagung fresh.
Wajib ada menu cucur jagung..
Mmmm...windu nak balik Kedah..
Ok..bye
No comments:
Post a Comment