Wednesday 29 August 2018

JERUK KULIT CEMPEDAK a.k.a MANDAI

Jeruk Mandai Goreng Ikan Bilis
Lauk fav mak aku nih
Kalau musim cempedak
Mak aku mesti akan  buat jeruk mandai a.k.a Jeruk Kulit Cempedak ni
Mak aku la suka sangat
Aku..??
Mmm...aku makan juga tapi xdelah suka tahap gaban macam mak aku
Nenek pun makan juga
Tapi nenek jamah2 jer
Jamah tu maksudnya makan sekadar rasa la...

Jeruk Mandai Goreng Ikan Bilis
Bersama Bawang dan Cili Padi
Ni mak aku masak kat Kedah masa hari Khamis sebelum balik KL
Jeruk mandai yang Achik buatkan sebelum kitorang balik Raya Haji
Achik kata sebab banyak kulit cempedak yang fresh
Memang la banyak sebab Achik kata nenek selalu balik kampung amik buah cempedak
Achik kata bila dah amik isi cempedak dia nyer kulit banyak rambu ramba jerami cempedak tu yang tebal2 dan rasanya macam isi cempedak juga
Cuma jerami cempedak tu kalau kita makan dia liat2 sebab ada fiber
Selalu orang makan isi jer
Kulitnya dibuang
Tapi Achik kata sebab tahu mak aku suka Jeruk Mandai ni
Maka Achik buatkan siap2
Ada 2 balang Achik dah siapkan jeruk mandai ni untuk mak aku bawa balik KL

Haaa....nampak x jerami2 cempedak tu warnanya dan rasanya sama jer macam isi cempedak
Tapi dia xdelah berisi tebal masam isi cempedak
Just urat2 fiber je
Untuk buat Jeruk Kulit Cempedak ni kena kupas dulu kulit luarnya yang menggerutu tu
Pastu kena potong2 sebelum dijeruk
Mak aku cakap biasanya dipotong sebesar saiz tapak tangan..
Kemudian dibasuh untuk buang jika ada terlekat kekotoran.
Mak aku cakap sebaiknya basuh buah cempedak tu sebelum di belah dan bil isinya...
Mmmm.....naper tak kupas jer terus kulit cempedak tu sebelum dibelah amik isi..
Kan lebih mudah kupas kulit sebelum belah..?
Mmmm...mak aku cakap dah try &error buat macam tu..
Apa jadi...,?
Mak aku cakap kalau  kupas kulit luar dulu baru belah amik isi...
Kerja2 nak kuarkan isi cempedak menjadi lebih rumit kerana jerami dan kulit cempedak akan melekat bersama dengan isinya
Yang peliknya jika x kupas kulit dulu...elok jer isinya tanggal darinkulit dan semua melekat pada pulurnya..
Dah dijadikan cara makan cempedak orang terus belah ...x perlu kupas kulit...
So....jangan melawan takdir..
Hahahahaha


Ok.....dah siap kupas kulit luarnya yang menggerutu tu
Dah siap potong2
Dah siap basuh...
Masukkan dalam  balang bersih
Kemudian masukkan garam kasar dan juga air hingga agak2 tenggelam kulit cempedak tu..
Garam banyak mana...?
Ala...mak aku cakap kalau dah biasa buat dah boleh agak sukatan garamnya..
Macam ko goreng ikan la
Takdenya ko sukat dan timbang garam dan serbuk kunyit  untuk gaul dengan ikan kannn...?
Mmmm...kalau orang x biasa buat..?
Ok..kalau x biasa buat Jeruk Kulit Cempedak ni mak aku cakap bancuh jer dulu air garam
Contohnya amik 1/2 jug air dan bancuh dulu dengan 1 sudu garam...
Kacau hingga larut dan rasa air garam tu
Rasa dia mestilah lebih sikit masin dari kuah sup sebab garam tu kan nak mengawet kulit cempedak..
Oooooo......ok...macam dah faham dah...
Pastu biarkan jer kulit cempedak tu berendam air garam selama seminggu..
Kalau kurang seminggu..?
Kalau kurang seminggu rasanya tetap sedap tapi belum lah ada rasa masin masamnya
Ibarat makan tempoyak upah la
Macam Tempoyak yang belum masam..
Kalau lebih seminggu..?
Kalau lebih seminggu rasa jeruk mandai ni akan jadi masin dan sedikit masam
Tapi teksturnya tetap xbanyak berubah
Kulit cempedak ni akan still liat dan fibernya pun x akan lembik..
Mak aku cakap memwng pun Jeruk Kulit Cempedak ni dibuat untuk simpan lebih seminggu...
Malahan biasanya akan disimpan berbulan- bulan sehingga tiba musim cempedak seterusnya..
Mak aku cakap makanan ni biasanya popular di sesetenagh tempat di Indonesia
Tapi kat Kedah juga ada tempat yang memang menjadikan Jeruk Kulit Cempedak ni sebagai salah satu makanan exotic terutama di kawasan pantai barat
Mak aku cakap sebab kat Kedah juga terdapat suku kaum Banjar terutama kawasan berhampiran laut..
Laaaa.....yer ker...??
Ingatkan ada etnic Siam jer ..
Mmm....Achik pernah cerita kat Kedah juga ada 1 kampung bernama Kampung Majapahit..
Tahu Majapahit?
Haaaa....kena  baca Sejarah Nusantara...
Kan dalam Sejarah ada sebut Kerajaan Majapahit..
Achik kata Sejarah Kampung Majapahit tu memang ada kaitan dengan Kerajaan Majapahit..
Kalau nak tahu kena baca Sejarah
Haaa....baca tau...
Aku pun kena baca banyak lagi Sejarah ni
Sebab bila mak aku citer Kerajaan Majapahit aku ingat2 lupa jew..
Maklumlah tahun ni aku banyak study Sejarah Islam ..
Heeee.....
Yerrrr....aku tahu subjek Sejarah WAJIB kena LULUS..
Ok...ok...
Hari ni citer Jeruk Mandai la dolu


Ni 2 balang Jeruk Mandai yang Achik dah siapkan untuk mak aku
Achik x makan Jeruk Mandai ni
Pakcik pun x makan
Nenek pun macam x minat sangat nak makan
So...mak aku bawa semua tu balik KL


Siap mak aku tambah lagi buat jeruk ni dari cempedak yang nenek kopek buat Cempedak Goreng tu

Camana nak masak Jeruk Kulit Cempedak ni?


Mak aku cakap kena la goreng dulu macam goreng Lobak Masin
Ada 2 cara nak goreng
Boleh siat nipis2 dan goreng garing macam ikan bilis..akan jadi crispy...
Boleh juga potong tebal2 goreng macam ikan masin..akan jadi liat2 sikit  dan lebih rasa masam dan masin


Ada masa mak aku cakap gorwng garing lebih sedap
Ada ketika mak aku cakap lebih feel makan yang tebal2..
Ikut taste la...
Selera boleh berubah2...
Macam kakak dolu x makan petai
Sekarang dah makan..
Seperti mak aku selalu cakap...
"Kita Yang Bersifat Baharu...
Berubah Dengan Waktu.."


Ok...ni yang mak aku goreng tu versi siat nipis dan goreng garing..
Di campur bilis,cili dan bawang
Macam mak aku selalu masak Lobak Masin
Cuma pesan mak aku goreng dulu Jeruk Mandai yang dah siat2 tu sampai garing
Kemudian angkat
Goreng pula ikan bilis sampai rangup..
Pastu angkat bilis tu
Dalam minyak yang sama baru tumis bawang besar dan cili potong...
Kemudian masukkan semula jeruk mandai goreng dan ikan bilis goreng...
Sedap baq ang...
Selain dari goreng boleh masak apa lagi ngan Jeruk Mandai ni...
Mmm...mak aku cakap ada yang masak kari macam masak kari daging..
Ada yang masak Lemak Cili Api..
Tapi mak aku cakap belum pernah try masak Kari dan Masak Lemak Cili Api tu..
Mak aku cakap orang Banjar & orang Indon lagi kreatif bab2 masakan altenatif ni..
Haaa.....dalam folder tu ada 2 lagi masakan Indonesia yang mak aku masak
Dua2 masakan tu aku xleh go..!!!
Tapi mak aku cakap sedapppppp...
Apa nam masakan tu..?
Tungguuuuuuuuu.....!!!!



2 comments:

  1. sejarah majapahit zaman saya banyak dipasalkan mengenai Parameswara...
    lari ke singa pura dan kdian ke melaka...

    yang diketahui also sekarang ramai orang asal melaka lari ke kelang kdian ke muar. jadi ramai yang masih ada pertalian dgn kelang dan muar dari segi persaudaraan. sebab zaman tun perak...


    anyway banyak rahsia negara kita tidak terungkai....

    dan tercatat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parameswara dan pembukaan Melaka...Bendahara Tun Perak kiter masih ingat Sejarah tu.
      About orang Majapahit dan Acheh di Kedah..
      Mak kiter juga ada cakap pasal Sejarah yang tidak didedahkan..tapi kiter x faham sangat

      Delete