Nama asal dia panjang ...
Southern Yellow Chicken Rice
Tak tahu siapa yang cipta nasi ni
Mak aku cakap ni bukan resipi ciptaan mak aku
Bukan juga resipi turun temurun
Tapi yang pasti memang sempoi sedap
Mak aku masak hari Sabtu
Weekend kena makan special
Walaupun just Nasi Telur Dadar pun special la jugak kan....
Sebab weekend boleh makan dengan tenang
Pinggan mak aku yer...
Haaa....jangan ingat aku makan banyak macam ni lak..
Hahaha....
Xnak snap pinggan aku sebab aku just amik sikit nasi & seketul drumstick jer
Kalau snap pinggan aku
Memang x seksi langsung...xde colourfull
Pinggan mak aku penus ngan ayam...cili hijau...tomato ...Sambal Halia + Bawang Putih bagai
Kalau Andrew Ziman tengok ni...
Mau leleh....
Hahahaha....
Tapi Sambal Halia + Bawang Putih tu siyes sedap
Dolu aku x suka
Now....i like it...
Seperiuk Nasi Ayam Southern....
1st time mak aku masak Nasi ni NASI AYAM KUNING SELATAN kat sini....
Masa tu sebab aku request sebab tengok aunty Ogy ada pos pasal nasi ni
Mmmmm,.... memang sedap
Pastu ualang lagi minta mak aku masak SOUTHER YELLOW CHICKEN RICE kat sini...
Mender yang sama tapi nama lain-lain sebab satu English & satu lagi Malay language
Hari ni nyer Bahasa Rojak
Gabungan nama Malay & English..
Jadilah Nasi Ayam Souther
Resioi pun just C&P jer dari post sebelum ni
NASI AYAM KUNING SELATAN
3 cawan beras basmathi - rendam 15 minit
3 cawan air
1/2 cawan susu cair( xde stok..guna susu
tepung + ½ cawan air suam)
2 pandan
1 sudu teh garam ( kalau guna kiub ayam..skip
garam dan gula ni)
1 sudu teh gula
1 sudu besar pati oren(sendiri tambah)
1 sudu besar rempah kari
1/2 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu marjerin
1 pokok daun sup/ daun ketumbar
Bahan Ayam:
1/2 ekor ayam
1 sudubteh garam
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu serbuk kunyit
Minyak untuk goreng
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar- hiris
5 buah pelaga
1 pandan- gunting2
1 kayu manis
2 bunga lawang
Bahan Tumbuk:
3 bawang merah
3 bawang putih
1 ketul halia
1. Gaul ayam,garam,serbuk kari dan
serbuk kunyit dan goreng hingga masak
2.Panaskan marjerin dan tumiskan bahan
tumis hingga harum
3. Tambah bahan tumbuk dan serbuk kari
serta serbuk kunyit ( bahan untuk nasi)
4. Bila naik minyak masukkan air.
5. Tuangkan semua bahan tadi dalam rice
cooker dan on " cook" biar hingga mendidih.
6. Bila mendidih tambahkan
susu,garam,gula dan pati oren.
7. Masukkan beras yang sudah direndam.
8.Kacau rata..tutup dan biar cook hingga
nampak airnya kering
9. Bila nasi dah mula kering,susunkan
ayam yang sudah digoreng tadi.
10. Tutup semula rice cooker dan biar
nasi masak
11. Tabur daun sup/ daun ketumbar
cincang..
12.Setelah nasi masak gemburkan nasi
dengan garfu supaya nasi gembur cantik.
Boleh hidangkan bersama Sup dan Sambal Cili
Sup Kaki Ayam
2 pasang kaki ayam- potong
4 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu minyak
garam
daun sup/ daun bawang
bahan tumbuk:
1 bawang merah
1 bawang putih
1 hiria halia
1. Panaskan minyak dan tumis bahan
tumbuk
2. Masukkan kaki ayam dan air
3. Masakkan juga sup bunjut
4. Masak hingga kaki ayam empuk
5. Sesuaikan rasa dan taburkam daun sup
Sambal Cili
4 cili merah
1 bawang putih
1 sudu besar cuka
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1. Tumbuk cili dan bawang putih
2. Tambah garam dan gula.
3. Masukkan cuka dan sesuaikan rasanya
Ayam dah marinàde dengam garam,rempah kari dan serbuk kunyit
Dah siap goreng
Tengah tumis bahan tumis
Arrrrr....1 rumah bau pandan yang harummmmm
Bahan tumbuk
Macam nak masak kari
Tapi nak nasak nasi ni
Bahan tmis dah masuk rice cooker
Chicken cube
Susu
Dah mendidih
Masuk beras.
Air mendidih dah kering
Susun ayam goreng dan tutup..
Biar samoai nasi masak
Tarrraaaaa....
Tabur daun sup...
Siap...
Serve la dengan sambal cili..Sambal Halia...
salam sedap nya.....nak minta sikit... hahaha aoa benda yg bulat dan coklat tu?
ReplyDeleteHahahaha...dah abis ...
ReplyDeleteHari ni ada Nasi Lemak jer...
Bawa bekal.nasi lemak
Datang la kiter banjer makan Nasi Ayam Penyet...heer