Saturday, 4 August 2018

SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS

Sambal Tempoyak Petai & Ikan Bilis...
Semalam nyer lauk ni...
Mak aku cakap masak lauk ni sebab Achkk asyik upload Sambal Tempoyak Petai Ikan Bilis dalam Family Group WhatsApp...
Mak aku kata dolu Achik x makan tempoyak..
Nenek pun x makan tempoyak...
Pakcik ngan Haikal makan la..
Pakcik tu memang la hantu tempoyak sebab tempoyak tu kan antara makanan iconic orang Pahang..
Haaaa...setiap kali balik Pahang..Pakcik akan beli ikan oatin fresh dan pakcik sendiri akan masak Tempoyam Ikan Patin seperiuk besar..
Untuk Achik ngan nenek Pakcik akan masak seperiuk kecil Ikan Pantin Masak Asam Rebus
Sebab Achik ngan nenek x makan tempoyak..
Tapi itu cerita  tahun2 sebelumnya...
Sejak dua menjak ni Achik dan nenek sudah makan tempoyak..
Sejak mak aku dah ajar buat tempoyak tipu..
Haaaa....yer ker mak aku ajar
Hahahaha...
We all semua memang hanya akan makan tempoyak..
Tapi tempoyak tipu la..
Mak aku kata kalau nak guna bahasa sopan skit
Tak mo panggil tempoyak tipu
Boleh panggil Tempoyak Upah..
Maksudnya tempoyak yang baru dibuat dengan isi durian dan belum betul2 masam...
Masih bau durian fresh...xde la bau femented yang asham tu
Tapi nak jadikan nya masak...
Tempoyak tu kena  letak asam keping..
Tu lah cerita dari mak aku..
Tentang tempoyak versi kitorang suka


 Ni Sambal Tempoyak Ikan Bilsi yang Achik upload tu


Achik kata kat Kedah petai 10 papan rm6
Kadang2 10 papan rm8
Kalau kat Kedah memang dorang jual petaiakai diikat setiap ikat tu 10 papan..



 Semalam  Achik post pic ni..
Nak bagitahu Achik..Pakcik  Aqil  bawa nenek gi Padang Besar untuk beli beras pulut persiapan Raya Haji..
Padang besar tu border antara Negeri Perlis dan Thailand la....
Haaaa.....Achik ngan nenek setiap kali nak puasa
..nak raya or stok beras pulut hanpir habis ...
Pakcik akan bawa gi Padang Besar
Nenek hanya akan menggunakan Pulit Siam untuk membuat ketupat sebab nenek kata hanya pulut siam yang terbaik dan brrkualiti menjadilan ketupat palas kenyal padat dan harum..
Ooooo....patutlah ketupat nenek sedap..!!!


Aqil laknkalau gi Padang Besar mesti ada agenda dia sendiri...
Otoman la..!!
Kalau gi mana2 mesti dia akan beli dan bawa bali beberapa 'ekor' otoman..
Hahahah...ultraman la...
Aqil panggil Otoman...
Kat umah dia kalau kumpul mau jumlah otoman tu sama ramai ngan penduduk Kepualauan Spradly..
Hahahaha.....
Achik kata kat Padang Besar nenak beli juga petai...
10 papan hanya rm4
Achik kata lagi murah dari kat lampung..
Huh....bapak murah..
Jenuh makan petai....kalau sepapan baru 40 sen..
Sepapan petai lavi mudah dari karipap angin kat KL ni...
Tapi sayang itu di Padang Besar...
Bukan di KL
Kalau petai pokok nenek menjadi...
Mmm...puasnla makan petai setiap hari...
Boleh la berlagak makan petai x kira masa
Macam taukey durian sekarang ni...
Suka suki nak makan durian bila2 masa..
Hahahaha...apa kaitan la plak tauley durian pun bawa masuk dalam ini cerita..
Hahahaha....

Ni pun pic yang Achik post jugak
Macam Masak Tempoyak Udang dengan Pucuk Ubi jer..
Ada beberapa pic sambal Petai Tempoyak lagi yang Achik post sebelum ni..
Tak jumpa la plak..
Dah terdelete kot..


Sambal Tempoyak Petai Ikan Bilis ni
Mak aku .asak menggunakan tempoyak upah la
Memang akubtengok mak aku tengah asingkan biji durian ..ada 4 ulas durian fresh yang mak aku guna


Petai ni mak alu kata masak ngan kulit dia sebab masih fresh
Aku yang turun beli lat gerai petai Abangla yang biasa tu...
Macam biasa la abangla tu sibok la tanya
Aku cakap la aku x makan petai..
Aku cakap beli petai ni untuk mak aku...
Sebelum dia tanya banyak cepat2 aku blah...




Lagi x boleh blah.....
Mak aku masak Sambal Tempoyak Petai ni pun gina Cili Padi Bangladesh..
Mak aku suka tul beli cili Bangladesh tu..
Tapi pic atas tu dari google
Sebab pic yang mak aku snap blur jer semacam
Malas nak bangun amik cili tu dalam peti ais..
Haaaa....kiranya ni Sambal Cili Bangla & Petai Bangla la....
Sedap gilos...
Berpeluh makan...
Jangan x tahu...
Abang yang xmakan durian pun menjilat jari dengan sambal tempoyak ni..
Haaaa....durian fesh abang x makan...
Kuah durian...sambal tempoyak ni abang belasah plak
Bila post dalam Family Group..
Kakak siap merajum sebab mak aku cakap kitorang dah habiskan sambal tempoyak tu..
Hahahaha...
Malam...masa balik kerja kakak terus panaskan nasi dan hancurlah deit nya...
Hahahaha...
Aku..?
Aku kan dah cakal kat abngka tu aku x makan petai..!
Hahahaha...agak2 abanagla tu percaya tak yang aku ni x makan petai..??
Hihihihihi.....
Syyyuu....jangan pecah lobang lak ...!!!


SAMBAL PETAI TEMPOYAK..
3papan petai fresh
3 ulas isi durian ( 1/2 cawan tempoyak)
1/2 cawan ikan bilis belah
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak

Bahan blend:
1 cawan cili merah - cili bangladesh
1 sudu ikan bilis- buanv kepala dan tulang
1 bawang besar holland
1 ketul kecik kunyit
( boleh ganti 1 sudu teh serbuk kunyit)

1. Petai dipotong tepi sepanjang petai dan setiap bijinya dikerat dua
2. Bahan blend dicampur isi durian dan dikacau sebati..( jangan diblend bersama kerna nanti serat isi durian akan tersangkut pada mata blede blender )
3. Panaskan minyak dan tumis baham blend.
4. Masukkan 1 cawan air.
5.Tambah ikan bilih belah,asam keping dan garam.
6. Masak hingga mendidih dan naik minyak
7. Sesuaikan rasa dan masukkan petai.
8. Kacau dan masak sekejap sahaja supaya kulit petai kekal hijau dan isi petai kekal rangup


*** Mak aku pesan...

Kalau dalam family ada yang x makan tempoyak ...even tempoyak tipu pun x makan juga.
Tapi sambal petai makan lah pulak...
So....boleh jer masak sambal ni 2 in 1
Mak aku cakap masak jer sambal ni whitout tempoyak tu sampai dah masak..
Cedok asingkan Sambal whitout tempoyak tu dalam semangkuk..
Baki dalam kuali tu baru dicampurkan tempoyak dan tambah sikit air dan terus masak semula hinga naik minyak..
So....win win situation...
Ok bye..!



4 comments:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete