Monday 6 August 2018

MAGGI KETAM

Maggi Ketam...
Bunyinya sedap..
Nampak pun sedap kan....


Maggi dan  Ketam..
Mmm...sedap la sebab aku mmg suka ketam..
Tapi ketam nj kecik jer
Isi sikit jer
Kuah dia jer yang sedap sebab mak aku kata air rebusan ketam tu yang buatkan kuah sedap


Warna dia memang cantik.
Rasa dia memang sedap
Cuma sayangnya isi ketam tu ciput sangat..
Mak aku cakap ada kawan open order ketam dan udang galah viral...
Udang galah viral tu seekor rm1
Ketam ni mak aku kata seekor rm2.50
Mmmm...kat erea rumah aku pun bersepah jer orang jual Udang Galah Viral serkor rm1 tu..
Sepanjang jalan tu semalam pun nampak ada 2,3 penjual Udang Galah Viral tu
Tapi mak aku x beli pun..
Pastu just ada Udang Galah tu jer
Ketam ni xde pun..
Ketam ni mak aku cakap mak aku beli sebab tahu aku suka..
Mak aku cakap beli 8 ekor rm20
Dah bajet seorang hanya 2 ekor
Tapi aku dah tahu abang xkan nak nyer ketam ni..
Heeee...nanti bahagian abang aku akan paw abang..
Hehehehe...

Mak aku yang masakkan Maggi Ketam ni
Semangkuk untuk aku
Semangkuk untuk kakak
Mak aku pesan crab shell tu kena kopak dan bersihkan semua kekotoran dalam shell tu dulu baru masukkan semula shell tu pada ketam
Jangan "LOKLAQ" pi masak sekor2 tanpa kopakkan shell ketam tu...
Hahaha...loklaq tu apa..?
Mak aku kata loklaq tu bahasa Kedah piaw
Maksud loklaq tu macam TAK SENONOH la...ambil mudah atau main belasah jer..
Hahaha....jauh naw maksudnya dengan perkataan..


Haaa...mak aku cakap sepatutnya Ketam tu macam sebelah kanan tu..
Kena buang shell dia
Tapi yang kiri tu aku minta mak aku basuh shell dia dan pasang semula pada abdomen crab tu sebab nak kasi santeks..
Nak masuk dalam IG...
Heeeeeeee.....
Baru lah seksis...!!!
Kalau dah buang shell dia dah macam togel jerk..!!

 Hari Sabtu Achik upload Ketam Masak Lemak Cili Api ni dalam Famuly GroupnWhatsApp


Terliurnya aku tengok..
Meleleh air liur..
Achik kata xper nanti balik Raya Haji Achik beli lagi...
Betullah kalau kita sebut menjadi 1 doa...
Sebab dah nak jadi nak jadi rezeki aku
Malam tadi mak aku cakap ada kawan mak aku post dalam  group...Ope  Order Ketam dan Udang Galah Viral tu
Makanya dapatlah aku makan ketam
Walaupun isinya ciput jerk...
Alhamdulillah....


Mak aku cakap sebab Ketam ni kecik jer..
Tak berbaloi nak masak jadikan lauk..
Mak aku cakap masak yang sempoi jer...
Jadilah Maggi Ketam...
2 ekor lagi mak aku simpan untuk abang.
Eh..abang kan x makan seafood..!
Mak aku cakap.manalah tahu kot hari ni abang nak makam seafood..
Kena simpan juga walaupun abang x makan
Tapi tadi dah wasap abang...
Abang cakap xyah simpan..
Abang memang xnakk...
Yes..!!!!


Camaner nak masak Maggi Ketam...
Haaa....mak aku cakap belasah je...

MAGGI KETAM...mak aku sytle
2 ekor ketam
1 paket maggi kari
2 1/2 cawan air
1 daun sup + daun bawang
1 cili padi

1. Bersihkan ketam..buka shell dan cuci bersih
2. Masukkan ketam dalam periuk bersmaa 2 1/2 cawan air.
3. Rebus ketam hingga mendidih
4. Masukkan perencah maggi kari kedalam rebusan ketam.
5. Bila ketam.masak ...angkat ketam
6. Masukkan mee dan masak 2 minit hingga mee lembut
7. Tuang mee bersama kuah ke dalam mangki dan lefakkan ketam yang sudah masak di atasnya
8. Taburkan daun sup daun bawang dan cili padi


1 mangkuk untuk aku
1 mangkuk untuk kakak..
Sorang 2 ekor ketam
Tapi kakak hanya makan seekor ketam..
Kakak give up nak cari isi ketam
Kakak kata penat nak cari isi ketam tu...
Hahahaha...
Sudahnya kakak makan seekor sahaja .
Seekor lagi kakak bagi aku..
Yezzzzzzzzzzz......
Alhamdulillah....

2 comments:

  1. sedap.. tapi ketam kita kecik kecik.

    ketam air sejuk besar bagakk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh tengok kat youtube...king crab yang kaki dia brrduri tu ..pergh...1 batang kaki crab tu pun dah besar gedabak...Kalau dapat kat kiter...nk gigit sikit2 jer..nk simpan..takut habis..ha3

      Delete