Haaa...jangan terkezut...
Selalu Pucuk Ubi dimasak lemak atau masak tempoyak jer kan...
Ke...memang xyah terkejut...sebab nenek ko dah selalu masak?
Hanya aku jer kot yang 1st time makan Rendang Pucuk Ubi ni..
Sebab mak aku cakap mak aku dah banyak kali makan rendang pucuk ubi
Mak aku cakap dah pernah buat Rendang Pucuk ubi ni
Tapi masa tu aku lum ada blog
Mmmmm....kira dah lama giler lah dah mak aku buat kan....
Patut aku x ingat
Rendang Pucuk Ubi ni mak aku masak sebelum puasa hari tu lagi
Tapi ni baru dapat post sebab resipi baru dapat
Heeee....
Pucuk ubi ni yang nenek petik kat belakang rumah kat Kedah
Nenek isi dalam bonet masa kitorang nak balik KL hari PRU14 tu
Haaaa....ingat betul aku dengan tarikh PRU 14 tu
Pakkal jer aku lum cukup umur
Tak sabar aku nak tunggu PRU15 plak sebab nanti aku dah cukup umur nak undi..
Haaaa.....jangan terkezut kalau nanti aku dapat atasi rekod Syed Saddiq jadi menteri termuda..
hahahaha....lahhhh sangattt...!
Actually Rendang Pucuk Ubi ni texture dia rangup
Penuh dengan rasa rendang + Serunding
Mula kunyah hanya rasa rangup...sikit paihit....past rasa sedap...
Tapi kalau makan ngan nasi rasa pahit yang sedikit tu langsug x terasa dah
Kalau meratah ,,,ada la sikit rasa pahit pucuk ubi..
Tapi bukan pahit macam peria..
Just little bit
RENDANG KERING PUCUK UBI..mak aku
2 cekak pucuk ubi
1/2 kotak santan + 1/2 cawan air
2 sudu minyak
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gu;a
1 batang serai
Bahan Blend:
10 cili kering
10 cili padi
1 bawang besar
2 sudu ikan bilis
1. Panaska minyak dan tumis bahan blend
2. Masak hingga naik minyak
3. Masukkan asamkeping,garam,gula dan pucuk ubi
4. Tambahkan santan dan terus masak hingga kering
5. Bila kering kecilkan api dan terus kacau tanpa henti hingga pucuk ubi jadi rangup.
Pucuk ubi
Memang kena guna banyak sebab nanti pucuk ubi akan mengecut dan bila kering hasilnya akn dapat sedikit sahaja
YAng kat atas tu dapat sepinggan sahaja dengan enggunakan 2 cekak pucuk ubi
So..kalau nak makan ramai...kena buat 1 guni pucuk ubi..
Hahahahaha....
Tumis bahan blend hingga naik minyak
MAsukkan garam,gula,asam dan pucuk ubi
Seeloknya pucuk ubi dibiarkan sehelai-sehelai
Kalau terlalu besar..hanya carik-carikkan pucuk ubi
Tambah santan + air..
Masak hingga nampak kering dan pekat
Kecilkan api dan terus kacau tanpa henti hingga pucuk ubi jadi rangup
Makin lama....pucuk ubi makin jadi sikit sebab mengecut dan mengering
Rasanya..??
Mmmmm,,,sedap
Tapi kena cuba sendiri baru tahu rasanya yang sebenar...
Boleh tanya kan mak cella tak,pucuk ubi tu memang tak payah celur dulu ke?...yalah kalau kita masak lemak atau lain2 biasanya dicelur dulu kan.
ReplyDeleteMak cakap pucuk ubibtu xyah rebus...terua masak bersama santan dan rempah dia..
DeleteLagi 1 mak cakap lauk ni memang tahan lama sebab kering dan rangup..tapi kena simpan dalam bekas bertutup rapat