Kambing Black Pepper dengan Leek..
Kambing ni dah beli minggu lepas lagi..
Aku request nak lauk kambing untuk iftar
Masa lepas sahur pertama pagi tadi mak aku suruh kuarkan kambing dari freezer .
Bukan kuarkan dari petinais..
Tapi kuarkan dari freezer dan letakkan kat rak dalam peti ais supaya defross.
Petang sampai rumah dah pukul 4.30 petang..
Letak jer handbag...tanpa buka tudung..nampak mak aku terus rebus daging kambing dalam rice cooker..
Mak aku cakap kena buat yang tu dulu sebab nak rebus kambing agak lama..
So...sementara nak tunggu mendidih dan kambing empuk barulah boleh mandi bagai..
Barulah jimat masa
Mmm...aku x tolong pun..
Masuk jer rumah aku hanya nampak bantal..
Penattt...nak tidur..
Sib baik zohor memang setiap hari dah solat sesiap kat sekolah..
Abang pun sama....tidurrr jer sebab off
Petang lepas solat asar abang ajak aku gi Bazar Ramadhan..
Tapi aku xnak sebab sayangkan bantal
Hahahaha...
Sebab aku xnak ikut...dah dekat pukul 7 baru abang gi Bazar
Abang cakap nak beli Kuih Akok..
Tapi masa balik abang cakao kuih akok semua habis..
Nak beli murtabak abang kata Q macam orang nak mengundi..
So..abang hanya beli Ayam Goreng & Taufu Fa untuk aku...
Sedap hingga memjilat jari....
Abang la paling suka Kambing Black Pepper ni..
1st Ramadhan abang cuti....
Dapat lah iftar bersama....
Kakak jer xde sebab kakak x cuti..
Black Pepper Sauce dia memang sedappp sangat..
Abang gaul kuah dia sampai penih kat nasi
Pastu jila plak kuah meleleh kat jari..
Sampai dah sudah makan nasi..abang masih menjilat2 kuah dia..
Habis 1 bekas besar ni makan bertiga...
Sebabnya we al bertiga memang sangat suka dengan kambing...
Kalau kakak ada...
Kakak x suka kambing....
Abang kata kuah dia sedap..
Aku pun rasa sedap sangat
Mak aku cakap xde letak something special pun..
Tapi mungkin sebab daging kambing tu yang sedap...juicy..
DAGING KAMBING MASAK BLACK PEPPER DENGAN LEEK
1/2 kg lamb cube
2 pokok leek
1 tomato buah yang masak
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu tepung gandum
1 sudu teh garam
2 sudu minyak
Bahan tumbuk:
2 sudu lada hitam biji
1 ketul halia - besar ibu jari
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Rebus daging kambing hingga empuk.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau
3. Masukkan daging kambing bersama air rebusannya. Tambah sos tiram,garam dan kicap untuk warna yang lebih gelap.
4. Masak hingga mendidih .
5. Tambah leek hiris dan tomato hiris
6. Bancuh tepung gandum dan tuangkan dalam kuah sambil dikacau hingga pekat
7. Jika kuah terllu pekat tambah sikit air panas.
Daging kambing sedang direbus...
Tumbuk semua bahan tumbuk
Tumis bahan tumbuk
Masukkan kambing rebus dan airnya
Ni leek..fav mak aku
Mak aku cakao leek ni manis dan sedap masak bersama kambing..
Tapi aku x berapa suka sebab ada bau bawang..
Tapi aku makan la juga...heee
Mak aku cakap sepatutnya ambil batangnya yang putih tu jer..
Tapi mak aku cakap mak aku lagi suka daunnya.
Tapi kena amik daun yang lembut jer la...daun yang keras berserat
Masukkan sos tiram,kicap,tomato dan leek..
Bila mendidih dan agak pekat masukkan tepung gandum yang dibancuh bersama 1/2 cawan air dan kacau hingga pekat
Kalau bukan bulan puasa boleh la sesuaikan rasa ..
Tapi walaupun bulan puasa mak aku cakap selalunya kebanyakan orang masak kena jer
rasanya
Mak aku cakap itu....special insting mak2...
Alamak....Achik ngan nenek iftar makan apa..?
Mesti special....
Sebab mak tadi baca wasap Achik dalam Family Group..
Tapi lum sempat download pic yg Achik post..
Ok....
Jap lagi la....masukkan pic juadah iftar Achik tu
Sebab ada lagi masakan maka aku untuk iftar ni
Tapi lepas ni la plak...
One by one...
Don't kaluittttt...!!!
terimakasih untuk artikelnya, silahkan kunjungi web kami
ReplyDeletehttp://mitoha-goldengamat.com/
http://fauziaherbal.com
http://fauziaherbal.com/obat-herbal-kista-kulit/
Terima kasih juga sama CZT..mau dipanggil apa ya...? Hee...in sha Allah kiter akan ziarahi web nya ...Apapun terima kasih tetamu dari seberang...Salam Ramadhan Kareem..!
Deleteembekkkkkk
ReplyDeleteembeekkkkkk
embekkkk....
ReplyDeleteHeeeee.....
ni macam daun bawang yang sehat dan gebu.. leek kat sini sebesar hujung ibujari tangan dan telunjuk, or bigger.
ReplyDeletetapi sedap dengan beef dan ayam atau buat sup