Mak aku masak semalam
Semalm kan cuti Hari Pekerja
Tapi mak aku cakap yang cuti tu kerja makan gaji
Kerja dirumah xde cuti
Kalu kerja dirumah cuti...nanti nak makan apa plak kan..??
Haaa...sib baik mak aku x cuti masak..
Kalau makaku cuti masak..jenuh lak aku nak kena cuti makan..
Hahahaha...
Tapi abang x cuti..
Abang kerja juga..
Ni bekal abang....
Ala....mak aku cakap bukan abang jer kerja..
Ramai lagi yang kena kerja walaupun cuti Hari Pekerja..
Askar..Abam Bomba i Love you..! pun mesti kena kerja jugak kan..
Heee....sebab tengah layan citer Abang Bomba ni..!!
Sejak dah terhutang budi ngan berjumpa Abam Bomba ni..
Haaa....dah citer pasal TERIMA KASIH ABANG BOMBA kat sini...
Rasa terharu dengan pengorbanan dorang...
Bukan setakat padam kebakaran jer..
Kecemasan yang lain pun dorang sedia membantu..!
Tapi just makan sekadar untuk dapat tahu rasanya jer..
Mak aku jer suka kuih-kuih apam ni..
Mak aku selalu gak mask kuih apam...
Ada
APAM TEPUNG GANDUM GULA PUTIH kat sini..
APOM LENGGANG kat sini....
APOM PANDAN kat sini...
APAM WARNA WARNI kat sini...
APAM NASI kat sini...
APAM TEPUNG GANDUM kat sini...
Kalu aku..aku suka mak aku buat dalam paper cup camni
Nampak la vouge skit
Macam muffin lak
Senang nak makan
Ini memang masakan mak aku tetapi bukan resipi mak aku..mak aku just convert sukatan metrik kepada sukatan cawan
Resipi asalnya dalam sukatan metrik mak aku cakap RESIPI APAM LABU DARI BLOG NI...
Tapi sebab sukatan metrik kena timbang bagai...aku suggest kat mak aku suruh timbag..pastu convert kepada sukatan cawan supaya lain kali boleh sukat guna cawan jer.
Mak aku cakap sukatan metrik lebih tepat tetapi sukatan cawan ni lebih senang sebab anggaran lebih kurang jer.
So,kalau nak sukatan metrik boleh tengok resipi asal pada link di atas
Yang dibawah ni sukatan yang dah diconvertkan kepada sukatan cawan
APAM LABU SUKATAN CAWAN
2 cawan tepung gandum
1 cawan isi labu yang sudah dilenyek
(lebih kurang 1/4 biji labu saiz sederhana)
1 cawan gula pasir
3/4 cawan santan pekat (3/4 kotak kecik)
1 biji telur
2 sudu kecik yis mauripan
1 sudu kecik baking powder
1/4 cawan air suam
Bahan Tabur:
kelapa parut putih+ sikit garam halus
1. Ambil 3 sudu tepung dan 1 sudu gula dari sukatan diatas dan bancuh bersama yis mauripan serta 1/4 cawan air suam dan biarkan 15 supaya mengembang
2. Baki tepung diayak bersamabaking powder.Ketepikan
3. Labu lenyek,gula,telur dan santan dilblend hingga creamy.
5. Taung bahan belnd dalam bekas lain dan campurkan tepung yang diayak bersama baking poder.Masukkan tepung sikit demi sikit sambil dikacau rata.
6. Masukkan pula bahan yis yang dibancuh dan dibiar kembang tadi.Kacau rata dan sebati
7. Adunan yang telah siap ditutup dan diperap lebih kurang 15 minit
8. Sapu minyak pada acuan dan panskan kukus hingga air kukusan mendidih
9.Isikan adunan dalam acuan hingga 3/4 penuh dan kukus lah hingga masak.Lebih kurang 15-20 minit bergantng kepada saiz acuan.
10. Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kelapa parut bergaram
Apam Labu..a.k.a Apom Labu..
Mak aku kan orang Kedah..
Panggil.Apom
Labu yang sama juga mak aku masak Serawa Labu versi berkulit hari Ahad tu..
1/4 mak aku dah masak serawa
1/4 lagi mak aku dah kukus hari Ahad tu juga
Tapi hari Selasa baru masak Apom Labu..
Isinya mak aku kata frozen
Labu yang ni kena baung kulit dulu la
Pastu kukus sampai empuk lembut
Lenyekkan labu..
Macam mash potato
Tapi ni mash pumpkin la..
Mak aku lenyek guna bontot gelas jer..
JANGAN TIRU aksi lucah ini..
Hahahahaha....mana ada
Cawan yang mak aku guna untuk convert sukatan metrik kepada cawan..
Mak akunkata kebanyakan cawan lebih kurang jer isipadunya...
Lagipun sukatan tu just sebagai panduan..
Kalau terkurang sedikit dan terlebih swdikit setakat sesudu teh tu xde effect sangat pun..
Mauripan...
Actually ini ialah yeast...yis
Mauripan tu brand dia..
Tapi mak aku cakap typical mak-mak..
Kalau yis..mauripan..
Kalau ubat gigi..colgate
Kalau roti slice...gardenia..
Kalau fabric softner...soflan
Hahahaha....aku x termasuk dalam group mak- mak tu..
Kikikiilki....
Santan,labu,gula dan tur..Blend hingga creamy
Masukkan dalam bekas yang agak besar sebab nanti adunan akan menjalani proses femented & akan mengembang 2x ganda
Taraaaa....micro organism sedang membiak
Yis tu micro organism la...
Kan belajar Sains
Dah ampur tepung dalam adunan yang di blend
Camour juga bahan yis yang dah kembang
Kacau rata dan sebati....
Tutup bekas dan biarkan selama lebih kurang 15 minit..
Masa mula simpan adunannya nampak sikit jer
Selepas 15 minit adunannya jadi ringan dan naik 2x ganda
Nampak macam kek yag dah dibakar kan...
Cawan2 evegreen untuk kuih apam & kuih lompang
Haa...aku tahu kuih lompang yang ada lesung pipit tu
Sapu minyak pada cawan- cawan cumil tu supaya nanti senang nak kuarkan kuih.
Panaskan kukusan hingga airnya mendidih..
Cam biasa la mak aku akan guna multy cooker ni..
Hehehe...rice cooker la...
Rice cooker yang ada steamer la
Isikan adunan dalam cawan2 yang dah dipanaskan..Sebab guna sudu untuk cedok adunan tu..nampak x kemas
**** Mak aku pesan lain kali masukkan adunan tu dalam plastik dan potong bucunga macam.piping bag...baru nampak lebih kemas...
Tutup dan kukus dalam 15 mimit
Kuih akan neik mengembang macam muffin
Sejukkan sekejap dan keluarkan dari acuan..
Mak aku cakap kalau x sejukkan pun senang jer nak kuarkan kuih mi sebab cawan2 tu dah sapu minyak
Hidangkan bersama kelapa parur putih bergaram..
Mak aku cakap kelapa yang ni x cantik sebab kelapa yang dah frozen..
Kalau guna kelapa fresh yang baru diparut bau kelapa fresh lebih harum dan rasannya lebih lemak manis..
Ok...bye..!
salam,
ReplyDeleteok
baru tahu mauripan tu brand yeast. Ingat kan apa apa special punya yeast.
Hahaha
Labu sedap buat kuah bakar atau bingka...
Sama cam marjerin..
Deletemak kiter cakap kalau mak2 dolu mwsti semua marjerin is Planta..
Semua butter is Buttercup..
Hahahaha....
Mmmm...Kuih Bakar Labu...cam sedaonjer..
Bingka....kiter suka bingka...exspecially Bingka Putih bakar ngan sabut..
Mmm....smoke flavour..
nenek pernah buat..sedapppppp