Nanas Masak Lemak Ikan Masin..
Lauk iftar hari ke-2 Ramadham 1439..
Hari kedua jatuh pada hari Jumaat..
Penghulu hari dalam pebghulu bulan..
Jumaat adalah penghulu segala hari..
Ramadham adalah penghulu mepada semua bulan..
Alhamdulillah...!
Iftar hari ke-2 kembali berbuka hanya berdua dengan mak aku...
Abang dah kerja..
Abang berbuka ditempat kerja..
Terawikh juga abang cakap kat tempat kerja..
Seingat aku ..abang memang rajin solat terawikh...kecuali tahun lepas sebab abang kena kerja sampai lewat malam masa bulan puasa..
Kalau masa sekolah menengah dulu memang setiap malam mak aku paksa abang akan gi terawikh kat surau..
Kalau hari Sabtu Ahad abang akan gi gotong royong masak bubur lambuk..
Pastu petang abang lepas Asar abang akan bawa balik 2 bungkus bubur lambuk..
Sekarang x tahu lah surau buat lagi ke tak bubur lambuk tu hari Sabfu Ahad..
Tengoklah petang nanti ada anouncment ke x suruh amik bubur lambuk..
Mak aku cakap Nanas Masak Lemak Ikan Masin ni sedap...
Banyak juga mak aku masak..
Banyak la kannn...sebab hanya mak aku yang makan..
Mak aku cakap ni hanya 1/2 biji nanas saiz kecik jer...
Tapi aku x minat...
Abang pun x makan pun masa sahur tadi..
Mungkin sebab mak aku ada masak ayam..
So abang x makan nanas tu..
For me...nanas is one of sweet fruit..
So..hanya sesuai untuk dessert..juice..jam..or any dessert la...
Not for lauk la....lagi2 kalau pejeri nanas..
Mmm...siapalah yang memandai cipta rwsioi lauk dari buah nanas ni..??
Hahahaha...sebab aku x suka,macamw la aku cari alasan untuk x suka..
Kalau aku suka ...aku akan cari alasan untik suka.la...
heeee.....
Satu- satunya masakan nanas yang aku boleh makan yang kena dengan taste aku ialah
NASI GORENG NANAS kat sini....
Ssbab aku x suka lauk.nanas ni...
Mak aku ada masak lauk lain untuk aku...
Pasni citer lauk aku..
La ni citer lauk.mak aku ni dolu..
Heeee
NANAS MASAK LEMAK IKAN MASIN
1/2 biji nanas ( saiz kecil)
1/2 ekor ikan masin ( ikan duri kering)
1/2 kotak santan @ 1 cawan santan pekat
1 batang serai- ketuk
1/2 sudu teh garam
BahanTumbuk:
5 cili padi
1 ketul.kecik kunyit
1/2 bawang besar
1. Nanas dipotong sederhana tebal.Ikan masin dibasuh bersih
2. Masukkan bahan tumbuk, nanas dan ikan masin dalam periuk bersama 1 cawan air .
3. Masak hingga mendidih dan masukkan juga serai dan garam.
4. Bila nanas sudah lembut dan namapak lut sinar..baru tambahkan santan pekat @ santan kotak.
5. Sesuaikan rasa.
** Lauk ini lebih sedap jika dimasak beberapa jam sebelum dimakan supaya kuah dan isinya sebati
Idea lain untuk 1/2 lagi nanas bolehlah masak
KARI NANAS DENGAM KERANG kat sini...
NASI GORENG NANAS macam kat sini...
PECERI NANAS kat sini.....
SAMBAL NANAS DENGAM SARDIN kat sini....
NANAS TUMIS AYAM.kat sini....
Kalau nak dessert mak aku pernah masak NANAS CAREMEL DENGAN AIS KRIM kat simi....
Kalau nak buat minuman pun mak aku pernah masak AIR NANAS TANPA BLENDER kat sini...
Ok bye...!
salam,
ReplyDeletesedap....nenas masak lemak
nenas ke nanas?
kalau ada sambal belacan,sedap ooo
ejaan baru sekarang ni N.A.N.A.S
Deletecer sis nor google...
Taipkan N.E.N.A.S
cer tengok apa pic dia...
Hahahahaha....xde kuar buah nanas..
try la google...hahahaha
seingat I masa zaman tok kaduk dulu, ejaan nenas. tapi kawan dari suku lain panggil nanas. more anglais... tapi ejaan omputih tu. convent bukit nanas.
ReplyDelete