Monday 21 May 2018

SAMBAL UDANG BERSANTAN ..IFTAR KE-3

Sambal Udang Bersantan
Lauk Iftar hari Sabtu
Lauk reward untuk aku
Haaaa..sebabnya aku dah tolong ikut dan bawa barang mak aku
Aku suka sangat udang
Hari tu balik Kedah nenk masak GULAU UDANG KACANG BUNCIS kat sini...
Kali ni aku nak Sambal Udang



Udang ni aku yang makan banyak
Sebaba kakak x balik
Abang iftar kat tempat kerja
Lagipun abanng x makan udang
Mak aku lak cakap x suka udang
So....aku la yang makan puas-puas


Aku minta mak aku masak Sambal Udang Kurang Pedas
Tapi kalau guna cili ada ke sambal kurang pedas..?
Haaa...mak aku cakap nanti mak aku masak Sambal Udang Bersantan supaya kurang pedas
Mmmmmmm   sedap la Sambal Udang Bersantan




SAMBAL UDANG BERSANTAN
10 ekor udang saiz besar
1/2 kotak santan
1/4 cawan minyak
1 asam keping
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
5 cili padi
1 bawang besar-hiris
1 batang serai-titik

bahan blend:
15 cili kering
1/2 bawang besar

1. Siang udang dan bersihkan...potong muncung udang,buang kantung najis dan urat hitam dibelakangnya
2. Panaskan minyak hingga betul-betul panas dan goreng udang sekejap sahaja hingga nampak warna merah
3.  Dalam minyak yang sama tumis serai dan masukkan bahan blend ,,masak hingga naik minyak
4. masukkan santan,asa,garam dan gula
5. Masukkan udang dan cili padi sebiji-sebiji
6. Sesusikan rasa dan masak hingga naik minyak seperti rendang
7. taburkan daun sup & siap




10 ekor udang....


Mak aku cakap...muncung udang yang tajam tu kena gunting ...Janggut dia juga kasi gunting...Kalo xmo gunting boleh shave...hahahaha


Pastu mak aku tunjukkan cara nak buang kantung najis udang...senang cakap..taik udang la..
Haaa....tu mak aku tunjukkan bawah kepala udang tu ada macam lubang mulut dia..
Kena cungkil dalam lubang molot tu untuk tarik kantung taik dia..Kantung tu mean ..pundi taik la...
Tapi mak aku..kantung tu kena buang jika udanv tu saiz besar la..Kalau udang yang buat cekodok tu xnampak la molot dia sebab kecik..

Ni la kantung taik udang tu dah korek keluar dari bawah kepalanya...
Aku nampak mak aku guna hujung mata pisau supaya senang nak korek..
Mak aku cakap kalau x buang yang ni nanti kalau masak bersama taik dia....mmmmm...
Selain dariapada faktor bersih...taik udang tu juga menyebabkan rasa pahit ..
So...kalau ko makan udang besar kat restoran tomyam ...tetiba ada rasa pahit ..ketahuilah...mungkin ko dah terkunyah kantung tu...
Kantung apa...???
Hahahahaha....



Pastu mak aku cakap kena buang pula urat hitam ditengah belakang udang tu..
Kalau udang tu dibuang kulit senang nak belah belakangnya sebab isinya lembut..
Tapi sebab aku suka udang yang x dibuang kulitnya...
Mak aku tunjukkan cara ...Mula2 jolok sikit hujung gunting dekat kepala udang...pastu guntingla kulitnya hingga hampir ke ekornya..
Tarik urat hitam tu dengan hati2...supaya x putus..
Urat hitam ni mak aku kata usus udang la...tali perutnya yang mengandungi kotoran..
Tapi sukacita dimaklumkan yang semua tu mak aku yang buat yer..!
Hahahaha....aku tengok jer...hihihihi..!!


Pastu basuh bersih udang tu...
Siap untuk dimasak...

Mak aku pesan lagi..
Kalau nak masak sambal...goreng dulu udang supaya warnanya merah cantik..


Pastikan minyak betul2 panas dan goreng sekejap sahaja sekadar 1/2 masak nak daoat warna merah yang cantik jer..
Haaa...mak aku kata sebab tu lah kalau orang yang sedang marah ...mukanya warna merah  dan  ada perumpamaan..." seperti udang dibakar"...
Tapi yang ninudang digoreng..


Angkat udang dan dalam.minyak yang sama...tumis serai hingga harum


Masukkan bahan blend dan masak hingga naik minyak..
Yang nampak putih tu..just ignore sebab tu garlic cube..mak aku tambah sebab mak aku cakap nak makan garlic tu untuk buang kolestrol...
Aku x suka bawang putih..tapi mak aku cakao kalau dah masak macamni dah xde bau bawang tu..tapi aku tetap xnak...

Pastu masukkan santan,asam keping,garam dan sedikit gula untuk seimbang rasa...


Mulaw masuk santan kuah akan keruh seperti kuah kari


Perlahankan api dan biar mendidih perlahan.
Lama kelamaan kuah akan terbit minhak dan kuah akan jadi cantik..
Masukkan bawang besar hiris


Tambah udang goreng tadi dan sesuailan rasanya ..


Sebelum diangkat tambahkan cili padi sebiji2 atau dipatahkan untuk rasa dan waran serta untuk yang suka extra pedas


Siap....
Inilah Sambal Udang Bersantan...
Juadah iftar hari Sabtu...

3 comments:

  1. salam,

    wah cik adik awak pulun udang sorang sorang... tu dan santan cholesterol tingi..

    Anyway kalau tambah petai mesti sedap...
    Bestnya awak dapat pulun sorang sorang sambal udang...

    untung jadi anak bongsu..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa....bukan selalu makan udang....
      Sebab tu sesekali dapat makan...kena pulunnnn.....hahahaha

      Delete
  2. anak mak....sorang ni(kena cubit cubit manja)....

    ReplyDelete