Monday 14 May 2018

UBI GORENG GEBU & MEKAR

Ubi Kayu Goreng Gebu dan Mekar...
Haaa...bukan sebarang Ubi Kayu..
Selalu makan Ubi Kayu Rebus...
Ubi Kayu Goreng pun biasa
Tapi yang ni Ubi Kayu Goreng Gebu dan Mekar
Haaa....mekar tu kembang la maksudnya..
Kalau bunga sedang mekar maksudnya bunga swdang kembang...
Mak aku cakap Ubi Kayu Goreng Mekar ni versi Indon..
Mak aku cakap orang Indon memang kreatif  dalam memasak..
Setiap kepulauan  dan tempat berbeza menghasilakn makan berbeze walaupun bahannya sama..
Macam kat Malaysia jugak la...
Kalau Kedah Laksa ..Nasi eak Kuning
Kalau Perak..Tempoyak...
Kelantan Budu
Trengganu ..Nasi Dagang..
Pahang...Asam Rom
Johor...Asam Pedas..
Melaka ..Cencalok..
Haaa....aku tahu beberapa negeru jer...
Tempoyak ngan Budu..Nasi Dagang tu aku tahu..
Yang lain2 tu dengan bantuan mak aku...
Heeee...


Ubi Goreng Mekar mak aku cakao lebih sesuai makan ngan Samval Tumis Ikan Bilis..
Kalau Ubi Katu Rebus ...boleh jer makan ngan sambal atau kelapa..
Tapi Ubi goreng Mekar ni mak aku cakap.lebih sesuai makan ngan Sambal Bilis ni...
Sebab ia digoreng  dan ada campuran bawang putih
Walaupun digoreng
Tapi isinya garing rangup diluarnya
Gebu mekar didalamnya...
Mak aku cakap sebab ada tekniknya...

UBI KAYU GORENG GEBU & MEKAR
1 ketul ubi kayu( yang isinya warna putih..bukan kuning)
Minyak untuk goreng
2 ulas bawang putih
1 sudu teh garam

1. Potong ubinkayu anggaran sepanjang 2 ruas jari.
2 Kupas kulit ubi kayu dan basuh bersih.
Biar bulat selinder..JANGAN dibelah2
3. Panaskan minyak banyak dan goreng ubi kayu selinder tadi  dan balik2kan hingga garing
4. Sementara menggoreng ubi. ..dalam bekas lain campurkan 4 cawan air bersama garam dan bawang putih tumbuk.
5. Bila ubi sudah garing angkat dan terus masukkan dalam air gara. berbawang putih tadi.
6. Biar berendam lebih kurang 15 minit.
7. Kemudian tos kan dan goreng semula hingga nampak bahagian luarnya garing dan rangup..
8. Hidangkan bersama sambal tumis

*** Isi ubi akan garing diluar dan gebu serta mekar  kembang di dalamnya


Ubi perlu digoreng tanpa dibelah2 supaya nampak mekar cantik


 Ubi yang sudah digoreng...direndam dan digoreng semula


SAMBAL IKAN BILIS
1 cawan ikan bilis
1/4 cawan minyak
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula melaka
1/2 sudu pes asam jawa

Bahan Blend:
10 cili kering
1 bawang besar

1. Goreng ikan  bilis hingga garing.angkat
2. Tunggalkan minyak goreng ikan bils agak2 1/4 caaan salam.kuali dan tumis bahan blend
3. Masak bahan blend hingga naik.minyak
4. Tambah asam jawa,garam,gula dan  masukkn ikan bilis
5. Sesuaikan rasa dan masak hingga naik minyak..
Siap

1 comment: