24 Ramdhan 1441
17 Mei 2020
Hari Ahad...
Semalam mak aku sibuk buat Sampret Susu yang kawan aku & kawan kakak order.
Lepas buat biskut mak aku terus plak bakat kuih bingka labu untuk iftar
Sedapnya bau diaaaaaaa....
Buat rasa lapar...
Juadah iftar semalam
1. AYAM CILI KERING BERGAJUS
Lauk ni dah 2x mak aku masak sejak puasa ni.. Hari tu dah masak AYAM CILINKERING GAJUS... kat sini..
Lauk ni sedap kalau makan ngan nasi putih tanpa lauk lain..
AYAM CILI KERING KACANG GAJUS... mak aku style
2 keping besar dada ayam- dadu
1/2 cawan tepung bestari/tepung kfc
(kalau tiada guna tepung gandum+ sikit serbuk kari)
1cawan kacabg gajus
1 sudu teh garam
Minyak masak
1/4 cawan sos cili (brand life sedap)
2 sudu sos cili Korea (jika nak extra pedas)
2 keping besar dada ayam- dadu
1/2 cawan tepung bestari/tepung kfc
(kalau tiada guna tepung gandum+ sikit serbuk kari)
1cawan kacabg gajus
1 sudu teh garam
Minyak masak
1/4 cawan sos cili (brand life sedap)
2 sudu sos cili Korea (jika nak extra pedas)
Bahan Tumis:
15 cili kering- basuh & gunting serong
1 bawang besar(bslah 16)
3 pelepah daun kari
15 cili kering- basuh & gunting serong
1 bawang besar(bslah 16)
3 pelepah daun kari
1. Ayam dadu dimasukkan dalam plastik bersih & tambah tepung bestari. Goncang hingga semua bersalut
2. Goreng ayam hingga garing. Ketepikan
3. Goreng kacang gajus hingga garing & ketepikan
4. Panaskan kuali & 4 sudu minyak.
5. Tumis semua bahan tumis hingga harum.
6. Masukkan ayam siap goreng,garam, sos cili, sos korea & gajus
7. Jika terlalu kering tambah beberapa susu air & gaul sebati.
8. Sesuaikan rasa
2. Goreng ayam hingga garing. Ketepikan
3. Goreng kacang gajus hingga garing & ketepikan
4. Panaskan kuali & 4 sudu minyak.
5. Tumis semua bahan tumis hingga harum.
6. Masukkan ayam siap goreng,garam, sos cili, sos korea & gajus
7. Jika terlalu kering tambah beberapa susu air & gaul sebati.
8. Sesuaikan rasa
Ni lauk mak aku..
Mak aku jer makan lauk ni
Aku, abang & kakak memang x makan.
LABU LEMAK KUNING IKAN MASIN
1/4 labu saiz kecil potong dadu(1 mangkul isi)
1/2 kotak santan kotak
2 keping ikan masin
1 asam keping kecil
1 sudu teh garam
1 helai daun kunyit
Bahan tumbuk;
5 cili padi
1 ketul. Kecil kunyit
1. Rebus labu & bahan tumbuk & ikan masin 2 cawan air hingga empuk & air rebusan tinggal.anggaran 1 cawan.
2. Masukkan asam keping & garam
3. Tambah santan pekat & daun kunyit
4. Biar mendidih sekejap & sesuaikan rasa
3. KARI IKAN...
Pun lauk mak aku..
Aku abang & kakak makan ngan ayam cili kering jer
Taknak campur lauk lain
4. ULAM & BUDU
Pun lauk mak aku juga..
Mak aku jer makan ulam & budu
Dah 2 hari berturut-turut mak aku makan nasi lauk budu & ulam..
Kalau bukan bulan puasa aku suka jer budu
Tapi kalau bulan puasa aku aku x suka makan budu
Tak tau naper
5. BINGKA LABU
Kuih ni la yang harum 1 rumah lepas.
Lepas baking kuih raya mak aku bakar lak bingka labu ni
Mak aku panggil Bengkang Labu
Sedap.. Lemak.. Manis tapi cepat kenyang
Makan 1 pun jadi kenyang...
BENGKANG LABU
1/4 biji labu siz kecil
(2 cawan labu rebus lenyek)
1/2 kotak kecil santan + 1/2 cawan air
(= 1 cawan santan pekat)
1 biji telur
1/4 cawan gula perang lembut
1/2 sudu teh garam
Sikit butter / minyak untuk sapu
1. Lenyek labu hingga halus
2. Tambah gula, telur, santan & garam
3. Kacau sebati
4. Sapu loyang @ petitin muffin dengan butter @ sikit minyak & panaskan dalam oven 5 minit
5. Tuangkan adunan labu ke dalam loyang @ petitin & bakar api atas bawah 180 sslama 45 minit - 1 jam hingga masak
6. Biar sejuk sebelum keluarkan
6. NANAS MADU
Namanya nanas madu & warnanya cantik
Aku suka nanas
Tapi nak makan talut sakit lidah
Mak aku cakap x sakit sebab dah buang matanya..
Cili Kering Tu makan tak?atau sekadar hiasan?
ReplyDeleteHeeeee... Kiter x makan.
DeleteTapi kumpul tepi pinggan, mak kiter yang makan.. Heeee