Thursday, 7 May 2020

KERABU PUCUK SELOM + ISI IKAN-RAMADHAN 2020(PKPB)

Iftar semalam hari Selasa, mak aku masak Mee Kari.. Tapi mak aku x makan mee kari..
Mak aku nak makan nasi..
Mak aku cakap nak makan ulam sebab pagi mak aku gi pasar & beli ayam, daging, ikan & sayur serta ulam


 Mak aku buat Kerabu Pucuk Selom + Isi Ikan

Pucuk Selom...
Rm1. 50 hanya 3 pokok
Nak murah tanam sendiri atas kayangan..
Hahaha

KERABU SELOM + ISI IKAN
1 keping ikan tongkol (bakar, rebus@ goreng)
1 ikat daun selom
1/2 biji limau nipis
2 bawang merah- hiris
5 cili padi
2 sudu kelapa parut
1/2 sudu teh garam
1/2 susu teh gula

1. Basuh & hiris daun selom, bawang & cili padi. Ikan diambil isi
2. Gaul semua bahan hiris, isi ikan kelapa, garam & gula
3. Perahkan limau & sesuaikan rasa



 Pokok Selom
Cili padi
Cili merah
Limau nipis

 Isi ikan rebus

 Gaul semua bahan & sesuaikan rasa


Mak aku cakap patutnya kerabu ni just digaul hingga rata..
Tapi sebab aku excited nak tolong..
Aku dah gaul sambil tekan-tekan & lenyek sampai ikan tu hancur & ulam tu lunyai
Hahahaha...mana aku tahu xleh lenyek
Mak aku sibuk panaskan kuah mee kari
Aku plak dengan sepenuh hati la🤭
Rupanya kena gaul-gaul manja jerk supaya ikan tu x hancur & ulam tu xla lunyai..
Hihihi...
Ampun gue yan bunda...
Hihihi

No comments:

Post a Comment