Wednesday, 6 May 2020

JEJARI KELEDEK CRISPY- PKPB-RAMADHAN 2020

Start Isnin Perintah Kawalan Pergerakan dah diganti dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat(PKPB)


 Jejari Keledek Crispy...
Untuk kuih iftar malam tadi..
Sedap...
Manis...
Rangup...
Sekejapan jer habis semua tu..


Nak cakapnya aku yang masak..
Heeee.... Ni tengah bawa untuk persembahkan kepada juri profesional(mak aku la) 🤣🤣🤣
Mak aku cakap lulus..
8/10
Kenapa bukan 10/10
Mak aku cakap xboleh bg  10/10 sebab xdw org perfect
Naper xleh bg 8/10
Mak aku cakap potong markah  sebab keledek tu mak aku yang potong🤭
Heeee.. Keledek tu keras..
Takut aku nk potong,
Takut terpotong jari
Owh... Nooooo
Aku memang suka keledek
Mak aku x suka
Tapi sebab keledek jejari ni aku goreng garing
Makan panas-panas
Huh.. Sedap baq hang..
Berpeluh aku ngadap api dapur d minyak panas
Tapi berbaloi
Sebab sedap & habis


Dah lulus.
Kena la tukar bekas
Isi dalam pinggan bagi kemas skit
Takkan nk hidang dalam loyang tu kan..
Abang snap kan pic
Heeeee

 JEJARI KELEDEK CRISPY
2 ketul keledek
Minyak untuk goreng

Tepung Celup:
1/4 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu air kapur
1 1/4 cawan air
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 sudu gula
2 sudu minyak

1. Blend semua bahan untuk tepung celup
2. Kupas keledek & potong bentuk jejari
3. Panaskan minyak.
4. Celup jejari dalam tepung celup & goreng hingga garing. Setiap kali goreng jangan terlalu banyak jejeri keledek. Kalau terlalu  banyak nanti lambat garing
6. Toskan atas kitchen towel..
7. Makan panas-panas bersama sambal kicap


No comments:

Post a Comment