Thursday, 14 May 2020

MIHUN SUP KUNING SOS MERAH - RAMADHAN 2020(PKPB-COVID 19)

Iftar semalam mak aku masak Mihun Sup Kuning Sambal Merah
Hahhahaa...
Actually ni memang Mihun Sup Utara la
Saja letak title camtu
Sebab dah banyak post sebelum ni tajuk dia sama jer..
So, ubah skit
Walauoun mender sama jerk
Kikikikikiki


Sementara tunggu azan maghrib


الله اکبر.....الله اکبر....
7.20  masuk berbuka puasa bagi Kuala Lumpur, Putrajaya, Shah Alam dan kawasan2 yang sewaktu dengannya...


SUP TULANG/ DAGING
1 kg tulang + daging
1 bawang besar
1 ketul halia
garam secukup rasa
1 bunjut sup
Bahan Tumis:
1/4 cawan minyak
1 kayu manis
10 buah pelaga
3 bunga lawang
10 cengkih
5 bawang merah- hiris
3 bawang putih- hiris

1. Rebus tulang dengan air yang banyak hingga mendudih
2. Buangkan buih2 dipermukaan sup
3. Tambah bawang besar dibelah- belah,halia diketuk dan rebus hingga nampak daging mudah ditanggalkan dari tulang ( lebih kurang 1-1½ jam).Jika kuah mengering tambah air panas dan teruakan masak
4. Panaskan minyak dan tumis  hingga garing dan tuangkan bersama minyaknya kedalam sup yang mendidih
5. Sesuaikan rasanya

SAMBAL MERAH
1/2 cawan serbuk cili ( chilly powder)
Ada dijual dalam paket kecik seperti rempah kari dan ada pack besar
2 sudu minyak
1 bawang putih
1 sudu makan cuka
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula

1. Bancuh serbuk cili dengan 1 cawan air
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih ketuk
3. Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak hibgga mendidih
4. Tambah garam,gula,cuka dan jika suka sedikit serbuk perasa
5. Masak hingga naik minyam seperti memasak sambal tumis
6. Sesuaikan rasa - mesti ada rasa pedas,masin,masam dan manis


Flashback....
Sebelum azan
Mak aku dah siap masukkan mihun kuning ni
Tunggu nak isi kuah sup
Sebelum bawa ke meja makan
Kena letak aksesori dolu


Daging hiria

Daun sup

Tauhu goreng

Bawang goreng



Patutnya kena ada lobak masin ni
Maknaku dah soh abang gi beli.
Tapi abang kata kat kedai dah habis


Wajib la sos merah ni

Maknaku cakap ininlah yang membezakannMihun Sup Utara dwngan Mihun sup negeri lain
Sambal merah ni  setiap orang mak aku kata ada resipi sendiri
Ni resipi  by mak aku

Bila dah gaul semua bahan
Kuah akan jadi sup merah
Huh..
Berpeluh makan wei...

SELAMAT BERPUASA

4 comments:

  1. Rasa nak ikut menyelit berbuka di sini pula.... hihihiiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee... Tunggu habis PKP nanti datanglah makan.. Nanti kiter osh mak kiter masak lagi😁

      Delete