Hahhahaa...
Actually ni memang Mihun Sup Utara la
Saja letak title camtu
Sebab dah banyak post sebelum ni tajuk dia sama jer..
So, ubah skit
Walauoun mender sama jerk
Kikikikikiki
Sementara tunggu azan maghrib
الله اکبر.....الله اکبر....
7.20 masuk berbuka puasa bagi Kuala Lumpur, Putrajaya, Shah Alam dan kawasan2 yang sewaktu dengannya...
SUP TULANG/ DAGING
1 kg tulang + daging
1 bawang besar
1 ketul halia
garam secukup rasa
1 bunjut sup
1 kg tulang + daging
1 bawang besar
1 ketul halia
garam secukup rasa
1 bunjut sup
Bahan Tumis:
1/4 cawan minyak
1 kayu manis
10 buah pelaga
3 bunga lawang
10 cengkih
5 bawang merah- hiris
3 bawang putih- hiris
1/4 cawan minyak
1 kayu manis
10 buah pelaga
3 bunga lawang
10 cengkih
5 bawang merah- hiris
3 bawang putih- hiris
1. Rebus tulang dengan air yang banyak hingga mendudih
2. Buangkan buih2 dipermukaan sup
3. Tambah bawang besar dibelah- belah,halia diketuk dan rebus hingga nampak daging mudah ditanggalkan dari tulang ( lebih kurang 1-1½ jam).Jika kuah mengering tambah air panas dan teruakan masak
4. Panaskan minyak dan tumis hingga garing dan tuangkan bersama minyaknya kedalam sup yang mendidih
5. Sesuaikan rasanya
2. Buangkan buih2 dipermukaan sup
3. Tambah bawang besar dibelah- belah,halia diketuk dan rebus hingga nampak daging mudah ditanggalkan dari tulang ( lebih kurang 1-1½ jam).Jika kuah mengering tambah air panas dan teruakan masak
4. Panaskan minyak dan tumis hingga garing dan tuangkan bersama minyaknya kedalam sup yang mendidih
5. Sesuaikan rasanya
SAMBAL MERAH
1/2 cawan serbuk cili ( chilly powder)
Ada dijual dalam paket kecik seperti rempah kari dan ada pack besar
2 sudu minyak
1 bawang putih
1 sudu makan cuka
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula
1/2 cawan serbuk cili ( chilly powder)
Ada dijual dalam paket kecik seperti rempah kari dan ada pack besar
2 sudu minyak
1 bawang putih
1 sudu makan cuka
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula
1. Bancuh serbuk cili dengan 1 cawan air
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih ketuk
3. Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak hibgga mendidih
4. Tambah garam,gula,cuka dan jika suka sedikit serbuk perasa
5. Masak hingga naik minyam seperti memasak sambal tumis
6. Sesuaikan rasa - mesti ada rasa pedas,masin,masam dan manis
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih ketuk
3. Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak hibgga mendidih
4. Tambah garam,gula,cuka dan jika suka sedikit serbuk perasa
5. Masak hingga naik minyam seperti memasak sambal tumis
6. Sesuaikan rasa - mesti ada rasa pedas,masin,masam dan manis
Sebelum azan
Mak aku dah siap masukkan mihun kuning ni
Tunggu nak isi kuah sup
Sebelum bawa ke meja makan
Kena letak aksesori dolu
Daging hiria
Daun sup
Tauhu goreng
Bawang goreng
Patutnya kena ada lobak masin ni
Maknaku dah soh abang gi beli.
Tapi abang kata kat kedai dah habis
Wajib la sos merah ni
Maknaku cakap ininlah yang membezakannMihun Sup Utara dwngan Mihun sup negeri lain
Sambal merah ni setiap orang mak aku kata ada resipi sendiri
Ni resipi by mak aku
Dah pernah share RESIPI SAMBAL MERAH MIHUN SUP UTARA.... kat sini
Kuah akan jadi sup merah
Huh..
Berpeluh makan wei...
SELAMAT BERPUASA
Sedapnya
ReplyDeleteHeeee... Mihun Sup Utara..
DeleteRasa nak ikut menyelit berbuka di sini pula.... hihihiiii!
ReplyDeleteHeeee... Tunggu habis PKP nanti datanglah makan.. Nanti kiter osh mak kiter masak lagi😁
Delete